Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Боб пинто - характериситика и какво да готвим с него

Боб пинто - характериситика и какво да готвим с него

Боб Пинто - характериситика и какво да готвим с него

По света съществуват много сортове боб. В тази статия ще си поговорим по-специално за един сорт боб, наречен Пинто. Този боб се нарича така, защото зърната му са много шарени на цвят. Самата дума pinto от испански означава боядисан.

Този боб се отличава не само с шарените си зърна, но и с това, че в тях се съдържат много хранителни вещества, сред които са протеини, фибри, които много помагат за по-добрата работа на нашата храносмилателна система.

Кожата на бобовите зърна от този сорт се покрита с много червени точки, които са на зелен фон. Ако го засадите във вашата градина, този боб ще придаде не само приятна зеленина и красота, но и ще имате един вкусен боб, с много хранителни вещества и много ползи за здравето ви. Ще споделим с вас как можете да си го засадите, а след това и какво можете да си приготвите с боб пинто.

1. Характеристика на боб Пинто

Едно от нещата, които правят този боб примамлив за хапване, е това, че той може да се яде както зелен, така и изсушен. Ако сте от търпеливите, можете да изчакате, докато зърната напълно узреят в шушулката и след това да ги съберете и сложите да се сушат. За да узреят обаче - и в последствие да изсъхват, те имат нужда от много горещо и сухо време.

Мястото, където се суши или зрее бобът, трябва да е открито и с много слънчева светлина. За да може да цъфти и расте нормално, на този сорт боб са му необходими най-малко 6 часа дневно слънчева светлина.

Освен към светлината и горещината, бобът Пинто е много претенциозен и към почвата. След като сте засадили боба веднъж на дадено място, трябва да минат поне три години, за да го засадите отново на същото място.

Отглеждане на боб Пинто

Боб Пинто

За да отгледате хубав боб пинто, си трябва здрава работа и всекидневни усилия. Ето какво трябва да знаете за отглеждането на този сорт боб:

- Важно нещо, което трябва да направите, е да накиснете зърната, които ще садите, за една нощ преди засаждането;

- Трябва да направите тестове на почвата и да се уверите, че нивото на рН е между 6 и 7. Когато почвата е добре балансирана, плодородна и богата на хранителни вещества, тогава тя става много полезна за зърната от сорт Пинто;

- Трябва да сте сигурни, че много добре сте дренирали почвата. Ако това не е така, корените на този боб много бързо започват да гният;

- Трябва да добавите към почвата голямо количество компост и материали, които са с органичен произход. Това ще намали честотота, с която пръскате боб Пинто с химическа тор;

- Когато засаждате боб Пинто, трябва да сте сигурни, че зърната му са обърнати с окото на горе. Дълбочината трябва да е между 2 и 3 см в почвата;

- Между всяко от 10 см между всяко семе, за да може да растат и да се разпространяват свободно;

- Между всеки ред оставяйте 60 см разстояние, за да можете да се движите между редовете и да плевите;

- Трябва да поливате редовно и да поддържате влажна почва, докато зърната боб покълнат;

- Както казахме вече, зърната пинто имат нужда от много топлина, затова е добре да го покриете с нещо, за да може освен да поникне, а и да го предпазите от температурните спадове през нощта;

- След като бобът е вече поникнал след около 2 седмици, трябва да го присадете на по-голямо растение за всеки 15 см;

- Оплевете добре боба и го пазете от замърсители;

- Наторете боба с малко количество течен тор, за да стимулирате по-бързия растеж.

Готвене с боб Пинто

Боб Пинто яхния
Снимка: Веселина Константинова

Рецептите с боб могат да бъдат евтини, можете да си направите бобови дипове или салати с боб. Без значение дали предпочитате пресен, сушен или консервиран боб, резултатът винаги е вкусен. Нека видим какво можем да си приготвим с боб Пинто.

- Можете да пасирате сварения боб Пинто, но не напълно, за да се усеща текстурата и да го смесите със сирене. Ще се получи вкусен дип, който можете да си намажете на крекер или препечена филийка;

- Можете да си приготвите пиле със сирена, сервирано в тако питки. Това е идеално ястие за вкусна и бърза вечеря, защото се прави на тиган; Пилешкото месо може да бъде заменено с дърпано свинско, а можете да ползвате и пилешко и свинско и всеки от вашето семейство да си избира;

- Можете да си приготвите боб пинто с пилешки гърди и други зеленчуци. Тази вечеря е не само вкусна, но и много здравословна и бърза за приготвяне. В нея има много протеини и фибри и много малко калории;

- Можете да си направите и салати с този боб, като замените боба в класическата бобена салата с лютеница с боб от сорт Пинто;

- Един от най-лесните начини за приготвяне на този боб е на котлон. Ако готвите със сушени зърна, преди това трябва много добре да ги измиете и да махнете всички негодни за консумация зърна, а такива са счупени, разсипани или неестествено тъмни;

- Ако искате да сготвите боба по-лесно, трябва да го накиснете за 1 нощ във вода;

- Когато сложите боба в тенджера, може да го залеете или с вода или с пилешки бульон. За допълнителен вкус се добавя също лук, чесън, кориандър или люта чушка халапеньо. Така подготвен, бобът се вари за 1 минута на силен огън, след това котлонът се намалява и се готви между 2 и 4 часа, докато бобът омекне.

- Този боб може да се хапва и като гарнитура или като част от богата вегетарианска вечеря, пълна с протеини.

Този сорт боб е много добър заместник на познатия ни бял боб, а също така и много здравословен.

В 1 чаша от 171 г боб Пинто, сварен с малко сол, се съдържат:

- Калории - 245;

- Въглехидрати - 45 г;

- Фибри - 15 г;

- Протеин - 15 г;

- Мазнини - 1 г;

- Натрий - 407 мг;

- Тиамин - 28 % от дневната доза;

- Желязо - 20 % от дневната доза;

- Магнезий - 21 % от дневната доза;

- Фосфор - 20 % от дневната доза;

- Калий - 16 % от дневната доза.

Освен всички полезни вещества и ползи за здравето, боб Пинто помага и за загубата на тегло. Затова редовно включвайте в менюто си гарнитура от боб или боб чорба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest