Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си направим лимоново масло и какво да готвим с него

Как да си направим лимоново масло и какво да готвим с него

Лимоново масло
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.

В случай че все още никога не сте пробвали да включите лимоново масло към любимите си рецепти, то е крайно време да вкусите от неговата свежест и аромат. На практика то е универсално и може да бъде използвано за всичко - от супи и салати, до основния ястия и десерти.

Извличането на етерични масла от лимоновата кора е било известно от най-древни времена, а самото масло е използвано за медицински цели, в кулинарията, за ароматерапия и е присъствало в духовните практики. Използвано е дори за репелент.

В Европа вероятно използването му в кулинарията се е наложило от испанските и френските майстор-готвачи, които през 15 и 16 в. започват да добавят към него зехтин и да го използват за ароматизиране и овкусяване на риба и морски дарове, за сосове и зеленчукови ястия.

Но стига толкова за лимоновото масло, идва ред да ви покажем 2 варианта как да си го приготвите, както и за какво да го използвате.

Как се прави лимоново масло вкъщи

Първи вариант - чрез бърза инфузия

Снабдете се с 1-2 био лимона, като от тях ще използвате само жълтата част на кората им ( бялата има горчи вкус) и 250 мл студено пресован зехтин тип Екстра Върджин.

Обелете кората на лимона с белачка, загрейте зехтина на слаб огън (около 40-50 °C, а не да кипва) и добавете към него лимоновата кора. По желание можете да добавите и мащерка, розмарин или други ароматни подправки по избор. Оставете на слаб огън така приготвеното лимоново масло за около 10-15 минути, след което изчакайте да изстине, прецедете и прехвърлете в суха стъклена бутилка. Съхранявайте го в хладилника. То ще има годност до 2 седмици.

Втори вариант - чрез бавна студена инфузия

Лимонова масло с чесън

Отново използвате същите съставки, но този път просто трябва да оставите за 1 седмица смесената лимонова кора със зехтина да отлежават в буркан, който всеки ден се разклаща. Самият съд се съхранява на тъмно и хладно място, а след като отмине седмицата, прецедете маслото и го съхранявайте в хладилник.

Подчертаваме да използвате био лимони, защото обикновените вероятно ще са обработени не само с восъци, но и с химикали. Надали желаете подобно лимоново масло.

Какво да готвим с лимоново масло

Ето и няколко идеи за какво да използвате готовото лимоново масло:

1. Като дресинг за салати

Лимоновото масло е идеално за овкусяване на всякакви салати от зеленийки - айсберг, марули, рукола, копф салата и т.н. Подхожда много добре и на салати от киноа, както и на такива с авокадо. Можете също така да добавите към него и мед, сол и горчица, за да получите още по-наситен откъм вкусове и аромати дресинг.

2. Освежаваща заливка за риба и морски дарове

Риба с лимоново масло

С лимоновото масло можете да полеете всякаква печена или задушена риба и отгоре да я поръсите с пресен чесън, мащерка или копър.

3. За омлети

Ще се изненадате колко вкусен ще се получи вашият омлет, бъркани яйца или дори сварени, ако просто добавите към тях лимоново масло и някакви пресни зеленийки.

4. За топене на хляба

Препечете няколко филийки черен или ръжен хляб и го сервирайте заедно с купичка лимоново масло, към което сте добавили малко сол и черен пипер. Филийките просто се потапят в маслото и след това се разтапят и в устата ви!

5. За зеленчуци

Както казахме в началото, френските и испанските кулинарни факири са започнали да използват лимоновото месо именно за риба, морски дарове и зеленчуци. Особено подходящо е за изпечени на скара или фурна броколи, аспержи, моркови и карфиол.

6. За паста

Как да си направим лимоново масло и какво да готвим с него

Идеална финална нотка към паста от морски дарове!

7. За сладкиши

Можете да използвате лимоновото масло просто като го добавите към блатовете на торта, към сладкиши, върху печени круши, към кексове и кейкове или дори към домашно приготвено сорбе. То ще прибави свежест и екзотика към всичко, за което го използвате!

Вижте още как да отслабнем с лимони през пролетта. Задължително вижте и още подробности как да използваме полезната лимонова кора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest