Свежият босилек е една от най-вкусните и полезни билки, но не задържа дълго цвета и аромата си, когато се изсуши. За щастие има и други, по-добри начини за запазването на босилека.
Замразяване и бланширане
Ако сложите стрък босилек във фризера, той ще бъде обезцветена каша, когато се размрази. Това е така, защото ензимите, които разлагат пресния растителен материал, могат да оцелеят при ниски температури и да действат върху храната, дори когато е в хладилника. Бланширането убива тези ензими. За да бланширате пресен босилек следвайте следните стъпки.
Сложете голяма чаша вода да заври. Пригответе голяма купа ледена вода.
След като водата заври, натопете босилека в нея - само докато се отпусне. Това не трябва да отнеме повече от няколко секунди. Вие не искате да отнемете аромата на босилека, а просто да убиете тези ензими.
Веднага след като извадите босилека, незабавно го прехвърлете в ледената вода. Това елиминира остатъчната топлина, която иначе би продължила да го готви.
Сложете босилека на сухо място. Отстранете листата от стъблата и ги прехвърлете в пликчета за замразяване и ги замразете.
Замразяване на масло от босилек или песто
След като сте бланширали, охладили и подсушили босилека, премахнете листата от стъблата. Сложете ги в блендер или кухненски робот и ги пюрирайте, като добавите достатъчно маслиново масло, за да направите гладка, донякъде течна паста, или просто използвайте бланшираните листа, за да направите любимата си песто рецепта преди замразяване.
По-добре замразете в малки контейнери или кутийки, за да не се налага да размразявате после цялото количество.
Замразяване на пестото или билковото масло във форми за лед
Като алтернатива напълнете формата за лед с вашето масло или песто. Замразете, след това извадете кубчетата и ги прехвърлете в хладилни контейнери (или торби за замразяване). Всяко кубче ще бъде приблизително 1 супена лъжица масло от босилек или песто.
Сол от босилек
Солта от босилек е вкусна в рецепти за сос от паста и върху салати със семена. Просто оставете всяка друга сол, която се изисква за вашата рецепта, и използвайте солта от босилек.
Коментари