Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кюнефе - горещо турско изкушение

Кюнефе - горещо турско изкушение

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
кюнефе
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.

Турската кухня е известна със своите сладки и сиропирани десерти като най-известният е баклавата. Също толкова изкусителен и вкусен е и друг турски сладкиш, а именно кюнефе. Това е хрупкав десерт със сирене, направен с кадаиф.

Традиционно към него се прибавя и шамфъстък. Сервира се горещ, така че сиренето да е меко. Приготвя се в плитък, кръгъл метален съд и крайният резултат е толкова невероятен, че всеки се връща за допълнително.

Да се приготви кюнефе не е много лека задача, но който е готов за това предизвикателство, ще е възнаграден с нещо неповторимо като вкус. Основната съставка е суров кадаиф, като от него ви е необходимо около 50 грама.

Съдът, в който ще приготвяте кюнефето, трябва да е силно намаслен. За тази цел ще ви трябват около 50 грама масло. Отгоре слагате кадаифа, като се стараете той плътно да покрие дъното на равномерен пласт.

кюнефе със сирене

Трябва добре да притискате с ръка, за да постигнете желания ефект. Върху него накъсвате малки парченца сирене, например моцарела или безсолно турско сирене и масло.

Следва втори ред кадаиф, като тук нужното количество отново е около 50 грама. И отново притискате хубаво. Като сте готови с приготвянето му слагате съда на котлона при ниска температура.

Може да се постави и във фурна, докато горната част стане кафява и хрупкава. Ако приготвяте на котлон трябва да го обърнете, за да се опече и от другата страна.

Преди всичко това може да си приготвите сироп от 1 чаша захар, 1 чаша вода и малко лимонов сок, с който да залеете кюнефето и който да е изстинал, когато десертът ви е готов. Сервирате поръсен с шамфъстък и се наслаждавате на комплиментите, които ще съберете за този страхотен турски десерт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest