Шамфъстък

редакция:
Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Шамфъстък
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.

Шамфъстък /Pistacia vera/ представлява ниско храстовидно дърво, което е характерно за планинските райони на Западен Афганистан, Иран и Тюркменистан. Шамфъстъкът е една от най-древните ядки, познати в историята на човечеството. Първите сведения за тях са открити на територията на Сирия и Иран, след това в Гърция и други европейски страни.

Днес се отглежда шамфъстък в Гърция, Испания, Италия, Иран, САЩ, Турция, Азия, Австралия. Приблизително половината от световния добив на пазара се доставя от Турция.

Дървото достига височина до 10 метра. Това е пустинно растение, което се отличава със своята висока толерантност към солени почви. Устойчиво е и на температурни колебания. Плодът е твърда белезникава костилка, която съдържа годна за консумация удължена ядка. Ядката има бледоморава външна ципа и светлозелено месо.

Шамфъстъкът се струпва на гроздове по дървото. Когато плодът узрее, черупката на ядката се разпуква с характерен звук. Шамфъстъкът се бере през нощта, защото през деня дървото отделя етерични масла, от които се получава виене на свят. На всеки две години дървото средно дава около 50 кг ядки.

Състав на шамфъстъка

Пресен шамфъстък

Според редица специалисти, шамфъстъкът е най-калоричен в сравнение с останалите ядки. Отличава се с високо съдържание на витамини, аминокиселини и минерални вещества. Ядките съдържат 55-60% мазнини, сред които преобладават ненаситените мастни киселини и между 18-25% белтъчини. Шамфъстъкът е изключително богат на витамин Е – силен природен антиоксидант.

Шамфъстъкът е много добър източник на фосфор и витамин В1. Съдържанието на витамин В6 в шамфъстъка е същото, както при говеждия черен дроб. Шамфъстъкът принадлежи към групата продукти с най-висока антиоксидантна стойност. Това са и единствените по рода си ядки, които притежаващи в голямо количество лютеин и зеаксантин – вещества, подобряващи зрението.

Избор и съхранение на шамфъстък

Купувайте само добре опаковани ядки, върху чиято опаковка има ясно упоменати производител и срок на годност. Подобно на всички други ядки, шамфъстъкът изисква правилно съхранение.

Поради наличието на високо количество мазнини в ядките, всяко едно претопляне е предпоставка за тяхното гранясване и развитие на гъбички. Съхранявайте шамфъстъка на хладно и проветриво място далече от дирекна слънчева светлина и влага. Някои готвачи дори препоръчват след разопаковане на шамфъстък, той да се съхранява в хладилник.

Никога не купувайте белени ядки, защото те бързо губят вкусовите си качества, навлажняват се и дори гранясват. В допълнения към неприятния вкус, който се получава, е възможно да се развие и хранително натравяне, което е много опасно. Избягвайте да консумирате ядки, които са с променен вкус - горчив или кисел, както и такива с лош външен вид, следи от мухъл и влага.

Шамфъстък в кулинарията

В кулинарията шамфъстък се използва повече от 2500 години. В Древния изток например са го считали за символ на богатството и успеха. Днес в целия свят, ястията с шамфъстък се считат за елитни. В Стокхолм например лауреатите за Нобелова награда са гощавани със сладолед с шамфъстък.

Олиото, извлечено от тези ядки, е едно от най-здравословните масла в кулинарията. Има много приятен аромат и вкус, смята се притежава много добри успокояващи свойства. Освен в кулинарията, маслото от шамфъстък може да се използва за масажи, в ароматерапията и в козметичната индустрия.

Шамфъстъкът се използва за приготвяне на нетрадиционни ястия и необичайни вкусови съчетания. Използва се за направата на сладкарски изделия, сладоледи и други хранителни изделия.

Сладкиш с шамфъстък

Добавя се в шоколади и бонбони. Шамфъстъкът обогатява вкуса на пилешко и свинско месо, патици, кремсупи. Шамфъстък в смляна форма се добавя в торти, сладки, кремове и месни блюда. В елитните ресторанти към шампанско или свежи десертни вина предлагат печен шамфъстък в лимонов сок.

