Червеният боб е широко използван в кулинарията не само заради вкусовите му качества, но и заради ползите му за здравето. Популярен е на мексиканската трапеза и испанската кухня. Използва се в такоси, разядки с боб и други рецепти. Той съдържа витамини от група В, укрепващи имунитета, нервната система, здравината и красотата на кожата. Богатството на фибри в полезния червен боб го прави много подхранващ, защото засища за дълго. Счита се за диетична храна и се препоръчва за нормализиране нивата на кръвна захар.
За салата от червен боб може да се ползва както консервиран, така и сварен фасул. Консервата намалява времето на приготвяне.
Подходящите за комбинация хранителни продукти към червения боб са много. Добър тандем този сорт боб прави със зеленчуците, гъбите, шунката, колбасите, яйцата, сиренето и някои консервирани храни като киселите краставички, грахът и царевицата.
За вкусна салата от червен боб подходящи сосове са тези с горчица, майонеза, заквасена сметана, домати и други.
Времето за подготовка на бобената салата се заема основно от сваряването на самия фасул, който трябва да бъде накиснат предварително през нощта, в деня преди варенето, а след това първата вода трябва да се смени, както се прави и с белия боб. Със сварения вече червен боб могат да се приготвят вкусни салати, като експериментирането никога не е излишно, защото резултатът може да очарова тези, които опитат салатата. За по-внимателните са някои вече изпробвани рецепти.
Рецепта за салата с червен боб и зеленчуци
Необходими продукти:
- 250 г сварен червен боб или от консерва
- 3 броя стебла от целина
- 3-4 броя репички
- По 50 г копър, кантарион и магданоз
- Червен лук - 1 глава
- Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Червеният боб за салатата се сварява до готовност. Всички зеленчуци се нарязват на ситно, смесват се и се овкусяват със сол и черен пипер. Накрая се разбърква добре.
Салата от червен боб с гъби
Необходими продукти:
- Чаша сварен червен боб
- Сушени гъби на вкус
- 10 печени чушки
- 1 средно голям морков
- 1 глава лук
- Чаша мляко
- Олио на вкус
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
Лукът се реже на ситно, морковите се настъргват и се слагат заедно с гъбите да се запържат в олио. Преди да се изпържат, гъбите се накисват за час в млякото.
Вареният боб се изсипва в дълбок съд и се добавят нарязаните чушки, запържените гъби и зеленчуци към тях, солта и черния пипер. След това салатата с червен боб и гъби се обърква добре.
Салата от червен боб с шунка
Необходими продукти:
- Консерва червен боб
- Глава лук
- 200 г шунка
- 100 г твърдо сирене
- 1 домат
- Зелена салата
- Сол и черен пипер на вкус
- 200 грама майонеза
Приготвяне:
Шунката се нарязва на парчета, сиренето се настъргва, всички зеленчуци се режат на ситно. Продуктите се смесват в голяма купа и се овкусяват със сол и черен пипер. Добавя се майонезата и всичко се омесва добре. Готовата салата с червен боб се гарнира с нарязани зеленчуци.
Освен за салати този вид боб е подходящ за най-различни рецепти. Опитайте също:
кюфтенца от червен боб;
Коментари