Подправки

Всичко за подправките, за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
Мацис
Мацис
Мацисът, наричан още мускатов цвят, е ароматна подправка. Мацисът от много векове се използва не само като подправка, но и като средство за лечение на ...
Бял пипер
Бял пипер
От много векове белият пипер се използва от индийските лечители. Белият пипер бързо успява да се помести в народната медицина и на други народи. Белият ...
Звездовиден анасон
Звездовиден анасон
Звездовидният анасон /ructus Anisi stellai/ или китайски анасон е плода на вечнозеленото дървото Illicium verum. В народната медицина на азиатските народи ...
Мащерка
Мащерка
Мащерката се е използвала още от древни времена заради своите кулинарни, ароматни и медицински свойства. Мащерката е подправка, богата на ценни съставки и ...
Кала намак
Кала намак
Аюрведичната медицина препоръчва черната индийска сол Кала намак при редица заболявания. Основно обаче Кала намак помага за регулация на електролитите на ...
Черен кимион
Черен кимион
Черният кимион е ценно растение, употребявано преди 8000 години. Черният кимион е мощен имуностимулант, който се употребява при различни здравословни ...
Кервел
Кервел
Кервелът е близък роднина на магданоза. Кервелът се използва широко в кулинарията за овкусяване на птици, риба, зеленчуци, ястия с яйца. Кервелът помага при ...
Галангал
Галангал
Галангал е изключително популярна подправка в Югоизточна Азия, но е особено характерна за Тайланд. Галангал наподобява джинджифила, но но може да го ...
Лимонова трева
Лимонова трева
Лимоновата трева е една от най-известните подправки в тайландската кухня. Лимоновата трева има приятен аромат и неустоим вкус. Лимоновата трева се използва ...
Мисо
Мисо
Мисо /Miso/ е традиционна японска подправка, която е обявена за една от най-полезните в целия свят. Мисо се използва за направа на известната едноименна ...