Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Неустоими салати с червен боб

Неустоими салати с червен боб

Неустоими салати с червен боб

Червеният боб е широко използван в кулинарията не само заради вкусовите му качества, но и заради ползите му за здравето. Популярен е на мексиканската трапеза и испанската кухня. Използва се в такоси, разядки с боб и други рецепти. Той съдържа витамини от група В, укрепващи имунитета, нервната система, здравината и красотата на кожата. Богатството на фибри в полезния червен боб го прави много подхранващ, защото засища за дълго. Счита се за диетична храна и се препоръчва за нормализиране нивата на кръвна захар.

За салата от червен боб може да се ползва както консервиран, така и сварен фасул. Консервата намалява времето на приготвяне.

Подходящите за комбинация хранителни продукти към червения боб са много. Добър тандем този сорт боб прави със зеленчуците, гъбите, шунката, колбасите, яйцата, сиренето и някои консервирани храни като киселите краставички, грахът и царевицата.

За вкусна салата от червен боб подходящи сосове са тези с горчица, майонеза, заквасена сметана, домати и други.

Времето за подготовка на бобената салата се заема основно от сваряването на самия фасул, който трябва да бъде накиснат предварително през нощта, в деня преди варенето, а след това първата вода трябва да се смени, както се прави и с белия боб. Със сварения вече червен боб могат да се приготвят вкусни салати, като експериментирането никога не е излишно, защото резултатът може да очарова тези, които опитат салатата. За по-внимателните са някои вече изпробвани рецепти.

Рецепта за салата с червен боб и зеленчуци

Червен боб на салата със зеленчуци

Необходими продукти:

- 250 г сварен червен боб или от консерва

- 3 броя стебла от целина

- 3-4 броя репички

- По 50 г копър, кантарион и магданоз

- Червен лук - 1 глава

- Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Червеният боб за салатата се сварява до готовност. Всички зеленчуци се нарязват на ситно, смесват се и се овкусяват със сол и черен пипер. Накрая се разбърква добре.

Салата от червен боб с гъби

Необходими продукти:

- Чаша сварен червен боб

- Сушени гъби на вкус

- 10 печени чушки

- 1 средно голям морков

- 1 глава лук

- Чаша мляко

- Олио на вкус

- Черен пипер

Начин на приготвяне:

Салати с червен боб

Лукът се реже на ситно, морковите се настъргват и се слагат заедно с гъбите да се запържат в олио. Преди да се изпържат, гъбите се накисват за час в млякото.

Вареният боб се изсипва в дълбок съд и се добавят нарязаните чушки, запържените гъби и зеленчуци към тях, солта и черния пипер. След това салатата с червен боб и гъби се обърква добре.

Салата от червен боб с шунка

Необходими продукти:

- Консерва червен боб

- Глава лук

- 200 г шунка

- 100 г твърдо сирене

- 1 домат

- Зелена салата

- Сол и черен пипер на вкус

- 200 грама майонеза

Приготвяне:

Шунката се нарязва на парчета, сиренето се настъргва, всички зеленчуци се режат на ситно. Продуктите се смесват в голяма купа и се овкусяват със сол и черен пипер. Добавя се майонезата и всичко се омесва добре. Готовата салата с червен боб се гарнира с нарязани зеленчуци.

Освен за салати този вид боб е подходящ за най-различни рецепти. Опитайте също:

кремсупа от червен боб;

кюфтенца от червен боб;

наденица с червен боб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest