gotvach.bg»Статии»Подправки
Подправки

Подправки

Всичко за подправките , за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
Бял пиперПодправкиБял пипер
31 Август
Кристина Черникова
МахлебПодправкиМахлеб
31 Август
Кристина Черникова
АнатоПодправкиАнато
02 Август
Кристина Черникова
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Маково семеМаково семеМаковите семена се добиват от маслодайния мак. Маковото семе има фин вкус на ядки. Различен вид е сънотворният мак, от който се прави опиум. Етеричното масло от маковото семе лекува.
Сусамово СемеСусамово Семе
31 Май
12
Admin
Сусамовото семе и най-старата известна подправка. Консумацията на сусам редовно означава цялостно здраве за тялото и мозъка. Всички ползи от сусамовото семе
Цейлонска канела - какво трябва да знаемЦейлонска канела - какво трябва да знаемКанелата е една от най-ароматните подправки, които хората използват от векове. Добавя се за овкусяване на различни ястия, използва се и в козметичната и фармецевтичната промишленост. Какво трябва да знаем за цейлонската канела.
Див чесън - ЛевурдаДив чесън - ЛевурдаДивият чесън, познат още с наименованията левурда, сибирски лук, е многогодишно тревисто растение от семейство Кокичеви. Дивият чесън се използва за овкусяване на редица ястия. Ползи от див чесън
КресонКресон
02 Април
3
Admin
От древността кресонът се използва като стимулиращо средство, което повишава тонуса и издръжливостта. При какви състояния е полезна консумацията на кресона
ГлутаматГлутамат
02 Април
3
Rosi Trifonova
Глутаматът (Е621) се използва за подобряване вкусовите качества на храните, известен е като. Глутаминовата киселина е една от двадесетте аминокоселини. Вреди от мононатриевия глутамат
КаперсиКаперси
29 Март
1
Rosi Trifonova
Каперсите са безумно популярни в Западна Европа заради отличните си хранителни качества и множеството си полезни свойства. Кулинарна употреба на каперси. Ползи от каперси
СминдухСминдух
18 Февр.
1
Rosi Trifonova
Сминдухът е популярна подправка, която у нас вирее почти навсякъде. Сминдухът е неделима съставка на шарената сол и се използва редовно при приготвяне на суджуци.
БахарБахар
05 Февр.
Rosi Trifonova
Бахарът е подправка, която идва от Ямайка. У нас бахар в кулинарията се употребява редовно за супи и меса. Бахарът има както ползи, така и вреди
КориандърКориандър
05 Февр.
1
Admin
Кориандърът е богата на фитонутриенти подправка. Кориандърът действа защитно срещу салмонела. Най-често кориандърът се използва като газогонно средство, при лениви черва, запек и липса на апетит.
КарамфилКарамфил
05 Февр.
1
Admin
Подправката карамфил произхожда от розовите пъпки на вечнозеленото карамфилово дърво. Карамфилът съдържа флавоноиди, които също допринасят за неговите антивъзпалителни свойства. Карамфилът подобрява храносмилането
ДевесилДевесил
05 Февр.
1
Rosi Trifonova
Девесилът неизменна подправка за рибена чорба и агнешко. Освен че е подправка, девесилът съдържа много етерични масла и помага при кашлица.