В България се произвеждат много висококачествени и вкусни храни. Една от тези храни е бялото саламурено сирене. То неизменно е част от почти всяка българска трапеза. Освен, че е много вкусно обаче, то е и изключително полезно.
Именно за здравословните ползи от вкусното бяло саламурено сирене, ще поговорим в тази статия. За направата на вкусно сирене трябва и висококачествено мляко. В България има изобилие от красиви ливади и зелени пасища, където кравите, козите и овцете могат свободно да пасат. А тучните ливади и пасища са много подходящи за това млекодайните животни да дават прясно мляко с високо качество.
А това от какво мляко е направено сиренето, също оказва влияние върху неговите полезни качества. Както знаем в прясното мляко има и много пробиотици, които се прехвърлят и върху сиренето, след неговата направа. А както знаем, пробиотиците имат много полезни свойства, едно от които е това, че се борят с токсините и предотвратяват тяхната поява в нашето тяло.
Какво съдържа бялото саламурено сирене?
Този вид сирене съдържа в себе си много протеини, минерални соли, калий и калций. Във всеки един вид сирене се съдържат между 21 и 22 % протеини, между 24-25 % млечни мазнини и приблизително 1, 5 % въглехидрати.
Бялото саламурено сирене е изключително здравословно и е много подходящо за хора във всяка възраст, а най-вече е много полезно за децата и хората, които спортуват.
Какви са здравословните ползи от бялото саламурено сирене?
1. Сиренето помага за удължаване на живота.
Ако хапвате сирене или друг млечен продукт всеки ден, това помага за укрепване на имунната система и за забавяне на стареенето. Това правило важи с пълна сила най-вече за хората, които са в напредннала възраст. Една от причините за тези полезни свойства на сиренето е това, че в него се съдържат пробиотици.
В млечните продукти, които съдържат живи лакто- и бифидобактерии, имат силата да подпомагат производството на елементи, които имат противораково действие, подсилват имунната система и имат силата да пречат да се появят ракови клетки в тялото.
Когато сиренето е добре узряло, то по-лесно се смила и усвоява от тялото. Добре узрялото сирене помага за по-лесното храносмилане и предотвратява образуването на гнилолистни бактерии в нашите чрва. Хубаво узрялото сирене подпомага отделянето на повече стомашен сок, като по този начин подобрява апетита.
2. За укрепване на организма.
Бялото саламурено сирене може да се хапва профилактично след като сме преболедували остри инфекциозни болести. Може да се използва и ако има заболявания на храносмилателната система, като хроничен гастрит, който е свързан с много ниска киселинност на секрета, който се отделя от стомаха, при заболявания на черния дроб и жлъчката и при липса на апетит.
3. Богато на минерали.
Всички видове сирене съдържат изключително много калций, фосфор и цинк, които както предполагаме знаете са много важни за изграждането на нашата костна тъкан.
4. Богато на мазнини.
В сиренето се съдържат много калории, белтъчини и мазнини. Също така съдържат пептиди, аминокиселини, витамини и микроелементи, които лесно се усвояват от тялото. Когато сиренето зрее, белтъчините, които се съдържат в него преминават през няколко изменения като по този начин могат да се усвоят и смелят по-лесно от организма.
5. Полезно при остеопороза.
Бялото саламурено сирене съдържа много аминокиселини, калций и фосфор, което означава, че е много полезно за консумация при заболявания, които се свързват с разграждането на тъкънните белтъци, както и при заболявания като рахит и остеопороза;
6. Източник на калций.
Както казахме, в сиренето се съдържа много голямо количество калций. Ако се консумира всеки ден, това помага за заздравяването на нашите кости и пречи да се появят кариеси в зъбите. Много е полезно и за бременни жени, защото подпомага нормалното развитие на плода.
С полезното саламурено сирене може да приготвите неустоими гозби като:
Коментари