Подправки

Подправки

Всичко за подправките, за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
АнатоПодправкиАнато
05 Окт.
Кристина Черникова
Кокосова захарПодправкиКокосова захар
03 Април
Кристина Черникова
МахлебМахлебМахлеб /Mahlab/ е типично арабска подправка, която се отличава с вкус съчетаващ бадемови и черешови нотки. Освен като ароматна подправка махлеб се ползва и в качеството си на лек срещу много болести. Според народните лечители махлеб действа общоукрепващо.
МацисМацисМацисът, наричан още мускатов цвят, е ароматна подправка. Мацисът от много векове се използва не само като подправка, но и като средство за лечение на различни заболявания. Народните лечители препоръчват мацис при проблеми с храносмилателната система.
Бял пиперБял пиперОт много векове белият пипер се използва от индийските лечители. Белият пипер бързо успява да се помести в народната медицина и на други народи. Белият пипер е подправка с уникален аромат, която е идеално допълва вкуса и уханието на рибни, зеленчукови и м
Звездовиден анасонЗвездовиден анасонЗвездовидният анасон /ructus Anisi stellai/ или китайски анасон е плода на вечнозеленото дървото Illicium verum. В народната медицина на азиатските народи присъстват множество лекове с участието на звездовиден анасон в тях. Със звездовидния анасон не бива
МащеркаМащерка
01 Ноем.
1
Admin
Мащерката се е използвала още от древни времена заради своите кулинарни, ароматни и медицински свойства. Мащерката е подправка, богата на ценни съставки и антиоксиданти. Мащерката лекува дихателни проблеми
Кала намакКала намакАюрведичната медицина препоръчва черната индийска сол Кала намак при редица заболявания. Основно обаче Кала намак помага за регулация на електролитите на стомашно-чревния тракт. Готвенето с кала намак е по-здравословно
Черен кимионЧерен кимионЧерният кимион е ценно растение, употребявано преди 8000 години. Черният кимион е мощен имуностимулант, който се употребява при различни здравословни проблеми. Черният кимион има над 100 активни съставки.
КервелКервелКервелът е близък роднина на магданоза. Кервелът се използва широко в кулинарията за овкусяване на птици, риба, зеленчуци, ястия с яйца. Кервелът помага при лениви черва.
ГалангалГалангалГалангал е изключително популярна подправка в Югоизточна Азия, но е особено характерна за Тайланд. Галангал наподобява джинджифила, но но може да го замества. Галангал има много добри противовъзпалителни свойства.
Лимонова треваЛимонова треваЛимоновата трева е една от най-известните подправки в тайландската кухня. Лимоновата трева има приятен аромат и неустоим вкус. Лимоновата трева се използва и в козметиката.
МисоМисоМисо /Miso/ е традиционна японска подправка, която е обявена за една от най-полезните в целия свят. Мисо се използва за направа на известната едноименна супа. Мисо укрепва имунната система и предпазва от някои видове рак.
СумакСумакСумакът е изключително популярна в арабската кухня подправка, която расте по Средиземноморието. Сумакът се използва за овкусяване на дюнери, ориз и различни видове меса. Сумакът влияе благоприятно върху храносмилането.