Руколата вече стана част от българската трапеза. Всъщност листата от глухарче се използват по нашите земи от незапомнени времена - било то за хранене или за лечение в народната медицина.
Най-често рукола се консумира свежа, приготвена на салата. Приготвянето на салата с рукола е лесно, защото не се налага да накъсвате листата ѝ, тъй като са сравнително дребни.
Ако все пак ви попаднат по-едри, специалистите предлагат да не ги режете с нож, а внимателно да ги скъсате на две – три парчета – в противен случай ще загубите свежестта на зеленолистния зеленчук.
Салатите от рукола са разнообразни – могат да се поднесат в комбинация с най-различни продукти, например каперси, кедрови ядки и др.
Предлагаме ви три рецепти за салата с рукола от различни страни по света.
Гръцка салата с рукола
В Гърция са големи почитатели на зелените салати, затова сме избрали и една рецепта, в която се слага не само рукола, но присъстват и други зеленолистни зеленчуци.
Смесете в купа по 1 ч.ч. листа от спанак и рукола, а към тях добавете накъсани листа от маруля. След това разбъркайте и сложете киви, което сте нарязали на по-дребни парчета. Накрая добавете накълцана на ситно (може и на шайби) глава червен лук.
Дресингът се прави с по 1 с.л. горчица и балсамов оцет, както и по 4 с.л. зехтин и портокалов сок. Всичко това се разбърква добре и към сместа се добавя една чаена лъжичка мед и малко сол.
За гръцката салата ще ви е нужно и сирене халуми, което предварително трябва да запечете на грил тиган. Сложете сиренето върху зеленчуците и залейте с дресинга. Ако обичате лешници, запечете ги в сух тиган и поръсете салатата с тях.
Испанска салата с рукола и боровинков сос
Ето и нужните продукти за тази уникална салата с рукола, която ще очарова дори най-капризния вкус
Необходими продукти: 2 ч.ч. рукола, 2 ч.ч. спанак, 1 ч.ч. орехи, ¼ ч.ч. валдеон (може и козе сирене), 2 ½ ч.ч. боровинки, зехтин, 2 с.л. бял винен оцет, сол
Начин на приготвяне: Първо, трябва да смелите 2 с.л. от боровинките със зехтина и оцета. След като кухненският робот ги накълца на ситно, оставете сместа настрани за половин час.
През това време изсипете спанака и руколата в купа, добавете и останалите съставки – орехи, скълцани на ситно, сиренето на малки парчета, както и останалата част от боровинките. Накрая залейте салатата с дресинга.
Мароканска салата с рукола
Ако тези предложения не са достатъчно екзотични за вкуса ви, опитайте салата с рукола с марокански привкус - трябва ви червено цвекло, което да изпечете. След като омекне, обелете го и го нарежете на четвъртини.
Сложете в чиния от него, добавете руколата и залейте с дресинг от няколко силно ароматни подправки. За него ви трябват кимион и кориандър (по ¼ ч.л.) лют червен пипер и сол на вкус, 1 с.л. бял винен оцет и 2 с.л. портокалов сок. Накрая добавете и зехтин и залейте салатата.
Коментари