Подправки

Подправки

Всичко за подправките, за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
ГлутаматПодправкиГлутамат
02 Април
Rosi Trifonova
КаперсиПодправкиКаперси
29 Март
Rosi Trifonova
СминдухСминдух
18 Февр.
1
Rosi Trifonova
Сминдухът е популярна подправка, която у нас вирее почти навсякъде. Сминдухът е неделима съставка на шарената сол и се използва редовно при приготвяне на суджуци.
БахарБахар
05 Февр.
Rosi Trifonova
Бахарът е подправка, която идва от Ямайка. У нас бахар в кулинарията се употребява редовно за супи и меса. Бахарът има както ползи, така и вреди
КориандърКориандър
05 Февр.
1
Admin
Кориандърът е богата на фитонутриенти подправка. Кориандърът действа защитно срещу салмонела. Най-често кориандърът се използва като газогонно средство, при лениви черва, запек и липса на апетит.
КарамфилКарамфил
05 Февр.
1
Admin
Подправката карамфил произхожда от розовите пъпки на вечнозеленото карамфилово дърво. Карамфилът съдържа флавоноиди, които също допринасят за неговите антивъзпалителни свойства. Карамфилът подобрява храносмилането
ДевесилДевесил
05 Февр.
1
Rosi Trifonova
Девесилът неизменна подправка за рибена чорба и агнешко. Освен че е подправка, девесилът съдържа много етерични масла и помага при кашлица.
КимКим
05 Февр.
1
Rosi Trifonova
Кимът е специфична подправка, която се използва за овкусяване на тежки храни и различни солени печива. На вкус и аромат ким наподобява анасона. Кимът е ефикасно средство срещу колики и стомашни заболявания
Тонка БобТонка Боб
05 Февр.
Rosi Trifonova
Тонка боб е малко позната у нас подправка. Тонка боб се използва като заместител на ванилия, но притежава аромата и на канела, карамфил и горчив бадем. Тонка боб отлично се съчетава с шоколадовия вкус.
СумакСумак
05 Февр.
3
Rosi Stoyanova
Сумакът е изключително популярна в арабската кухня подправка, която расте по Средиземноморието. Сумакът се използва за овкусяване на дюнери, ориз и различни видове меса.
МисоМисо
05 Февр.
1
Rosi Stoyanova
Мисо е традиционна японска подправка, която е обявена за една от най-полезните в целия свят. Мисо се използва за направа на известната едноименна супа.
ДжодженДжоджен
05 Февр.
Rosi Trifonova
Джодженът е широкоразпространена подправка и представлява вид мента. али ще си купите пресен или сушен джоджен е въпрос на личен избор, но имайте предвид, че. . .
ЕстрагонЕстрагон
05 Февр.
Rosi Trifonova
Естрагонът е една от най-известните подправки, които имат уникален и специфичен аромат. Естрагонът се нарича още тарос и е подходяща подправка за салати, предястия и различни сосове. Естрагонът улеснява дишането, укрепва съня.
КервелКервел
05 Февр.
Rosi Stoyanova
Кервелът е близък роднина на магданоза. Кервелът се използва широко в кулинарията за овкусяване на птици, риба, зеленчуци, ястия с яйца. Кервелът помага при лениви черва.