Gotvach.bg»Статии»Подправки
Подправки

Подправки

Всичко за подправките , за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
Розов пиперПодправкиРозов пипер
18 Дек.
Денимира Анелова
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Етеричното масло от куркумаЕтеричното масло от куркума
20 Май
Съвети при използване на етеричното масло от куркума. Етерично масло от куркума в кулинарията. Външно приложение на етеричното масло от куркума. Ползи от етерично масло от куркума.
АсафетидаАсафетида
30 Юни
Асафетидата представлява подправка, която се извлича от корените на едноименното растение. Асафетида се използва широко в индийската и аюрведичната кухня. Готвене с асафетида.
СамардалаСамардала
18 Май
4
Самардала е специфична за Балканския полуостров подправка, традиционна част от шарената сол. Самардала се използва за овкусяване на картофи, агнешко месо, яйца, картофи.
Солта - ползи и вредиСолта - ползи и вреди
15 Май
Здравните организации често ни предупреждават за опасностите от солта, която всички тъй често консумираме. Дали високият прием на сол причинява редица здравословни проблеми, или това е мит? Полезна или вредна е солта?
Полза и приложение на зелените подправкиПолза и приложение на зелените подправки
14 Май
Зелените подправки намират широко приложение в кулинарията. Всяка една има благоприятно действие върху организма. Розмаринът укрепва нервите, мащерката има силно антисептично действие, майорана действа ободряващо.
Сусамово СемеСусамово Семе
13 Май
12
Сусамовото семе и най-старата известна подправка. Консумацията на сусам редовно означава цялостно здраве за тялото и мозъка. Всички ползи от сусамовото семе
Бял пиперБял пипер
31 Август
Белият пипер бързо успява да се помести в народната медицина на много народи. Белият пипер е подправка с уникален аромат.
МахлебМахлеб
31 Август
1
Махлеб е типично арабска подправка, която се отличава с вкус съчетаващ бадемови и черешови нотки. Освен като ароматна подправка махлеб се ползва и в качеството си на лек срещу много болести.
АнатоАнато
02 Август
1
Анато /Bixa orellana/ се явява храст или ниско дръвче, причисляващо се към семейство Бискови /Bixaceae/. Още в миналото анато се е доказало като растение с многобройни ползи. Семената на анато са полезни при високо кръвно налягане, гъбички, мигрена и др.
Маково СемеМаково Семе
15 Юни
Маковите семена се добиват от маслодайния мак. Маковото семе има фин вкус на ядки. Различен вид е сънотворният мак, от който се прави опиум. Етеричното масло от маковото семе лекува.
Цейлонска канела - какво трябва да знаемЦейлонска канела - какво трябва да знаем
24 Май
Цейлонската канела идва от Шри Ланка. Цейлонска канела се за овкусяване на различни ястия, използва се и в козметичната и фармецевтичната промишленост.
Див чесън - ЛевурдаДив чесън - Левурда
03 Май
Дивият чесън, познат още с наименованията левурда, сибирски лук, е многогодишно тревисто растение от семейство Кокичеви. Дивият чесън се използва за овкусяване на редица ястия. Ползи от див чесън