Националната кухня на една държава се оформя с векове. Всяка една е взаимствала по нещо от някъде. Това разнообразие и смесване на вкусове се е породило от самото движение и преселение на народите. Много продукти са били непознати, но след откриването на нови земи и континенти успешно култивирани и по други места.
Българската кухня не прави изключение заради нейното разположение, годините на господство и самия начин на живот. Дори някой да оспори националността на някои ястия, спокойно можем да изброим някои типични гозби, приготвяни още от нашите прабаби.
Ето двайсете най-емблематични български ястия:
Боб чорба
На първо място ще сложим традиционната боб чорба. За къкрещо гърненце с ароматна боб чорба сме слушали в много от народните приказки. Бобената чорба се приготвя от сварен боб, зеленчуци и задължително с джоджен като подправка.
Житена питка (Погача)
Неизменно до бобената чорба седи и златисто изпечена житена питка. Тя е неизменно на трапезата и е символ, свързан с българските традиции.
Кисело мляко
Най-емблематичната храна в националната ни кухня е киселото мляко, с което сме известни в почти цял свят. Киселото мляко е продукт, който се получава при ферментация на мляко. Ферментацията се дължи на две бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus,
Таратор
С кисело мляко можем да си приготвим друго традиционно ястие - таратор. Тараторът е вид студена супа, приготвена от кисело мляко, вода, ситно нарязана краставица, копър, счукан чесън, олио и сол.
Мусака
Друго емблематично ястие е така обичаната ни мусака. Приготвя се от кайма, картофи, лук, домати и заливка, които се пекат във фурна.
Шопска салата
На масата на българина трябва да има и хубава прясна салата за една студена кайсиева ракия - шопската салата, приготвена от пресни домати, краставици, печени чушки, лук и поръсена с пресен магданоз и настъргано сирене.
Сирене по шопски
С краве сирене се приготвя сирене по шопски, за което би ни завидял всеки почитател на добрата кухня. Бързо, лесно и вкусно. За нея са ни необходими сирене, яйце, домати и краве масло.
Сарми
Сармите са традиционно ястие, приготвени лятото от лозови листа, а зимата - от кисело зеле. Могат да бъдат постни, само с ориз или с месо или кайма.
Капама
В много региони на България за Коледа (и не само по Коледа) се приготвя капама. Тайната на вкусната капама е от комбинацията на кисело зеле с различни видове месо. Най-прочутата е разбира се Банската капама.
Шкембе чорба
В този списък трябва да влезе задължително шкембе чорбата, приготвена от сварено и нарязано на дребно телешко или свинско шкембе в комбинация с много чесън, оцет, лют червен пипер или чушки.
Рибена чорба
Като страна, богата на водни източници, естествено рибата и рибената чорба са на почит. Традиционната рибена чорба представлява бистра супа от няколко вида риба и задължително девесил за аромат.
Телешко варено
Телешко варено е бистра супа от телешко месо, морков, картофи и целина. Ароматната супа е предпочитана от малки и големи.
Мешана скара
Любимо ястие на всеки уважаващ себе си българин е Мешаната скара. Няма български ресторант, в който да не се предлагат огромни порции, състоящи се от изпечени на скара кюфте, кебапче и свинска пържола.
Чеверме
Макар в последните години по-рядко да похапваме агнешко, чевермето е емблематично ястие за Гергьовден. На този ден се пече агнешко или ярешко на жар или в предварително загрята пещ.
Дроб сарма
За Гергьовден се приготвя дроб сарма. Основните продукти, от които се приготвя, са агнешки дреболии, зелен или стар лук, девесил, джоджен, червен и черен пипер, ориз, брашно, кисело мляко и яйца.
Пълнени чушки
Пълнени чушки - любими на поколения във всякакъв вариант - с ориз и кайма, с праз лук, с гъби и ориз, с боб, със сирене.
Кавърма
Емблематична за българската кухня е Кавърмата. Това е ястие, печено на фурна, в гювечета- месо, свинско или пилешко, лук, чубрица, чушки, пипер, сол.
Яйца по панагюрски
Яйца по панагюрски са типично български аламинут, приготвен от така популярните забулени яйца в млечно-чеснов сос и заливка от запържен червен пипер.
Лютеница
Лютеницата е най-често използваният продукт за приготвянето на бърза закуска, а рецептата за нея се предава от поколение на поколение. Основните продукти в нея са червени чушки и домати.
Тиквеник
Тиквеникът, друго типично българско ястие е вид сладка баница с плънка от настъргана тиква, захар, канела и орехи евентуално.
Много са ястията, които могат да се отбележат като емблематични. Някои от тях са скромни, други празнични. Ако трябва да се изброят в този списък, трябва да влязат задължително курбан чорба, супа топчета, мешана салата, овчарската салата, гювеч, свинско със зеле, зелник, пататник, баница, мекици, мляко с ориз и др
Коментари