Подправки

Подправки

Всичко за подправките, за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
АнасонАнасонАнасонът е едногодишно тревисто културно растение, познато ни като ароматна подправка. От хилядолетия анасон се използва в кулинарията и има редица ползи за здравето.
Звездовиден анасонЗвездовиден анасонЗвездовидният анасон или китайски анасон е плода на вечнозелено дърво. Звездовидният анасон намира огромно приложение в кулинарията и народната медицина.
КанелаКанела
18 Юни
9
Admin
Канелата е кората на канеленото дърво, която се суши и навива на руло за да станат канелени пръчици. Лечебни свойства и ползи на канелата. Канелата се използва в етерични масла и намалява кръвната захар.
Традиционни български подправкиТрадиционни български подправкиБългарската кухня се отличава със специфичен и често пикантен вкус. Той се дължи до голяма степен на традиционни подправки. Те овкусяват храната по неповторим начин. Вижте кои са традиционни български подправки.
АнатоАнатоАнато /Bixa orellana/ се явява храст или ниско дръвче, причисляващо се към семейство Бискови /Bixaceae/. Още в миналото анато се е доказало като растение с многобройни ползи. Семената на анато са полезни при високо кръвно налягане, гъбички, мигрена и др.
Кокосова захарКокосова захарКокосовата захар e натурален подсладител, който се отличава със златист до кафеникав цвят и кристална или леко гранулеста структура. Кокосовата захар от много време се използва в Азия. Кокосовата захар е ценен източник на витамини и минерали.
МахлебМахлебМахлеб /Mahlab/ е типично арабска подправка, която се отличава с вкус съчетаващ бадемови и черешови нотки. Освен като ароматна подправка махлеб се ползва и в качеството си на лек срещу много болести. Според народните лечители махлеб действа общоукрепващо.
МацисМацисМацисът, наричан още мускатов цвят, е ароматна подправка. Мацисът от много векове се използва не само като подправка, но и като средство за лечение на различни заболявания. Народните лечители препоръчват мацис при проблеми с храносмилателната система.
Бял пиперБял пиперОт много векове белият пипер се използва от индийските лечители. Белият пипер бързо успява да се помести в народната медицина и на други народи. Белият пипер е подправка с уникален аромат, която е идеално допълва вкуса и уханието на рибни, зеленчукови и м
Кала намакКала намакАюрведичната медицина препоръчва черната индийска сол Кала намак при редица заболявания. Основно обаче Кала намак помага за регулация на електролитите на стомашно-чревния тракт. Готвенето с кала намак е по-здравословно
КервелКервелКервелът е близък роднина на магданоза. Кервелът се използва широко в кулинарията за овкусяване на птици, риба, зеленчуци, ястия с яйца. Кервелът помага при лениви черва.
ГалангалГалангалГалангал е изключително популярна подправка в Югоизточна Азия, но е особено характерна за Тайланд. Галангал наподобява джинджифила, но но може да го замества. Галангал има много добри противовъзпалителни свойства.