Понякога на човек му се иска да хапне вкусен лек десерт, който да е лесен за приготвяне. Подходящ за тази цел е нежният бананов сладкиш, който е вкусен и става бързо.
За приготвянето на банановия сладкиш са необходими 100 грама масло, 2 яйца, 1.5 чаени чаши захар, 2 чаши брашно, 2 чаени лъжички бакпулвер, щипка сол, 2 банана, 150 милилитра прясно мляко.
Бананите се обелват и се намачкват с вилица. Маслото се оставя да омекне на стайна температура, а след това се разбива със захарта с помощта на миксер.
Добавя се банановата каша и се смесва. Добавя се ванилията, млякото и солта. Едно по едно се добавят яйцата и отново се смесва с миксер на бавна скорост.
След това се добавя брашното, смесено с бакпулвера. Замесва се тесто без бучки. Излива се в тава, намазана с мазнина. Пече се половин час на 190 градуса.
Лесно се приготвя сладкиш с киви. За тестото са необходими 200 грама брашно, 2 чаени лъжички бакпулвер, 2 супени лъжици захар, 1 яйце, 50 грама масло, 3 супени лъжици прясно мляко, 6 кивита.
За заливката трябват 50 грама захар, 100 грама филирани бадеми, 1 супена лъжица брашно, 1 супена лъжица прясно мляко, 75 грама масло. За да приготвите тестото, смесете захарта, бакпулвера и брашното. Добавете яйцето, маслото и млякото и замесете гладко тесто.
Излейте в кръгла тава, намазана с мазнина. Оформете от тестото високо ръбче, отгоре подредете резенчета киви и печете в загрята на 200 градуса фурна 10 минути.
В това време смесете съставките за заливката в тенджера. Като бъркате постоянно, оставете да заври. Извадете сладкиша от фурната, залейте със заливката и печете още 10 минути.
Коментари