Брускетите са вкусни малки сандвичи, които могат да се приготвят от вчерашен хляб и са подходящи както за ордьовър, така и за сериозно хапване.
Брускетите със салца от чери домати и маринована риба са много лесни за приготвяне и са вкусен ордьовър. Можете да ги консумирате и като следобедна закуска.
Приготвят се от 8 филийки пълнозърнест или бял хляб, престоял един ден, 12 доматчета чери, една консерва маринована риба по избор, 1 глава лук, няколко листенца босилек, 1 супена лъжица зехтин, няколко капки балсамов оцет, сол и черен пипер на вкус.
Доматчетата чери се нарязват на ситно, добавя се солта, черният пипер, балсамовият оцет и зехтина, нарязаният на ситно босилек и лук. Всичко се разбърква добре. Филийките хляб се мажат със салцата и отгоре се подреждат парченца рибки. Филийките могат леко да се препекат, преди да се намажат.
Вкусни са брускетите с шунка и смокини. Те са типично италиански специалитет. За приготвянето им ще са необходими 5 малки хлебчета чабата или 10 филийки от голям хляб чабата, 100 грама шунка, 150 грама смокини, сол, черен пипер и малко зехтин.
Смокините и шунката се нарязват на ситно и се смесват. Добавят се сол и черен пипер на вкус, както и няколко капки зехтин. Тази смес се намазва върху хлебчетата чабата. Може да се украси при желание с листенца от рукола.
Но класически си остават брускетите с домати и босилек. Необходими продукти: 4 филийки вчерашен хляб, 1 скилидка чесън, малко червен пипер, сол на вкус, малко зехтин, домати или чери доматчета, пресен босилек.
На скара или в тава се запичат от двете страни филийките. Натъркват се с чесън и се поръсват с малко червен пипер. Можете да използвате и други подправки по вкус.
Смесват се нарязаните на ситно домати с босилека и малко зехтин. Добавя се сол и се разбърква. Доматеният микс се разпределя върху филийките и брускетите се поднасят.
Можете да добавите малко настърган кашкавал към брускетите и съвсем леко да ги запечете на фурна - тогава ще имат по-наситен вкус.
Коментари