Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Защо трябва да консумираме червен боб само много добре сварен

Защо трябва да консумираме червен боб само много добре сварен

червен боб яхния
Снимка: Yordanka Kovacheva

Червеният боб, който доскоро смятахме за прекалено екзотичен, вече трайно се е настанил на трапезата ни. От него можем да си приготвяме както превъзходни чорби и яхнии, така и салати.

Червеният боб е много богат на фибри, протеини и всякакви полезни за човешкото здраве микро- и макро елементи. Той има детоксикиращо действие, регулира кръвната захар, способства дейността на ендокринната система, усилва имунитета ни и играе роля за възстановяване на тъканите ни.

Червеният боб се препоръчва да бъде редовно консумиран както от мъже, така и от жени. При първите той подпомага мъжката потентност, а при дамите повлиява добре хормоналния баланс в женското тяло.

Това, което малцина от нас знаят обаче е, че суровият червен боб съдържа и гликозид, който е токсичен. Добрата новина е, че когато го подложите на продължителна топлинна обработка, той се разгражда. Също така е важно червеният боб да бъде и предварително накиснат, за да сте сигурни, че няма да предизвика газове или стомашен дискомфорт.

Ето по-подробни съвети за това как да приготвяте червения боб.

1. Накисването на червения боб във вода е задължително условие, за да можете да пристъпите към по-нататъшната му обработка. Повечето специалисти са на мнение, че е най-добре да го накиснете не само за едно денонощие, както е всеобщото схващане, а за над 24 или повече часа.

2. Водата, в която сте накиснали червения боб, трябва периодично да се сменя, а температурата ѝ да е топла. Колкото по-често сменяте водата, толкова повече ще отнемете от боба дразнещите му вещества.

3. Когато сложите боба да ври, задължително изхвърлете първата вода, измийте го отново добре и едва след това продължете с готвенето му.

4. Подобно на останалите си събратя, така и червеният боб се готви на ниска температура и както казахме в началото, за него е от първостепенно значение да е много добре сварен.

защо трябва да варим добре червения боб

5. Независимо дали приготвяте от червения боб яхния или супа, е добре към желаната от вас манджа да добавите и подправки, които способстват доброто храносмилане. Такива са не само типично нашенския джоджен и чубрица, но и по-екзотичните куркума, кориандър, кимион или пък семена от копър.

6. На всеки му се случва да не разполага с достатъчно време, когато иска да сготви. Или пък просто не му се занимава с готвене. В подобни случаи, вие най-вероятно ще прибегнете до консервиран боб.

Избирайте само такъв на утвърдени производители на консервирани храни и задължително измийте боба много добре от течността, в която се намира.

Тъй като вече знаете как да си подготвите това вариво, може да погледнете и нашите интересни предложения за Брауни с червен боб и Вкусна яхния с нахут и червен боб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest