Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как влияе зехтинът на сърцето и артериите?

Как влияе зехтинът на сърцето и артериите?

Зехтин в бутилка и маслинки

Познат от дълбока древност, зехтинът неслучайно е наричан „течното злато“. Той не само присъства ежедневно в кулинарията, но заема и челната класация по полезни свойства сред всички останали растителни масла. Явява се опора на всеизвестната Средиземноморска диета и се предполага, че именно заради него тя е толкова успешна, като и че сред хората, които я спазват, има толкова много столетници.

Извличан от плодовете на маслиновите дървета, зехтинът се използва не само за готвене и подправяне на любимите ни салати, но и за козметични и фармацевтични цели. Самият Плиний е твърдял, че най-полезните течности за човешкото тяло са виното и зехтинът, като последният е по-необходим.

Наред с всички свои ползи, зехтинът е незаменим за здравето на сърцето и артериите. Редовната му консумация ни предпазва от развитие на различни сърдечно-съдови заболявания, каквито са инсултите и инфарктите. Много светила в сферата на медицината съветват своите пациенти сутрин на гладно да приемат по 1 ч.л. зехтин, заедно с топла вода и прясно изцеден лимонов сок. Тази чудодейна напитка служи като бариера пред заболяванията на сърцето, запушването на артериите и дори ни предпазва от рак.

Зехтинът е богат на антиоксиданти и витамин Е, който от своя страна способства за усвояването на витамините А и К. Тази безценна комбинация води до всеобщо подмладяване както на тялото, така и на духа ни и се грижи за това да имаме сияйна кожа, здрави нокти и жизнена коса.

От векове е известно, че течното злато подобрява работата на стомаха, черния дроб, червата и панкреаса, притежава жлъчегонно действие и действа леко слабително, с което се грижи за поддържане на оптималното ни тегло.

Защо обаче е толкова полезен за здравето на сърцето ни? Вероятно най-голямата му тайна се крие в огромното количество Омега 3 мононенаситени мастни киселини, които работят срещу отлагането на атеросклеротичните плаки по стените на кръвоносните съдове, като същевременно елиминират вече появилите се. Редовната консумация на зехтин понижава кръвното налягане и регулира нивата на холестерол.

Тук е момента да ви напомним, че за подправяне на салати определено е най-добре да използвате зехтин екстра върджим, но това не важи когато готвите и подлагате зехтина на топлинна обработка. Температурата на разпад на повечето видове зехтин е над 200 градуса и него може да се готви спокойно на фурна или в гювеч.

Пресен зехтин

Ето какво съветва диетологът Кристина Фойст: "Приучете се да приемате две супени лъжици зехтин на ден (подправете салата, добавете към супи, гарнитури, маринати) и сърцето ви ще работи като часовник. Освен това учените са установили, че олеиновата киселина, съдържаща се в зехтина, стимулира ген, който потиска активността на раковите клетки. Съответно рискът от развитие на рак, по-специално рак на гърдата при жените, намалява",

За да се възползвате максимално от тези ползи на зехтина, то е добре да се снабдите с Екстра Върджин, а ако е и домашен- още по-добре. Съхранявайте го в тенекиени съдове или в такива от стъкло, но е задължително то да е тъмно. Всъщност знаете ли, че се твърди, че хълмът край град Остия се е образувал по естествен начин от парчета на счупени съдове за съхранение на зехтин? Интересно, нали?

Вижте също защо да замените олиото със зехтин. Разберете как да разпознаете качествения зехтин и как действа зехтинът на щитовидната жлеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest