Босилекът е силно благоуханно растение, чиито листа се използват като подправка за най-различни видове храни. Босилекът се е превърнал в една от най-разпознаваемите билки в света, откакто сос песто, който представлява смес от босилек, борови ядки и сирене пармезан, става широко популярен.
Босилекът има кръгли, островърхи листа в зелен цвят. Съществуват повече от 60 разновидности на босилек, които се различават в известна степен по външен вид и вкус. Докато вкусът на сладкия босилек е чист и остър, други сортове, също предлагат уникални вкусове: лимонов, на анасон и на канела.
Босилекът расте в много региони по целия свят, но първите места, където се е появил са Индия, Азия и Африка. Той е характерна подправка за много разнообразни кухни по цял свят, включително италианската, тайландската, виетнамската и лаоската кухня.
Името босилек произхожда от гръцката дума basilikohn, което означава „кралски” и отразява нагласите на тази древна култура към билката, която те смятат за много благородна и свята. Традицията на благоговение към босилека се среща и в други култури. В Индия, босилекът се пази като икона на гостоприемството, докато в Италия, той е символ на любовта.
С босилека се свързват редица легенди. В Египет се е използвал за балсамиране на мъртвите, а в Индия вярват, че е обречен на бога Вишну, защото предпазва от ужасна митична змия, имаща способност да убива само с поглед.
Отглеждане на босилек
Отглеждането на босилек в домашни условия, поради което любителите на свежия му вкус могат да си го засадят в градината или в саксия, вместо да го закупуват от магазина. Ако искате да си засадите босилек първо трябва да си купите семенца от някой магазин. Засейте ги в саксия или сандъче. Знайте, че босилекът е топлолюбив, затова за да поникнат семенцата оставете саксията на топло място. Температурата трябва да бъде около 15 градуса. Не оставяйте младия босилек без вода.
Състав на босилека
Босилекът е отличен източник на витамин К и много добър източник на желязо, калций и витамин А. В допълнение, той е добър източник на диетични фибри, манган, магнезий, витамин С и калий. 3 гр. босилек съдържат 7.52 калории и 0.44 гр. протеини.
Избор и съхранение на босилек
Винаги когато е възможно, при избора на босилек е добре да се избира свеж босилек, а не сушената му форма, тъй като свежата билка има по-високи вкусови качества. Листата на пресния босилек трябва да изглеждат свежи и да бъдат в наситено зелен цвят. Не трябва да се избира този с тъмни петна по листата или жълтеникав оттенък.
Свежият босилек трябва да се съхранява в хладилник, увит в кухненска хартия или леко влажна кърпа. Босилекът може също да се съхранява и замразен.
Сушеният босилек трябва да се съхранява в плътно затворен стъклен контейнер на хладно, тъмно и сухо място, където може да се съхрани свеж за около шест месеца.
Тъй като маслата, съдържащи се в босилека са силно летливи, най-добре е подправката да се слага към края на готвенето и така ще се запазят оптималните му вкусови качества.
Кулинарна употреба на босилек
Босилекът е незаменима подправка в редица ястия от италианската кухня. Използва се за подправяне на пици, печени птичи и говежди меса. Както стана ясно от него се приготвя световноизвестния сос Песто. Босилекът влиза в състава на много маринати и бульони. Много добре си подхожда с говеждо и дивечово месо, с картофени и зелеви ястия. В комбинация с копър и естрагон босилекът влиза в състава на небезизвестния балсамов оцет.
Пресният босилек се използва за овкусяване на ястия с риба и яйца. С него се приготвя вкусната салата от домати и моцарела, както и безброй пасти. Без босилека италианската кухня не би била същата.
Ползи от босилека
Редица изследвания показват уникалните свойства на босилека за предпазване от редица здравни проблеми, а именно:
- ДНК защита и антибактериално действие. Уникалният спектър от активни съставки, наречени флавоноиди, съдържащи се в босилека, осигуряват защита на клетъчно ниво. Ориентин и висенин са два водоразтворими флавоноиди, които защитават клетъчните структури, както и хромозомите от радиация и щети, породени от действието на кислорода. В допълнение, приемът на босилек осигурява защита срещу нежелано бактериално развитие.
