Децата обичат не само да хапват вкусни сладкиши, но също така и да помагат при тяхното приготвяне. Лесните сладкиши могат да се направят и от самите деца, родителите трябва само да помагат, като наблюдават готвенето на малките сладкари и да изпекат сладкиша.
Лесно се приготвя сладкиш с извара и шоколад.
Необходими продукти: 500 грама извара, 75 грама масло, 50 грама шоколад, 2 чаени лъжички желатин, чаша и половина течна сметана, 125 грама шоколадови бисквити, четвърт чаша захар.
В малка тавичка се слага найлон или прозрачно домакинско фолио. Бисквитите се начупват и се смесват с омекналото масло и настъргания шоколад.
Тази смес се разпределя върху найлона и се оставя в хладилник за половин час. Желатинът се разтваря в 2 супени лъжици вода. Изварата се смесва със захарта и се разбърква добре, докато не се превърне в пухкава смес. Добавя се течната сметана и сместа се бърка, добавя се набъбналият и леко затоплен в микровълнова или на водна баня желатин.
Всичко се разбърква много добре и се излива върху бисквитената подложка. Оставя се да престои една нощ в хладилника и се сервира, като се издърпа найлонът и сладкишът се нареже на парчета.
Ореховият френски сладкиш също се приготвя лесно.
Необходими продукти: 500 грама бутер тесто, 125 грама масло, половин чаша захар, 3 яйца, 150 грама смлени орехи, 1 супена лъжица брашно.
Маслото се размеква и се разбива до бяло, добавят се яйцата и орехите, а след това и брашното. Всичко се разбърква. Тестото се разделя на две части, като едната е по-голяма от другата.
Двете части се разточват на кръгове, но без да се изтъняват много. Големият кръг се слага върху хартия за печене, която е постлана в тава.
Върху него се разпределя плънката, като се оставя свободен ръб с широчина около 2 сантиметра. Покрива се с другата част от тестото, която се набожда на няколко места леко с вилица, но без да се пробожда тестото изцяло.
Краищата се притискат и сладкишът се слага в хладилник за 20 минути. Пече се на 200 градуса половин час.
Коментари