За да изберете правилно качествения зехтин трябва да изучите в детайли етикета на бутилката. Киселинността е определящ фактор при избора на зехтин. Той е по-качествен, ако киселинността му е по-малка.
3.3 процента е максимално допустимата киселинност за зехтина. Обърнете особено внимание и на категориите зехтин. Той се дели на две категории. Най-високата е Extra virgin olive oil.
Това е студено пресован зехтин, който има приятен плодов привкус и аромат, запазва по-голямата част от полезните витамини на маслините. Киселинността на зехтина от тази най-висока категория е 1 процент.
При използване на технологията на вторично студено пресоване се произвежда зехтин от категорията Virgin olive oil. Той не отстъпва по аромат и цвят на зехтина от по-високата категория, а киселинността му достига до два процента.
Най-ниската категория е Olive oil, която е смес от рафиниран и натурален зехтин. Киселинността му не надвишава 3.3 процента. Трябва да знаете какво искате да приготвите със зехтин, за да изберете необходимата ви категория.
Най-ниската категория е подходяща за пържене, а за салати използвайте зехтин от по-високите категории. Цветът на зехтина зависи от сорта на маслините, от които е направен, а също така от това доколко са зрели.
Той варира от яркожълт до златистокафяв. Черните, добре узрели маслини, дават жълтеникав оттенък, а зелените – зеленикав. Хубавият зехтин не трябва да нагарча и най-добре е да няма никакъв вкус. Ароматът му напомня за този на ябълка, но е тръпчив.
В Италия, където зехтинът е на голяма почит, най-добрите сортове от тази ценна течност имат отбелязано IGP (Indicazione Geografica Protetta) или DOP (Denominazione di Origine Protetta) на етикета. Едната абревиатура разкрива къде е приготвен зехтинът, а втората – че целият процес на приготвяне на зехтина се провежда в една и съща географска зона.
За да не загуби зехтинът ценните си свойства, съхранявайте го на сухо и тъмно място. Температурата не трябва да надвишава десет градуса. И най-добрият зехтин не може да се съхранява повече от година.
Най-добре е да го съхранявате в стъклени, плътно затворени бутилки и в никакъв случай в метални съдове. Свойствата на зехтина са доказани през вековете.
Той понижава нивото на вредния холестерол в кръвта, подобрява обмяната на веществата и много по-бързо се усвоява от организма в сравнение със слънчогледовото олио.