- Противовъзпалителни ефекти. Еугенол, компонент на летливите масла на босилека, е предмет на широко проучване, тъй като това вещество може да блокира дейността на ензим в организма, наречен циклооксигеназа (COX), който има възпалително действие.
- Хранителните вещества, съдържащи се в босилек са от съществено значение за сърдечно-съдовите заболявания
Босилекът е много добър източник на витамин А (чрез своята концентрация на каротеноиди, като бета каротин). Наречен провитамин А, тъй като може да се конвертира във витамин А, бета-каротинът е мощен антиоксидант и не само предпазва епителните клетки (клетките, които образуват лигавицата на многобройни структури в организма, включително и на кръвоносните съдове) от щетите на свободните радикали, но също така помага за предотвратяване оксидирането на холестерола в кръвта от свободните радикали.
- Чаят от босилек е много полезен за консумация след хранене. Той успокоява раздразнения стомах и помага при заболявания като язва, диария, инфекции на пикочните пътища и дори анорексия. В 250 мл вода се добавят 2 с.л. листа от босилек. Сместа се запарва, след което се прецежда и се пие.
- Босилекът е много подходящ за стимулиране на апетита. Приготвя се отвара от вино и босилек, като към 1 литър вино се добавят около две шепи от билката и малко мед. Получената отвара престоява до една седмица като от време на време се разклаща. След този период сместа се прецежда и се приема около половин час преди хранене.
- Силният аромат на босилека отблъсква насекоми като мухи и комари. Много често маслото от босилек се използва именно с такава цел, защото не само отблъскват неприятните насекоми, но и убиват техните ларви.
Народна медицина с босилек
Много са рецептите в народната медицина, които предлагат използването на босилека за лечение на различни състояния и здравословни проблеми.
За гаргара при тонзилит се препоръчва отварата с босилек, която се прилага 2 пъти дневно. При сексуална слабост се пие всеки ден отвара от босилек в комбинация с розмарин и градински чай.
За облекчаване на зъбобол се прави отвара от босилек, към която се добавят оцет и трапезна сол (по 1 лъжичка). Следва гаргара с получената течност.
Чаят от босилек помага за справяне с менструалните крампи, същевременно е полезен при стрес и неврози. Силно концентрираната отвара от босилек пък има свойството да заздравява малки рани и цепнатини по кожата - трябва да се нанесе локално.
Измиването на очите с отвара от босилек помага за намаляване на натрупаната умора в резултат на много работа и дълги часове пред компютъра.
Смята се, че семената от босилек помагат за отслабване, ако сутрин на гладно се сдъвка 1 ч.л. от тях, приета с по-голямо количество топла вода.
Вреди от босилек
Макар и да е много полезен, босилекът все пак крие и тъмна страна. Големи количества от ароматната подправка и препарати с него не бива да се приемат при някои заболявания и състояния.
Босилекът е противопоказен при наличие на захарен диабет, данни за епилептични припадъци, претърпян скорошен инфаркт на миокарда, лошо коагулиране на кръвта, склонност към разширени вени и вече съществуващи такива, обострени стомашно-чревни болести.
Босилекът би навредил и при коронарна болест на сърцето, възпалителни процеси в мозъка, по време на бременност и кърмене. Ако се приемат отвари или препарати с босилек с цел лечение, трябва да се има предвид, че курсът не бива да продължава повече от 20 дни.
Преди да се пристъпи към каквото и да е самолечение с босилек и отвари, най-добре е да се направи консултация с лекар, за да се избегнат потенциални странични ефекти.
Все пак, приет в малки дози, босилекът е напълно безвреден и придава неповторим вкус на ястията. Ароматът му е ненадминат, така че не се лишавайте от босилека като подправка.
Коментари