Всяка домакиня иска да изненада гостите си, без значение какъв е поводът - рожден ден, имен ден, годишна или друг празник.
Сред приготовленията, съпътстващи празника, е това масата да бъде красиво подредена. Чиниите и приборите да бъдат подредени според броя на гостите, салфетките да бъдат красиво аранжирани.
Чашите трябва да са подредени от ляво надясно, като се започне с голяма чаша за вода или безалкохолно, след това чаша за вино или шампанско и накрая малка чаша за ракия или друг вид алкохол. Освен изрядната подредба на масата, трябва да се помисли и за менюто, с което ще се изненадат гостите.
Ето някои идеи за ордьоври, с които ще сюрпризирате вашите гости:
Бонбони със сирена и круши
Необходими продукти /за около 25 броя/: Сирена, различни видове /козе, овче, пармезан, синьо сирене/ - 150 г; солени бисквити - 50 г; круши - 2 бр.; орехи - 1 чаша запечени и фино смлени.

Начин на приготвяне: Нарежете крушите на малки парченца и поставете в гевгир да се отцедят за 40 мин. или изстискайте сока им с ръка. Намачкайте сирената с вилица и прибавете смлените на едро бисквити. Смесети всички продукти и оставете сместа, покрита със свежо фолио в хладилник за около 1 час. Оформете топчета с мокри ръце и оваляйте в смлените орехи. Съхранявайте в хладилник преди сервиране.
Кошнички със свежа салата
Необходими продукти /за около 15 бр/:
За кошничките: Масло - 120 г /меко/; яйца - 1 бр.; брашно - 250 г.; сол
За салатата: Рикота /или крема сирене/ - 250 г; микс от зелени салати; репички - 5 бр.; сварени пъдпъдъчи яйца - 15 бр; маслини - 15 бр.
Начин на приготвяне: Разбъркайте маслото и към него добавете яйцето и брашното със солта. Омесете меко тесто. От тестото оформете топчета и ги разпределете в алуминиеви формички за тарталети. Изпечете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-15 мин. и ги оставете настрана да изстинат. Разбъркайте рикотата с щипка сол и напълнете тарталетите. Гарнирайте със свежата салата, репичките, яйцата и маслините.

Руло от тиквички с шунка
Необходими продукти: Тиквички - 600 г; яйца - 3 бр.; брашно - 5 с.л.; царевично нишесте - 3 с.л.; чесън - 2-3 скилидки; олио - 2 с.л.; сол; копър.
За плънката: Крема сирене - 200 г; шунка слайс; копър.
Начин на приготвяне: Тиквичките се обелват и настъргват на ситно. Посоляват се и се оставят да се отцедят, при необходимост се изтискват добре с ръце. Към вече отцедените тиквички се добавят яйцата, нарязаният на дребно копър, настърганото сирене, пасираните скилидки чесън и олиото. Разбърква се добре.

Добавят се брашното и царевичното нишесте и отново се разбърква много добре. Сместа се разстила върху правоъгълна тава с размери 30/30, покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 минути или докато блатът започне леко да се зачервява.
Готовият блат се изважда и заедно с хартията за печене се поставя върху хавлиена кърпа, бавно се завива на руло и се оставя да почине 10 мин. След което се развива и се намазва с крема сиренето, поръсва се с копъра, нареждат се слайсовете шунка и отново старателно се завива на руло, като отделяте хартията от блата. Покрива се със свежо фолио и се оставя в хладилник за 2 часа. Режете на парчета и подреждате в плато.
Рулца от патладжан и червена чушка
Необходими продукти: Патладжан - 2-3 бр; червена чушка - 7-8 бр.; сол; зехтин; магданоз за поръсване.

Начин на приготвяне: Измийте и нарежете патладжана на ленти, Премахнете дръжките и почистете семките на чушките. Изпечете зеленчуците на барбекю или скара. Обелете чушките. Овкусете със зехтин и сол. Във всяка лента патладжан сложете половин чушка и завийте на руло. По желание украсете с магданоз. Сервирайте рулата студени.
Рулца от тиквички с крема сирене и чери домати
Необходими продукти: Тиквички - 3 бр.; крема сирене - 150 г; чесън - 3 скилидки; орехи; копър; зехтин; оцет; чери домати.

Начин на приготвяне: Тиквичките се измиват и режат на ленти. Изпечете тиквичките и от двете страни на оребрен тиган, сложете ги в купа и овкусете със сол, зехтин и оцет. В отделна купа смесете крема сиренето с чесъна, копъра и орехите и разбъркайте добре. В единия край на изпечените тиквички сложете част от сместа и завийте на руло. Отгоре сложете чери доматче и фиксирайте с клечка, за да не се развиват.
Плато с различни мезета

Необходими продукти: луканка - 150 г; филе Елена - 150 г; шунка - 150 г; кашкавал - 150 г; синьо сирене - 150 г; бяло грозде; листа от маруля.
Начин на приготвяне: В плато се поставят листата от маруля и се подреждат красиво всички мезета /луканка, филе елена, шунка, кашкавал/. Синьото сирене се реже на кубче и към всяко кубче с помощта на клечка се прибавя по 1 зърно грозде и се подрежда в платото.
Коментари