Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всички здравословни ползи от консумацията на червени боровинки

Всички здравословни ползи от консумацията на червени боровинки

Всички здравословни ползи от консумацията на червени боровинки

В тази статия ще поговорим за това какви са ползите за нашето здраве от консумацията на червена боровинка. Нека преди това обаче да разкажем малко за нейните характеристики.

1. Характеристика на червена боровинка

Американската червена боровинка е вид растение, което прилича на грозде. Плодовете на това растение са червени на цвят. За родина на тази боровинка се смятат североизточните части На САЩ, а също така и южните райони на Канада.

Червената боровинка е била използвана в Америка още преди днешните европейци да се заселят там, а индианците използвали червената боровинка много - като част от някои рецепти, като богат източник на витамини и за добър вкус, също, за да си боядисват дрехите, за да лекуват рани и др.

Всички здравословни ползи от консумацията на червени боровинки

През 80-те години на миналия век червената боровинка станала средство, с което се лекували инфекции на пикочните пътища. В днешно време има много и най-различни проучвания, които доказват лечебните свойства на червената боровинка и най-вече нейното благоприятно влияние върху бактерии като ешерихия коли.

В света съществуват два основни вида червена боровинка- едната е американска червена боровинка, а другата е европейска червена боровинка. Разликата между двете е, че европейската червена боровинка е с размери, които са наполовина на тези на американската червена боровинка. Има и голяма разлика във визията на двете боровинки.

Червената боровинка е много претенциозна към средата, в която се отглежда. Средата, в която се отглежда, трябва да е кисела и да е наситена с хранителни вещества, които са получени чрез други растения, които са се разложили в почвата. Изисква се също да бъде поливана с прясна вода и да се тори с пясък.

Плодовете на червената боровинка се появяват върху клони, които много наподобяват лозя.

3. Хранителен състав на американска червена боровинка

Пресните, а не сушените боровинки са много подходящи за всякакви диетични режими, защото в 100 г от червената боровинка се съдържат само 6 г въглехидрати, а от тях 1.8 г са фибри.

В червената боровинка се съдържат и много витамини като С, А, К, Е. Минералите, които влизат в техния състав, са фосфор, магнезий, мед, някои витамини от група В;

4. Полезните свойства на червената боровинка

Всички здравословни ползи от консумацията на червени боровинки

- Помага за подобряване на здравето на пикочните пътища - неслучайно слагаме това полезно свойство на червената боровинка на 1-во място. Проблемите с отделителната система са много често срещано явление, най-вече при жените. При тях има големи рискова от появата на цистит, който се причинява от бактериите ешерихия коли, а както казахме по-горе, червената боровинка се бори много успешно с нея. Ако често имате проблеми с пикочните пътища, плодовете на червената боровинка могат да ви помогнат да се справите с тях, а също така и да ги предотвратите. Има редица проучвания, според които пиенето на сок от червена боровинка намалява значително риска от появата на инфекции на пикочните пътища;

- Следващото ѝ полезно свойство се дължи на това, че е наситена с изключително много антиоксиданти - в червената боровника има повече антиоксиданти от всички плодове и зеленчуци, взети заедно. Както знаем, антиоксидантите успешно участват в борбата със свободните радикали, които причиняват сериозни увреждания на клетките;

- Червената боровинка подобрява работата на мозъка - както казахме вече, сред ползите на червената боровинка е това, че има изключително много антиоксиданти, а в съчетание с противовъзпалителните ѝ свойства, това действа благотворно на мозъка, като подобрява нашата памет и концентрацията ни. Ако по една случайност сте на режим, в който се приемат минимално количество въглехидрати, можете да си хапвате по малко сушени червени боровинки всеки ден, за да може вашата мозъчна дейност да се подобри;

- Червената боровинка много помага за профилактика на ракови заболявания - в червените боровинки се съдържат растителни съединения тип А, които са проантоцианици, а те помагат за намаляването на риска от ракови заболявания на стомашно-чревния тракт. Те не позволяват на бактериите хеликобактер пилори да се прикрепват в тялото. А тези бактерии са едни от основните преносители на ракови образувания в нашия стомах. За превенция от рак се препоръчва да се пие сок от боровинка;

