Освен много сладки и вкусни, горските плодове са изключително полезни – богати са на витамини, фибри и т.н. Предлагаме ви три рецепти за сладкиши с горски плодове.
Сладкиш с горски плодове и портокалова кора
Необходими продукти: 160 г масло, 1 яйце, 180 г захар, 100 г кисело мляко, 200 г брашно, бакпулвер, портокал, 250 г горски плодове
Начин на приготвяне: Разбийте яйцето и добавете към него около 100 г от захарта и киселото мляко. Разбъркайте добре и добавете маслото. Постепенно започнете да изсипвате брашното, което сте размесили с бакпулвера.
Накрая настържете кората на половин портокал и я изсипете в сместа за сладкиша. Изсипете го в предварително намазнена тава, след което добавете и горските плодове отгоре и ги посипете с остатъка от захарта. Печете в предварително загрята умерена фурна.
Следващото ни предложение е за пастички с горски плодове, които стават много сочни и вкусни. За да си ги направите ще трябва да разбиете едно цяло яйце с 3 жълтъка – разбивате ги и добавяте 50 г захар, сок и настъргана кора от портокал.
Трите белтъка от яйцата разбивате с 50 г захар, докато се получи твърд сняг. Смесвате белтъците и жълтъците и внимателно разбърквате. Към тях добавяте 100 г брашно с 1 ч.л. бакпулвер.
Разбърквате и изсипвате сместа в намазнена тавичка и изпичате до готовност. В отделен съд сложете около 100 г горски плодове и 500 г кисело мляко.
Намачкайте плодовете с вилица и разбъркайте с млякото, добавете и 30 г захар. Към тази смес сложете желатин (около 1 к.л.), който предварително сте разтворили във вода, за да набъбне. Намажете блата с тази смес и оставете в хладилник да се стегне хубаво. След това режете на пастички и поднасяте.
Бисквитена торта с боровинки
Необходими продукти: 350 г бисквити, 1 пак. масло, 200 мл прясно мляко, 150 мл течна сметана, 200 г шоколад, 150 г гъсто сладко от боровинки
Начин на приготвяне: Първо начупете бисквитите на малки парчета и ги залейте с топло прясно мляко. В подходящ съд разтопете на водна баня шоколада, като добавите към него и маслото. Когато се разтопят, започнете да ги прибавяте към течната сметана, която трябва да сте затоплили.
Разбъркайте крема, за да се уеднакви, след което залейте начупените и залети с прясно мляко бисквити. Сложете и боровинките към сместа, след което разбъркайте добре. Изсипете в тортена форма и оставете в хладилник, за да стегне за няколко часа.
Ако желаете, можете да си направите шоколадова глазура върху бисквитената торта – разтопете на водна баня от същия шоколад, който сложихте в тортата. Към него добавете и пакетче масло. Накрая залейте тортата.
Коментари