Асафетида представлява подправка, която се извлича от корените на едноименното растение. То расте във високите части на планините на Афганистан и е широко използвано в Индия.
Подправката, позната и като асафоетида, има неприятен мирис и може да отблъсне всеки, който се среща за пръв път с нея. В Близкия Изток, Индия и Афганистан наричат асафетида „подправката на боговете“.
По своята същност асафетида е смола, която се суши и се смила на прах. След това се смесва с оризово брашно, за да се смекчи рязката миризма. Чиста смола се продава в Индия, но задължително преди готвене се запържва в масло, отново за да се намали ароматът.
Състав на асафетида
Асафетида съдържа 40-64% смола, етерично масло, определен процент пепел, ферулинова киселина, умбелиферон и някои неидентифицирани съединения.
Избор и съхранение на асафетида
Асафетида не е много разпространена подправка у нас. Може да се срещне само в отделни специализирани магазини. Среща се предимно под формата на прах, като цената ѝ за 20 г е около 2 лв.
Съхранявайте асафетидата на сухо и прохладно място, далеч от влага и директна слънчева светлина. Дръжте я плътно затворена, за да се не загуби ароматът ѝ.
Готвене с асафетида
Асафетидата притежава много интересен вкус, който съчетава аромата на лук, чесън и леко кисел остатъчен оттенък. Тя е незаменима подправка в индийската и аюрведичната кухня, където лукът и чесънът не са на особена почит. Успешно комбинира и двата аромата.
Идеална е за овкусяване на различни видове къри, леща, пилафи, ястия с основа нахут. Когато се смеси с малко сол, става идеален дресинг за салати. Асафетидата е идеална подправка за трудносмилаеми храни, каквито са повечето видове боб.
Както споменахме, ароматът на асафетида не е особено приятен, но след като бъде запържена или загрята, придобива мек и приятен вкус и отенък. Използва се в гарнитури, зеленчукови ястия, печени сандвичи. Достатъчно е да се използва много малко количество асафетида за овкусяване на ястията. Асафетида успешно замества лука и чесъна в храната, защото вкусът ѝ е именно комбинация между техните два аромата.
Определено тази известна в индийската кухня подправка има място и на българската трапеза поради своите редица здравословни качества.
Ползи от асафетида
Асафетида е идеално средство при грипни заболявания и нарушено храносмилане. Тя подобрява чревната флора и нормализира функциите на стомаха и червата. Асафетида отстранява токсините и подпомага изхвърлянето на газове от дебелото черво.
Действа успокояващо на нервната система и намалява стреса. Според Аюрведа, ако използвате асафетида в храната си, характерът ви ще стане по-уравновесен и спокоен, ще се нормализират отношенията с роднините. Редовният прием на асафетида подобрява цвета на лицето, изглажда бръчките и прави кожата по-еластична.
Според аюрведа при болки в слуховия проход може да постави малко парченце асафетида, което в обвито в памук. Изпаренията от нея намаляват болката.
При ангина се смесват щипка асафетида и ½ ч.л. куркума с чаша топла вода. С получения разтвор се прави гаргара на гърлото. Антисептичните свойства на тези подправки помагат по-бързото възстановяване.
За облекчаване на зъбобол щипка асафетида се разтваря в ½ ч.л. лимонов сок и се загрява съвсем леко. Напоява се тампон със сместа и се поставя на болния зъб.
Асфетида се смесва с маслиново масло и се нанася върху места на ухапвания от отровни насекоми. Вдишването на подправката предпазва от истерични атаки. Подправката се използва и за повишаване на потентността. Асафетидата е подходяща за лечение на начална форма на катаракта под формата на мехлем.
Вреди от асафетида
Асафетидата не бива да се употребява при висока температура, бременност и обриви.
Коментари