Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»9 здравословни ползи от консумация на шамфъстък

9 здравословни ползи от консумация на шамфъстък

редакция:
ХрисиХриси
Новак
147
Ядки шамфъстък

Шамфъстъкът е една от най-вкусните ядки, любима на мнозина. Чудесна е за директна консумация или като добавка към някой десерт или сладолед.

Освен с вкуса обаче, тази ядка впечатлява и със своите полезни свойства за организма. Тя е с богато съдържание на здравословни мазнини, протеини, антиоксиданти и фибри. Заради тези вещества шамфъстъкът съдейства за доброто ни здравословно състояние. Нека видим по-подробно как:

1. Освен с високо съдържание на протеини, фибри и антиоксиданти, шамфъстъкът е известен и с наличието на други полезни вещества за организма, като витамин B6 и калий. Всъщност, това е един от продуктите с най-голямо съдържание на витамин B6 в състава си, който спомага за регулиране на кръвната захар и нивото на хемоглобина;

2. Богат на антиоксиданти – което допринася за доброто здраве на очите. Предотвратяват увреждането на клетките в организма и намаляват риска от ракови заболявания;

Шамфъстък

3. Ниско съдържание на калории, но високо на протеини – може да го консумирате в неограничени количества! Обикновено ядките участват в диетите, но често са по-калорични, отколкото трябва. Е, шамфъстъкът е нискокалоричен и богат на протеини, което ще ви накара да не чувствате глад и едновременно с това да не качвате килограми;

4. Може да ви помогне да свалите излишно тегло – това е продължение на точка 3. Освен че са питателна и нискокалорична храна, тези ядки могат да ви помогнат да свалите килограми с концентрацията, която създават. Може и да не осъзнавате, но съсредоточаването върху обелването на черупката е важно за хранителните ви навици. Когато сте концентрирате, приемате по-малко храна и се чувствате сити по-дълго време;

5. Полезен е за чревните бактерии – заради високо съдържание на фибри, шамфъстъкът повишава броя на чревните бактерии, които отговарят за производството на полезни мастни киселини;

6. Понижава кръвното налягане и холестерола – шамфъстъкът съдържа вещества, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания. Той съдейства за понижаване нивата на холестерола и кръвното;

7. Може да подобри здравето на кръвоносните съдове – тази ядка е богата на вещество, което разширява кръвоносните съдове и оттам съдейства за доброто състояние на организма;

8. Съдейства за понижаване на кръвната захар – шамфъстъкът има повече въглехидрати от други ядки, но те са с нисък гликемичен индекс и не повишават захарта в организма. Може да го консумирате без притеснение;

9. Шамфъстъкът е изключително вкусна и забавна за консумиране ядка. Със сигурност ще ви стане любим, ако вече не е.

Вижте още какво не знаете за ядката шамфъстък, както и разберете чудните ползи на маслото от шамфъстък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest