Картофите са едни от най-отглежданите зеленчуци в целият свят. Смята се, че за първи път са култивирани в южните части на Перу и от там започва тяхното разпространение. Произлезли от Перу, картофите вече се отглеждат и обичат от жителите на цялата планета.
Компирите, както ги наричат разговорно в някои части на страната, са зеленчук, който може да се яде както варен, така и пържен или печен. Лесни за приготвяне, а и много вкусни, доста домакини разчитат на тях, за да приготвят набързо обяд или вечеря.
С картофите могат да се сътворят страшно много кулинарни изкушения - от най-обикновената картофена купичка, до специалитети, подходящи за кулинарния червен килим.
Какво да приготвим набързо ли? Много е лесно да дадем отговор на този въпрос, щом разполагаме с картофи. Пържените картофки и мусаката са любими на много хора, но хайде да разнообразим менюто.
Пълнени картофи в шунка
Необходимо е да имаме картофи с броя на хората, за които ще готвим. Също са ни необходими шунка или хамон слайс и кашкавал.
Картофите се сваряват цели и се белят от кората. Точно в центъра по височина на картофа се издълбава и се напълно с настърган кашкавал. Картофите се огъват в хамона и се пекат 6-7 минути да се разтопи кашкавалът.
Това е ястие, което 100% ще се хареса както на семейството, така и на гости.
Испанска тортиля
Друго нещо което може да приготвите, е бърза испанска тортиля. А при нея също може да използвате и всевъзможни продукти, които имате в хладилника. Така че можем да я наречем Картофена тортиля Изпразни хладилник.
А ако не ви допада идеята за пълнените картофи, може да приготвите най обикновено картофено пюре, при което няма как да стане грешка и да не се хареса.
Цвете от кайма и картофи
Цветето от кайма и картофи също е много експресно ястие. При него картофите се белят и нарязва на кръгчета. Овкусяват се със зехтин, пресен лук, чубрица, черен, червен пипер и копър. А каймата се приготвя като за кюфтета. В кръгла тава се редуват две-три парчета картофи с едно кюфте и така, докато не се напълни съдът и се образува цвете.
Пекат се около 30 минути или до готовност на картофите.
Картофена запеканка без мляко
Друга много вкусна и бърза рецепта с картофи е запеканка без мляко. Приготвянето и отнема не повече от 30 минути. Картофите се обелват и слагат в тавичка с малко сол олио и вода да се пекат. В голяма купа се разбиват яйцата.
Гъбите, шунката и маслините се нарязват на не много дребно, сиренето се намачква.
Слагат се в купата при яйцата заедно с царевицата и граха и намачканото сирене. Всичко се разбърква. Когато картофите са почти изпечени, се заливат с яйчената смес и се допичат. Когато всичко е изпечено, се поръсва с настъргания кашкавал и се допичат за 3-4 минути.
Картофи със зехтин
Друга тридесет минутна рецепта е за картофи със зехтин. Картофите се обелват и нарязват на кръгчета. Вече нарязаните картофи се объркват със сол, галета и зехтин. Налива им се около 1 ч.ч. вода и се слагат да се пекат в леко загрята фурна, докато се зачервят.
След като се извадят, им се нарязват 1- 2 стръка пресен чесън. Поръсват се леко с черен пипер и се разбъркват. Накрая им се добавя накълцан пресен копър.
Пресни картофки в масло
Пресните картофки в масло пък са любими на хиляди хора. Картофите се почистват от ципата и ако са едри, се срязват на 4. Слагат се в тава им се добавят сол и черен пипер. Разбъркват се хубаво да се разнесат подправките. Маслото се реже на филийки и се слага върху картофите, а в тавата се налива около половин чаша вода. Пекат се в леко загрята фурна, докато омекнат и придобият лек загар. По време на печенето се разбъркват на около 7- 8 мин.
Когато са готови, се сипват в чиния и докато са още топли, се поръсват с настърган кашкавал.
Идеите за ястия с картофи са хиляди, а може да импровизирате и да измислите своя рецепта, което е по-добра от всички други, измислени досега.
Коментари