- Червената боровинка подобрява здравето на сърцето - както всички знаем, една от основните причини за смъртните случаи в световен мащаб са именно сърдечно-съдовите заболявания. Както вече казахме, в червената боровинка се съдържат антиоксиданти, които имат много ползи за сърцето. В тях се включват и антоцианини, проантоцианини и кверцетин. Ако се консумира сок или екстракт от червена боровинка, това помага за:

Всички здравословни ползи от консумацията на червени боровинки

· увеличаването на добрия холестерол в тялото;

· намаляване на лошия холестерол, най-вече при хора, страдащи от диабет;

· нормализира кръвното налягане;

· пречи на кръвоносните съдове да се втвърдяват;

· понижава нивата на хомоцистеина, като така редуцира рисковете от възпаление на кръвоносните съдове;

- Помага в борбата с килограмите - червената боровинка помага много в борбата с килограмите, защото в нея се съдържат много големи количества фибри. Важно е обаче да се знае, че към сушените боровинки обикновено се добавя допълнително захар. За това е хубаво сами да си изсушим червени боровинки или ако можем, да намерим такива, към които няма добавена захар. Състава на пресните червени боровинки е 90% вода, което ги прави идеални за хапване с много малко калории;

- Червената боровинка може да предотврати появата на кариеси - звучи странно и изненадващо, но е факт, че един плод може да попречи на появата на кариес. Това се дължи на същата причина, която споделихме за бактериите, които се намират в пикочният мехур. Така рискът от кариеси е минимален;

- Червената боровинка подхранва кожата - има много причини защо трябва да включите червената боровинка към вашата грижа за кожата. Антиоксидантите и витамин С, които се намират в червената боровинка, помагат много за да се подобри здравето на кожата. Тези боровинки имат почистващо и антибактериално действие и помагат на кожата дам изглежда по-млада и сияйна. Червената боровинка помага още при:

· Акне - ако имате проблеми с акнето, можете да почистите кожата си със сок от червена боровинка. След като го поставите върху вашата кожа, се оставя да изсъхне, след което се измива с вода;

· Ако имате запушени пори - никой не обича черни точки по лицето си. Червената боровинка помага и за тях, като се поставя памук, напоен със сок от червена боровинка там, където има черни точки. Изчаква се между 5 и 10 минути, след което се изплаква с вода;

· Когато кожата има пигментация - Поради факта, че в боровинката има много антиоксиданти и за това, че има стягащ ефект, червената боровинка много помага при пигментация на кожата. Смесва се сок от червена боровинка с малко количество брашно от нахут. Така получената маска се слага върху лицето и се оставя 10-15 минути да действа, след това се измива със студена вода;

· За озряване на кожата се използва смес от кисело мляко и сок от червена боровинка. Получава се маска, която се слага върху лицето с леки, масажни движения и след 5 минути се измива. Когато се използва редовно, тази маска помага на кожата да бъде по-еластична и здрава;

- Червената боровинка помага да имаме по-красива коса:

· Когато скалпът ви сърби и е раздразнен се прави маска от белтък и сок от червена боровинка. Втрива се в скалпа, но не се слага върху цялата коса. Оставя се за няколко минути да действа, след което се измива с хладка вода. Тази процедура се прави два пъти в седмицата;

· Ако върху косата се нанесе директно сок от червена боровинка, това ѝ придава естествен нюанс. Тази процедура се прави 2-3 дни. Оставя се, докато не изсъхне върху косата, след което се измива;

- Червената боровинка подсилва имунитета - Това свойство на червената боровинка се дължи на съдържащия се в нея витамин С. Червената боровинка много помага в борбата с оксидативния стрес и със свободните радикали.

А ето и малко от нашите вкусни идеи за:

- десерти с боровинки;

- сладкиши с боровинки;

- боровинково сладко;

- боровинков чийзкейк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest