Червеният портокал е един от символите на слънчева Сицилия. Вкусът му не е като на обикновените портокали, в него има нотки на малини и малко червено вино.
Майсторите готвачи правят от червената му сърцевина сосове, сорбе и необикновени коктейли освен обичайното му използване за плодови салати.
Сред необикновените алкохолни коктейли с присъствие на червен портокал е следният: смесете в равни пропорции сок от червен портокал, джин, кампари и малко шампанско.
Но още по-невероятно е използването на сока от червен портокал за създаване на дресинг за салата, който й придава екзотичен вкус.
Смесете според вашите собствени вкусове прясноизцеден сок от червен портокал, балсамов оцет, зехтин и нарязани на ситно зелени подправки, сол и черен пипер.
С помощта на вилица или миксер много нежно разбийте сместа до получаване на пенеста емулсия. Това е гаранция за пълното обвиване на салатата от вкусния дресинг.
За да предпазите салатата от появата на излишна влага, преди да нарежете зеленчуците, много внимателно ги попийте със салфетка.
Сос с червен портокал можете да приготвите, за да го поднесете със сьомга или друг вид изпечена или задушена риба. Ястието ще стане по-красиво и с по-изискан вкус.
Нарежете на кубчета три почистени от кората червени портокала. Добавете две супени лъжици ситно нарязан копър, три супени лъжици нарязани маслини, щипка сол и черен пипер.
Разбъркайте добре всички съставки до получаването на еднородна смес. Ако не достига сол или друг вкус, добавете го. Залейте рибата със соса и сервирайте.
Коментари