Бобът е едно от най-популярните варива в националната ни кухня, а това не е характерно само за нашите кулинарни предпочитания. Това културно растение се отглежда в различни сортове и видове. Червеният боб е една от разновидностите на варивото. Той е перфектен продукт, който е много добър за диетично хранене и за приготвяне на разнообразни гарнитури.
Червеният боб е препоръчван при вегетарианска диета, тъй като е богат на протеини и осигурява този важен елемент на храненето, който липсва на хората, отказали се от месо и месни продукти. Към него добавяме витамините, фибрите, минералите като калия и цинка, за да добием представа за продукт, който ни дава защита срещу сърдечно-съдови проблеми, а веществото аргенин го прави подходяща храна за диабетно болните.
При нарушения на сърдечния ритъм и атеросклероза червеният боб е подходяща храна за диетата на болните. Може да се дава и на деца, тъй като се усвоява от човешкия организъм на 75 процента.
Приготвянето му не отнема много време, ако се прави правилно, независимо от факта, че бобът е вариво, което се вари продължително, за да стигне до етап на готовност.
Има различни начини за приготвянето на червен боб. Най-популярният е да се накисне бобът от предишната вечер преди готвенето му. Това намалява значително времето, което му е необходимо, за да се свари. Накисването става като бобът се почиства, измива и поставя в дълбок съд, а после се залива с вода в съотношение 1:3, тоест една чаша боб примерно се слагат 3 чаши вода. Бобът трябва да кисне около 12 часа, но не повече от 15 часа, за да не ферментира.
Колко време и как се готви червен боб, който предварително е бил накиснат?
След като бобът е престоял необходимото време, той се отцежда от водата и се поставя в съда, в който ще се вари. Слага се вода да се покрият зърната и след като заври се оставя около 10 минути. След това водата се отцежда, сипва се студена вода според гъстота, която е необходима за ястието и се оставя да заври. Вари се около 1 час до готовност. Ако не е накиснат предварително, времето за сваряване се удължава почти 2 пъти.
На червения боб не се слага сол по време на термичната обработка, това се прави непосредствено преди да бъде махнат от огъня.
Колко време и как се готви червен боб, който предварително не е бил накиснат?
Бобът без предварително накисване също може да се приготви по-бързо с някои техники. Така сварен, червеният боб е подходящ за салати и гарнитури.
Изчистеният и измит боб се поставя в тенджера и се налива вода в съотношение 3:1, като се повтарят стъпките, като при боба с накисване. След смяната на водата, се налива същото количество и се вари около 1-1.5 часа до пълното му сваряване. Накрая се осолява с лъжичка сол. След изключване на котлона, бобът се отцежда от водата. Ако се вземе в ръка и се натисне, той е мек, лесно се смачква при натиск.
Свареният по този начин боб е подходящ както за бобена салата, вкусна боб чорба, така и за пюре от боб, като гарнитура към месо. Пюрето става и за пълнеж на пайове.
Коментари