Истински вкусните сладкиши почти задължително имат и глазура. Често малките деца предпочитат да похапнат само нея и оставят същността на десерта. За да съумеем да направим хубава глазура, в която да не се усещат кристалчета захар или някакви други съставки, трябва да знаем технологията.
На различните десерти можем да прилагаме една и съща глазура, може да опитваме и различни неща. В кулинарията всичко е до опитите – така понякога се получават най-интересните идеи.
Глазурите могат да бъдат най-различни като цветове, можете да посипете различни пръчици върху тях или пък кокосови стърготини, развихрете фантазията, за да зарадвате любимите хора. Да разгледаме 3 глазури, които не са трудно за приготвяне, а освен това са и универсални.
Какаова глазура с масло
Необходими продукти: 2 с.л какао, 2 с.л захар, 2 с.л вода, 2 с.л масло
Начин на приготвяне: Всичко това се слага в съд и слага на котлона на водна баня. Бърка се непрекъснато докато изчезнат кристалите на захарта и се уеднакви сместа. Много е важно сместа да не завира. След като е готово, отдръпвате от котлона и изчаквате малко да поизстине, но отново не бива да оставяте глазурата без надзор – разбърквайте я от време на време, защото иначе ще се образува коричка.
Ябълкова желирана глазура
Необходими продукти: 1 ч.ч ябълков сок, 1 с.л нишесте и 1 с.л. желатин
Начин на приготвяне: Смесвате всичко в един съд и слагате на котлон със средна температура – целта е сместа да се уеднакви и да стане гладка, след което можете да намажете сладкиша. Много подходяща глазура за плодов сладкиш. Можете да приготвите такава глазура и с други видове сок. Ако решите да използвате портокалов или сок от мандарини, добавете 1 с.л пудра захар към сместа, за да не стане твърде кисела. Намажете сладкиша докато глазурата е топла, тъй като след като изстине ще се сгъсти.
Бяла глазура с белтък
Необходими продукти: 1 белтък, ¾ ч.ч захар, ½ лимон
Начин на приготвяне: Започвате да разбивате белтъка и да добавяте по малко от захарта към него. Разбивате хубаво, след което добавяте сок от лимони. Уеднаквявате глазурата, като отново е важно да не се усещат кристалчетата на захарта.
Коментари