Ползи от шамфъстъка

Благодарение на своите високи хранителни стойности, шамфъстъкът е препоръчван за възстановяване на изтощени организми. Ядките са полезни при силни умствени и физически натоварвания, защото премахват умората и подобряват самочувствието. Шамфъстъкът влияе изключително благоприятно върху мозъка.

Подобрява работата на сърдечно-съдовата система, премахва сърцебиенето, намалява предразполагането към сърдечни заболявания. При редовна консумация на шамфъстък се подобрява работата на черния дроб. Шамфъстъкът спомага за излекуване от жълтеница, премахва стомашни и чернодробни колики, лекува анемия и усилва потентността. Полезен е при заболявания на дихателната система.

Всеобщо схващане е, че нивата на холестерола се поддържат в норма с диети или различни медикаменти. Експериментални изследвания са доказали, че шамфъстъкът е цели седем пъти по-ефективен от традиционните средства.

Шамфъстъкът е много полезен при хора с диабет, сочи едно от последните проучвания. Когато се консумира шамфъстък с високовъглехидратни храни, първите забавят скоростта на абсорбция на въглехидратите, което може да доведе до по-ниски нива на кръвната захар.

Друго проучване доказва, че консумацията на 50-100 г шамфъстък дневно намалява кръвното налягане при състояние на стрес. Понижаването на артериалното налягане е свързано с намаляване риска от инсулт или сърдечно-съдово заболяване. Ежедневната консумация на шамфъстък може да намали хроничното възпаление, което от своя страна намалява риска от развиване на диабет и сърдечни болести.

Оказва се, че шамфъстъкът значително подобрява представянето с леглото. Смята се, че ядката е изключително полезна при мъже с еректилна дисфункция и само след 2-3-седмичен прием проблемите в тази област намаляват.

Ползи от шамфъстъка

Шамфъстъкът е изключително полезен и при спазването на диета. Той има най-високо съдържание на фибри от всички ядки. Редовната консумация на фибри помага за отслабване и контролиране на кръвната захар. Фибрите от друга страна помагат за намаляване на холестерола и поддържат правилното функциониране на червата. Предпазват от запек и регулират храносмилането.

Високото съдържание на витамин Е в ядките ги прави отлична храна за поддържане на младостта и красотата на кожата. Витаминът абсорбира и свободните радикали, които причиняват преждевременно застаряване. Те са източник и на гама токоферол - важен мастноразтворим антиоксидант, който поддържа здравината на клетъчните мембрани на лигавиците и кожата.

Специалистите препоръчват консумацията на тези ядки при умора и за възстановяване на изтощен организъм. Полезни са както при физически, така и при умствени натоварвания. Ако ви предстои натоварен работен ден или трябва да се подготвите за изпит, шепа шамфъстък ще помогне за тонизирането на мозъка и подобряване на концентрацията. Само след 20-тина минути се забелязва чудотворният ефект от тези вкусни ядки.

Тъй като шамфъстъкът съдържа големи количества фолиева киселина и биотин, те могат да се хапват и преди лягане. Помагат при лош сън, проблеми със заспиването и нощно събуждане. Дават усещане за ситост и значително подобряват качеството на съня. Разбира се, за да се извлечете максималните им ползи, трябва да ги консумирате в сурово състояние, защото печените с много сол ядки не са толкова полезни и дори могат да навредят.

Вреди от шамфъстък

Макар и много полезен, шамфъстъкът може да причини опасни реакции, при хората с алергии. Той е сред най-високоалергенните ядки, така че внимавайте с консумацията му, ако сте предразположени към подобни състояния. От друга страна, дори и да нямате алергия, шамфъстъкът е много солен, което също го прави вреден при някои групи хора. Високите количества сол може да причинят повишаване на кръвното налягане гадене и замайване. Не прекалявайте с тези ядки, защото макар и да са нискокалорични, солта в тях е вредна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Краси
Краси
Да се има пред вид,че е силен алерген.
31.05.2013 00:18
vikula
vikula
Може ли да се консумира суров ? Нали при печене се губят някои от полезните вещества ...
30.05.2013 22:49
10