Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изберем най-добрите масла според кулинарната си задача?

Как да изберем най-добрите масла според кулинарната си задача?

Как да изберем най-добрите масла според кулинарната си задача?

Основна съставка на всяка рецепта, било то салата, десерт, сос, супа или основно ястие, са готварските масла. Те са от съществено значение във всяка кухня и няма как да ги пропуснете.

В съвременните магазини се предлагат различни видове масла и олио за готвене - слънчогледово, маслиново, сусамово, фъстъчено, от гроздови семки, от авокадо и много други. Някои са подходящи при пържене, други се препоръчват за печене, а има и такива, които са най-подходящи при приготвянето на салати.

Трябва да знаете кое масло е най-подходящо за кулинарната задача, която сте си поставили. Това знание може да ви превърне в майстори в кулинарията. Изборът на неподходящо масло може да съсипе ястието.

За да знаете кое масло да използвате в подходящия случай, трябва да си помогнете с малко научни способи. Това, което прави подходящо за конкретна задача определен вид масло, е точката му на горене – температурата, при която маслото започва да дими.

Избор на масла за готвене

Общото правило е колкото по-висока е точката на горене на масло, толкова по-чист е резултатът. С висока точка на горене са маслото от авокадо, фъстъченото, рафинираното слънчогледово, оризовото олио. Те могат да се използват, когато участват високи температури. Най-подходящи са за пържене, печене на скара и печене.

С масла с по-ниски точки на горене като кравето масло или маслото от ленено семе няма да се получи хрупкава коричка при високи температури.

Друго нещо, което е много важно при готвенето, е вкусът на маслото. По-сладки или неутрални масла като слънчогледовото олио, са по-подходящи за печене на десерти. А по-ароматните масла, например тиквено, сусамово и зехтин екстра върджин, блестят най-много като съставка в салатни дресинги, сосове и дипове.

Масло за готвене

Последното нещо, което трябва да се вземе предвид когато избирате масло за готвене, е степента на рафиниране. Рафинираните масла обикновено имат по-висока точка на горене от върджин вариантите.

Така че екстра върджин зехтинът например ще бъде най-подходящ за салати и дресинги, докато рафинираният зехтин ще бъде идеален за печене и пържене.

Освен това не забравяйте, че винаги можете да смесвате няколко масла заедно, за да получите смес, която ще даде желаните резултати и вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest