Анато
Подправки

Анато

1

Анато /Bixa orellana/ се явява храст или ниско дръвче, причисляващо се към семейство Бискови /Bixaceae/. Още в миналото анато се е доказало като растение с многобройни ползи. Семената на анато са полезни при високо кръвно налягане, гъбички, мигрена и др.

1

Подправки

Всичко за подправките, за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
Подправки - Кокосова захарПодправки

Кокосова захар

03.04.2015

Кокосовата захар e натурален подсладител, който се отличава със златист до кафеникав цвят и кристална или леко гранулеста структура. Кокосовата захар от много време се използва в Азия. Кокосовата захар е ценен източник на витамини и минерали.

Подправки - МахлебПодправки

Махлеб

07.02.2015

Махлеб /Mahlab/ е типично арабска подправка, която се отличава с вкус съчетаващ бадемови и черешови нотки. Освен като ароматна подправка махлеб се ползва и в качеството си на лек срещу много болести. Според народните лечители махлеб действа общоукрепващо.

Подправки - МацисПодправки

Мацис

07.02.2015

Мацисът, наричан още мускатов цвят, е ароматна подправка. Мацисът от много векове се използва не само като подправка, но и като средство за лечение на различни заболявания. Народните лечители препоръчват мацис при проблеми с храносмилателната система.

Подправки - Бял пиперПодправки

Бял пипер

31.01.2015

От много векове белият пипер се използва от индийските лечители. Белият пипер бързо успява да се помести в народната медицина и на други народи. Белият пипер е подправка с уникален аромат, която е идеално допълва вкуса и уханието на рибни, зеленчукови и м

Подправки - Звездовиден анасонПодправки

Звездовиден анасон

23.01.2015

Звездовидният анасон /ructus Anisi stellai/ или китайски анасон е плода на вечнозеленото дървото Illicium verum. В народната медицина на азиатските народи присъстват множество лекове с участието на звездовиден анасон в тях. Със звездовидния анасон не бива

Подправки - МащеркаПодправки

Мащерка

01.11.2014

Мащерката се е използвала още от древни времена заради своите кулинарни, ароматни и медицински свойства. Мащерката е подправка, богата на ценни съставки и антиоксиданти. Мащерката лекува дихателни проблеми

Подправки - Кала намакПодправки

Кала намак

01.07.2014

Аюрведичната медицина препоръчва черната индийска сол Кала намак при редица заболявания. Основно обаче Кала намак помага за регулация на електролитите на стомашно-чревния тракт. Готвенето с кала намак е по-здравословно

Подправки - Черен кимионПодправки

Черен кимион

12.05.2014

Черният кимион е ценно растение, употребявано преди 8000 години. Черният кимион е мощен имуностимулант, който се употребява при различни здравословни проблеми. Черният кимион има над 100 активни съставки.

Подправки - КервелПодправки

Кервел

09.05.2014

Кервелът е близък роднина на магданоза. Кервелът се използва широко в кулинарията за овкусяване на птици, риба, зеленчуци, ястия с яйца. Кервелът помага при лениви черва.

Подправки - ГалангалПодправки

Галангал

08.05.2014

Галангал е изключително популярна подправка в Югоизточна Азия, но е особено характерна за Тайланд. Галангал наподобява джинджифила, но но може да го замества. Галангал има много добри противовъзпалителни свойства.

Подправки - Лимонова треваПодправки

Лимонова трева

07.05.2014

Лимоновата трева е една от най-известните подправки в тайландската кухня. Лимоновата трева има приятен аромат и неустоим вкус. Лимоновата трева се използва и в козметиката.