Всички ние, или почти, всички обичаме леща. Тя, освен, че е много вкусна, е и страшно полезна. Освен в Европа, леща се консумира най-вече в Турция, Русия, Индия и др. Лещата произлиза от Близкия Изток.
В миналото историята на тогавашните хора придава изключително внимание на лещата и я поставя на едно от първите места на масата им. Лещата е замествала месото и рибата, които тогава са били доста скъпи, защото в нея също се съдържат протеини и тя е била техен достоен заместник.
В днешно време лещата влиза в кулинарните традиции на страни като Канада, Индия, Турция и САЩ. Лещата може да бъде в много цветове - червена, кафява, розова, жълта, зелена, черна, какго и зелена френска леща.
1. Кафявата леща е най-известната в Европа. Може да срещнете и други имена, като например египетска. Тя е много вкусна и с приятен аромат, затова и толкова я обичаме. Освен вкусна и ароматна, този вид леща е и много лесна и бърза за приготвяне.
2. Зелената френска леща има цвят, който е нещо средно между черно и зелено и също като кафявата има много наситен аромат.
Вкусът й много наподобява този на лешниците. Отначало, този вид леща е била отглеждана по вулканичните върхове на Франция. Но сега, колкото и странно да звучи, тя се отглежда в Италия и Северна Америка. В този вид се съдържат значително количество фибри, което освен вкусна, я прави и много полезна.
3. Червена леща - по принцип люспите на този вид леща са кафяви, но преди да стигне до нас, тези люспи се махат и отдолу остават само червените и вкусни зърна. Приготвянето й става много бързо, за това е подходяща за много ястия.
4. Черна леща - този вид леща бива наричана още "белуга" от руснаците, защото зърната й много приличат на хайвера на риба със същото име. У нас не се среща често и за това не е толкова популярна.
Освен самата леща като продукт, от нея може да се прави и брашно, което у нас не може да се намери на почти никое място, освен в специални диетични магазини. От него се правят хляб и каши. Лещата съдържа в себе си почти всички витамини от групата В.
Освен това е добър източник на желязо, магнезий, фосфор, цинк, селен, калций, калий, мед, манган. Когато купувате леща, гледайте /ако пакетът й е прозрачен/ за срока на годност и произхода й. Гледайте също по нея да няма черни петънца. Ако искате да я съхраните за по-дълго време, то трябва да я държите на сухо, хладно и тъмно място, в което ще сте сигурни, че няма да влиза влага, защото лещата може да покълне.
И когато готвите леща ви съветваме да я премивате няколко пъти през вода, докато не видите, че след всяко миене водата се избистря и накрая става чиста. Това значи, че лещата ви е изчистена и готова за употреба.
Ако обичате леща, препоръчваме да опитате от нашите рецепти за:
- супа от леща;
Коментари