Царевичното брашно представлява дребнозърнест хранителен продукт, който се произвежда от средния слой на царевичните зърна. То се характеризира с бял или жълтеникав цвят, като обагрянето му зависи от това дали е направено от бяла, или от жълта царевица. Царевичното брашно е продукт, който се употребява в готварството на редица страни. То се използва широко в Северна Америка, Южна Америка, Европа (Италия, България, Румъния, Сърбия и др.), Африка и Източна Азия.
Състав на царевично брашно
Царевичното брашно е богато на много полезни вещества. В него се съдържат наситени мазнини, полиненаситени мазнини, мононенаситени мазнини, фибри, захари, белтъчини и др. То е източник на витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В4, витамин В6, витамин Е и витамин К. В състава на царевичното брашно попадат още калций, желязо, фосфор, цинк, мед, селен и др. В някои разновидности на царевичното брашно може да се среща глутен, а в други - не. Ето защо за наличието му трябва да се провери на етикета на съответния продукт.
Избор и съхранение на царевично брашно
На пазара присъства голямо разнообразие от такъв тип брашна. Преди да закупите дадена стока обаче, погледнете дали опаковката и е добре затворена. Погледнете и срока на годност на съответното царевично брашно. Вижте също така дали е изписано и името на производителя. Ако част от тази информация липсва, не ви препоръчваме да взимате конкретната стока.
По отношение на съхранението на царевичното брашно не се изискват някакви по-специални мерки. И тук важи правилото, че продуктът трябва да се съхранява на тъмно и сухо място. Пакетите с брашното трябва да се държат плътно затворени. Някои домакини предпочитат да изсипят субстанцията в стъклени буркани или други съдове с похлупак. По този начин брашното е напълно защитено от насекоми и други вредители, които биха могли да го нападнат.
Готвене с царевично брашно
Царевичното брашно може напълно да замени брашното от пшеница. То успешно се влага в рецепти за различни печива, включително царевичен хляб, палачинки, бухтички, пици, козунаци, курабийки, кексове, мъфини, питки с царевични брашно, мекици, пирожки, торти. От царевично брашно се приготвя и характерно за балканските народи ястие, наречено качамак. Освен в страната то се прави и в Румъния, Македония, Гърция, Албания, Турция. Популярно е и в Черна гора, Молдова, Украйна, Армения, Афганистан, Индия, Пакистан и др.
Сега ви предлагаме рецепта за качамак, която ще ви даде представа за менюто на нашите предци.
Необходими продукти: 1 литър вода, 1 чаена чаша царевично брашно, 2 супени лъжици зехтин, 3 супен лъжици краве масло, червен пипер, сол
Начина на приготвяне: За направата на вкусен качамак е нужно едро смляно царевично брашно. За да приготвим селското блюдо, трябва да сложим в тенджерка водата и зехтина. Когато водата заври, започваме бавно да сипваме брашното, което 5 минути преди това сме смесили с малко вода. Когато сложим цялото количество, започваме да бъркаме старателно. След около 20 минути енергично бъркане качамакът трябва да е готов. После го разстиламе върху мокра тавичка и го поръсваме с червен пипер.
Качамакът, познат и като мамалига, е ястие, което не се приготвя по еднакъв начин във всички части на страната. Съществуват различни начини за направата му. Така например някъде се полива не с краве масло, а със свинска мас или каймак. Някои кулинари предпочитат да добавят и яйце при забъркването на ястието с царевично брашно. Освен това може да се размеси със сирене, кашкавал, извара, кайма или свински пръжки, наричани още джумерки. Разбира се, качамакът може да се поръси и с други подправки освен с червен пипер. Ползват се още, черен пипер, сминдух, чубрица, дафинов лист, босилек, копър, магданоз. В някои райони на страната качамакът се хапва като десерт. Той се залива със сок от захарна тръстика или цвекло, наричан маджун.
Ползи от царевично брашно
Царевичното брашно има редица положителни въздействия. Едно от неговите положителни качества е, че в състава му може да отсъства глутен. Такъв продукт е особено подходящ за хора, които страдат от глутенова непоносимост, но не желаят да се отказват от тестените печива. Както вече разбрахме, в царевичното брашно се съдържа желязо, а то се грижи за имунната система.
Благодарение на царевичното брашно в менюто ни усилваме приема на жизненоважни витамини, контролираме нивата на холестерола и кръвната захар и се предпазваме от сърдечно-съдови заболявания и диабет от 2 тип. Царевичното брашно съдържа голямо количество фибри, което го прави засищащо. Консумацията му се отразява добре и на храносмилателния тракт, освен това спомага за загуба на излишна телесна маса.
Народна медицина с царевично брашно
Високото кръвно налягане е проблем, с които, за съжаление, се срещаме във все по-ранна възраст. Ако и вие страдате от хипертония, можете да нормализирате кръвното налягане с помощта на царевично брашно. Според рецептата, предложена от народните лечители, трябва да се смеси една супена лъжица царевично брашно със 100 грама вода. Разтворът се приготвя вечерта и сутринта се приема на гладно.
Разгледайте също нашите рецепти с царевично брашно и царевична каша.
Коментари