gotvach.bg»Статии»Подправки
Подправки

Подправки

Всичко за подправките , за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
Див чесън - ЛевурдаДив чесън - ЛевурдаДивият чесън, познат още с наименованията левурда, сибирски лук, е многогодишно тревисто растение от семейство Кокичеви. Дивият чесън се използва за овкусяване на редица ястия. Ползи от див чесън
КресонКресон
02 Април
3
Admin
От древността кресонът се използва като стимулиращо средство, което повишава тонуса и издръжливостта. При какви състояния е полезна консумацията на кресона
ГлутаматГлутамат
02 Април
3
Rosi Trifonova
Глутаматът (Е621) се използва за подобряване вкусовите качества на храните, известен е като. Глутаминовата киселина е една от двадесетте аминокоселини. Вреди от мононатриевия глутамат
КаперсиКаперси
29 Март
1
Rosi Trifonova
Каперсите са безумно популярни в Западна Европа заради отличните си хранителни качества и множеството си полезни свойства. Кулинарна употреба на каперси. Ползи от каперси
СминдухСминдух
18 Февр.
1
Rosi Trifonova
Сминдухът е популярна подправка, която у нас вирее почти навсякъде. Сминдухът е неделима съставка на шарената сол и се използва редовно при приготвяне на суджуци.
БахарБахар
05 Февр.
Rosi Trifonova
Бахарът е подправка, която идва от Ямайка. У нас бахар в кулинарията се употребява редовно за супи и меса. Бахарът има както ползи, така и вреди
КориандърКориандър
05 Февр.
1
Admin
Кориандърът е богата на фитонутриенти подправка. Кориандърът действа защитно срещу салмонела. Най-често кориандърът се използва като газогонно средство, при лениви черва, запек и липса на апетит.
КарамфилКарамфил
05 Февр.
1
Admin
Подправката карамфил произхожда от розовите пъпки на вечнозеленото карамфилово дърво. Карамфилът съдържа флавоноиди, които също допринасят за неговите антивъзпалителни свойства. Карамфилът подобрява храносмилането
ДевесилДевесил
05 Февр.
1
Rosi Trifonova
Девесилът неизменна подправка за рибена чорба и агнешко. Освен че е подправка, девесилът съдържа много етерични масла и помага при кашлица.
КимКим
05 Февр.
1
Rosi Trifonova
Кимът е специфична подправка, която се използва за овкусяване на тежки храни и различни солени печива. На вкус и аромат ким наподобява анасона. Кимът е ефикасно средство срещу колики и стомашни заболявания
Тонка БобТонка Боб
05 Февр.
Rosi Trifonova
Тонка боб е малко позната у нас подправка. Тонка боб се използва като заместител на ванилия, но притежава аромата и на канела, карамфил и горчив бадем. Тонка боб отлично се съчетава с шоколадовия вкус.
СумакСумак
05 Февр.
3
Rosi Stoyanova
Сумакът е изключително популярна в арабската кухня подправка, която расте по Средиземноморието. Сумакът се използва за овкусяване на дюнери, ориз и различни видове меса.