Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Ретро рецепти от българската кухня

Ретро рецепти от българската кухня

Ретро рецепти

Ретро рецептите в българската кухня са онези вече стари вкусове, които си спомняме от детските години, които сякаш усещаме в устата си всеки път, когато се споменат. Вкусът на миналото и прекрасно детство, което ни напомня и на хиляди други неща, освен на самите рецепти. Но дали т.нар ретро рецепти са били толкова вкусни или просто тъжим за отминалото време и за вкуса на цялото време?

Като че ли в миналото да направиш нещо вкусно не беше чак толкова голямо предизвикателство – приготвяш онова, за което имаш продукти. Не изпитваш притеснение, че някой може да не иска, поради причината, че това е единствения избор. Всички рецепти съдържаха по-малко продукти и то в повечето случай такива, които лесно могат да бъдат намерени и са сравнително достъпни.

Отмина времето, когато хората си похапваха просто салата от зеле с моркови, сега вече се хранят със салата айсберг. А „айсберг” е също зеле, но звучи много по-шик. Ако преди всички си купувахме марули и салати през пролетта, сега се залага на рукола. Руколата, която има подобен вкус като останалите зелени салати, но има цена, която е подобаващо по-висока.

Сладките, които си спомняме от преди вече не са същите, сега са желирани есенции, в които вероятно има плод и няма нищо общо с автентичния вкус. Разбира се, няма нищо лошо, че се развиват кулинарията и вкусовете на хората, а и ние не искаме да обидим руколата, на която всъщност сме фенове.

Но когато отегчено и с презрение махнете с ръка, че вие това не го ядете, помислете си, с какво сте израснали и какво сте похапвали преди да научите вкуса на иностранните зеленчуци например. Това е просто пример, част от цялото, но нека да не забравяме онези стари български вкусове, които отварят в съзнанието ни вратите на миналото и бабините гозби, които са незаменими.

Джуркана коприва

Джуркана коприва

Необходими продукти: 1 кг коприва, 4 с.л брашно, 1 глава лук, сол, вода, орехи, девесил, масло

Попарва се копривата, отцежда се, нарязва се на ситно и се стрива с дървена лъжица. Ситно нарязаният лук се запържва в маслото, след което се добавя и брашното, за да се запържи. Добавя се копривата, разбърква се през цялото време, докато се добавя и най-накрая се залива с 1 ч.ч. вряла вода и се посолява. Оставете на слаб огън, за да се сгъсти. Преди да се свали от огъня се добавят 1 ч.ч. счукани орехи и девесил. Ако не сте привърженици на орехите в ястия, добавете 2 разбити яйца и натрошено сирене.

Просеник

Просеник с мая

Необходими продукти: 800 гр. царевично брашно, 1 ч.л. сол, 20 гр. мая, ½ ч.л. захар, 2 с.л. олио

Натрошаваме маята и я смесваме с със захарта и щипка сол. Наливаме малко вода (трябва да се получи гъста кашица). Оставяме маята да престои на топло място, докато шупне. Следващата стъпка е да пресеете брашното през сито, направете дупка в средата и добавете солта и вече шупналата мая.

Добавете хладка вода и омесете тестото – трябва да стане гладко. След това го оформете на топка, намазвате с олио и го разстилате хубаво в предварително намаслена тавичка. Пече се в предварително загрята фурна, но преди това го нарязвате на квадрати. Когато е готов го извадете от фурната, напръскайте го с вода и го покрийте с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
56
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Алиана
Алиана
Хубабо сте решили да го напишете, но кой от вас реши, че айберга (лактука сатива)е зеле (брасика)? Айсберга е вид зелена залата и се отглежда, подправя и комбинира като такава. Не знам какво ви е навело на тази мисъл, но е твърдението ви не отговаря на истината. Същото се отнася и до руколата - руколата не е вид зелена салата (лактука), а растение (диплотаксис тенуифилиа), от чиито листа се приготвя ястието салата. Бях написала латинските наименования с латински букви, както си му е реда, но системата не приема латински букви.
30.01.2013 18:45
10