gotvach.bg»Статии»Подправки
Подправки

Подправки

Всичко за подправките , за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Сусамово СемеСусамово Семе
13 Май
12
Admin
Сусамовото семе и най-старата известна подправка. Консумацията на сусам редовно означава цялостно здраве за тялото и мозъка. Всички ползи от сусамовото семе
Бял пиперБял пиперОт много векове белият пипер се използва от индийските лечители. Белият пипер бързо успява да се помести в народната медицина и на други народи. Белият пипер е подправка с уникален аромат, която е идеално допълва вкуса и уханието на рибни, зеленчукови и м
МахлебМахлебМахлеб /Mahlab/ е типично арабска подправка, която се отличава с вкус съчетаващ бадемови и черешови нотки. Освен като ароматна подправка махлеб се ползва и в качеството си на лек срещу много болести.
АнатоАнатоАнато /Bixa orellana/ се явява храст или ниско дръвче, причисляващо се към семейство Бискови /Bixaceae/. Още в миналото анато се е доказало като растение с многобройни ползи. Семената на анато са полезни при високо кръвно налягане, гъбички, мигрена и др.
Маково семеМаково семеМаковите семена се добиват от маслодайния мак. Маковото семе има фин вкус на ядки. Различен вид е сънотворният мак, от който се прави опиум. Етеричното масло от маковото семе лекува.
Цейлонска канела - какво трябва да знаемЦейлонска канела - какво трябва да знаемКанелата е една от най-ароматните подправки, които хората използват от векове. Добавя се за овкусяване на различни ястия, използва се и в козметичната и фармецевтичната промишленост. Какво трябва да знаем за цейлонската канела.
Див чесън - ЛевурдаДив чесън - ЛевурдаДивият чесън, познат още с наименованията левурда, сибирски лук, е многогодишно тревисто растение от семейство Кокичеви. Дивият чесън се използва за овкусяване на редица ястия. Ползи от див чесън
КресонКресон
02 Април
3
Admin
От древността кресонът се използва като стимулиращо средство, което повишава тонуса и издръжливостта. При какви състояния е полезна консумацията на кресона
ГлутаматГлутамат
02 Април
3
Rosi Trifonova
Глутаматът (Е621) се използва за подобряване вкусовите качества на храните, известен е като. Глутаминовата киселина е една от двадесетте аминокоселини. Вреди от мононатриевия глутамат
КаперсиКаперси
29 Март
1
Rosi Trifonova
Каперсите са безумно популярни в Западна Европа заради отличните си хранителни качества и множеството си полезни свойства. Кулинарна употреба на каперси. Ползи от каперси
СминдухСминдух
18 Февр.
1
Rosi Trifonova
Сминдухът е популярна подправка, която у нас вирее почти навсякъде. Сминдухът е неделима съставка на шарената сол и се използва редовно при приготвяне на суджуци.
БахарБахар
05 Февр.
Rosi Trifonova
Бахарът е подправка, която идва от Ямайка. У нас бахар в кулинарията се употребява редовно за супи и меса. Бахарът има както ползи, така и вреди