За вредите от трапезната сол всеки знае. За щастие алтернативите за заместването ѝ са многобройни. Най-новата е черната сол.
Черната сол или кала намак идва от Индия. Тя е специална минерална сол със специфичен вкус, широко популярна в аюрведа.
Реално черната сол няма черен цвят. Тя е тъмно червена, със сивкави оттенъци. Наречена е черна условно, поради коренната разлика от натриевата сол. Цветовете и се дължат на минералите и желязото, които изобилстват в нея.
Черната сол е незаменима. Тя има специфичен и уникален вкус, който не може да бъде заменен от никоя друга сол или подправка. Дори да опитате, кулинарният ефект ще бъде загубен безвъзвратно. Ако в рецептата е специално упоменато да се използва черна сол, то непременно трябва да я набавите.
В Индия черната сол е ценена заради своите терапевтични свойства. Смята се за най-полезна сред останалите видове, тъй като не повишава нивата на натрий в кръвта и може да се консумира от пациенти с високо кръвно налягане. Освен за набавяне на желязо, тя се използва за лечение на газове в червата и стомашни киселини.
Приемът на черна сол подобрява храносмилането, като прочиства червата. Тя подобрява зрението и действа тонизиращо и подмладяващо на организма.
Друго ценено качество на черната сол е фактът, че вкусът ѝ е близък до този на яйцата. Това я прави любима подправка на вегани и вегетарианци, които не консумират яйца. Често се използва за овкусяването на тофу, за да се доближи до вкуса на яйчената салата.
Черната сол е една от основните съставки на микса от подправки чат масала. Освен нея в състава на подправката влизат още стрити на прах манго и чили, сух джинджифил, черен пипер, асафетида, кориандър и кимион.
Подправката се използва за овкусяването на напитки и ястия. Мирисът ѝ се определя като развалени яйца, а вкусът е сладко-кисел. Сервира се върху бананов лист или на малка плоска чинийка.
Освен като подправка, черната сол влиза в състава и на някои пасти за зъби.
Коментари