Все по-често диетолози и всякакви други специалисти по здравословно хранене ни препоръчват да престанем да използваме олио и да го заменим изцяло със зехтин. За съжаление обаче цената на зехтина доста надвишава тази на обикновеното олио и за тази цел е нужно да разберем дали това наистина е наложително.
А дори и да преценим, че можем да купуваме зехтин вместо олио, как да разберем кой зехтин е най-добрият и изобщо кой вид за какво се използва.
Ето защо тук сме подбрали някои необорими факти относно зехтина, както и кратка информация как да разберете кой зехтин за каква цел да употребявате:
- За разлика от слънчогледовото олио, както и всички други рафинирани мазнини, зехтинът увеличава добрия холестерол за сметка на лошия, като по този начин се явява много полезен за подпомагане на сърдечната дейност;
- Зехтинът се препоръчва от всички диетолози за подправяне на салатите. Освен това е доказано, че ако жените приемат по 1 с.л. зехтин на ден, но ограничат максимално приема на останалите мазнини, ще намалят на риска от рак на гърдата;
- Зехтинът съдържа вещество, известно като олеркантал, което спомага за ограничаване на възпалителните процеси в човешкия организъм и способства за притъпяване на болката. Именно поради тази причина освен за вътрешен прием той е добре да се масажира и в тялото;
- Зехтинът се препоръчва от всички лекари за сваляне на нивото на кръвното налягане, тъй като той разширява артериите и ги прави по-гъвкави;
- Сред многобройните целебни свойства на зехтина са пречистването на жлъчния мехур, благотворното му действие при гастрит и язва и цялостно подобряване работата на стомаха. Освен това укрепва костната система;
- Ако консумирате по 2 с. л. зехтин на ден сериозно ще намалите риска от исхемична болест;
- Освен всичко, казано дотук, зехтин се използва и за козметични цели. Можете да го намажете върху напуканите си ръце и да видите незабавен резултат или дори да си приготвите с него маска за коса;
- Ако казаното дотук Ви е убедило да се насочите към зехтина, но се чудите какъв зехтин да използвате, е добре да знаете, че за най-качествен е зехтинът Екстра Върджин, който е получен единствено чрез студено пресоване и е най-подходящ за подправянето на салати.
Маслиновото масло е смесица между Екстра Върджин и обикновено рафинирано масло и е подходящо за най-вече за готвене, а най-ниският клас е Помас, който можете да използвате за пържене.
Коментари