Основна съставка на всяка рецепта, било то салата, десерт, сос, супа или основно ястие, са готварските масла. Те са от съществено значение във всяка кухня и няма как да ги пропуснете.
В съвременните магазини се предлагат различни видове масла и олио за готвене - слънчогледово, маслиново, сусамово, фъстъчено, от гроздови семки, от авокадо и много други. Някои са подходящи при пържене, други се препоръчват за печене, а има и такива, които са най-подходящи при приготвянето на салати.
Трябва да знаете кое масло е най-подходящо за кулинарната задача, която сте си поставили. Това знание може да ви превърне в майстори в кулинарията. Изборът на неподходящо масло може да съсипе ястието.
За да знаете кое масло да използвате в подходящия случай, трябва да си помогнете с малко научни способи. Това, което прави подходящо за конкретна задача определен вид масло, е точката му на горене – температурата, при която маслото започва да дими.
![Избор на масла за готвене](/files/lib/600x350/olive-oil-rapeseed1.webp)
Общото правило е колкото по-висока е точката на горене на масло, толкова по-чист е резултатът. С висока точка на горене са маслото от авокадо, фъстъченото, рафинираното слънчогледово, оризовото олио. Те могат да се използват, когато участват високи температури. Най-подходящи са за пържене, печене на скара и печене.
С масла с по-ниски точки на горене като кравето масло или маслото от ленено семе няма да се получи хрупкава коричка при високи температури.
Друго нещо, което е много важно при готвенето, е вкусът на маслото. По-сладки или неутрални масла като слънчогледовото олио, са по-подходящи за печене на десерти. А по-ароматните масла, например тиквено, сусамово и зехтин екстра върджин, блестят най-много като съставка в салатни дресинги, сосове и дипове.
![Масло за готвене](/files/lib/600x350/oil-pan-fried1.webp)
Последното нещо, което трябва да се вземе предвид когато избирате масло за готвене, е степента на рафиниране. Рафинираните масла обикновено имат по-висока точка на горене от върджин вариантите.
Така че екстра върджин зехтинът например ще бъде най-подходящ за салати и дресинги, докато рафинираният зехтин ще бъде идеален за печене и пържене.
Освен това не забравяйте, че винаги можете да смесвате няколко масла заедно, за да получите смес, която ще даде желаните резултати и вкус.
Коментари