Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кулинарни идеи за печива изцяло с фино царевично брашно

Кулинарни идеи за печива изцяло с фино царевично брашно

Кулинарни идеи за печива изцяло с фино царевично брашно

Брашното играе главна роля във всяка вкусна рецепта с тесто. Обикновеното бяло брашно обаче не предлага здравословни ползи за теглото, тъй като притежава нисък процент от фибри и същевременно висок гликемичен индекс.

Заради състава и свойствата на обикновеното бяло брашно се налага неговото заместване с друга по-здравословна алтернатива. Царевичното фино брашно се смята за една от най-популярните опции за заместване на бялото брашно.

За разлика от бялото брашно, царевичното се отличава с богатство от фибри за поддържане на оптималната функция на чревната система. В състава на царевичното брашно още влизат витамини и минерали.

Какви печива можете да си приготвите с фино царевично брашно?

Царевични мъфини

Кулинарни идеи за печива изцяло с фино царевично брашно

За тази сладка рецепта са ви необходими следните съставки:

- 1 ч.ч. фино царевично брашно;

- 1/2 ч.ч. обикновено пшенично брашно;

- 1/2 ч.ч. захар;

- 1 ч.л. бакпулвер;

- 1/2 ч.л. сол;

- 1/2 ч.ч. масло;

- 2 яйца;

- 1 ч.л. ванилов екстракт.

Първо, загрейте фурната на 180 °C и подгответе форми за мъфини. В голяма купа смесете пшеничното царевично брашно, обикновеното брашно, захарта, бакпулвера и солта.

В друга купа разбийте яйцата и след това добавете млякото, маслото и ваниловия екстракт. Смесете течните съставки със сухите и разделете сместа във формите за мъфини. Изпечете за около 15-20 минути или докато мъфините станат златисти.

Царевичен хляб

Царевично брашно
Снимка: Ники

За този здравословен хляб са ви необходими:

- 1 ч.ч. фино царевично брашно;

- 1 ч.ч. обикновено пшенично брашно;

- 1 с.л. захар;

- 1 ч.л. сол;

- 1 с.л. масло;

- 1 ч.ч. прясно мляко;

- 1 ч.л. суха мая.

Първо, голяма купа разтворете маята в 1/4 чаша топла вода и я оставете за около 5 минути. Добавете царевичното брашно, пшеничното брашно, захарта и солта в купата с маята и разбъркайте добре. След това добавете маслото и прясното мляко, и замесете тестото. Ако е необходимо, добавете още мляко, докато получите еластично тесто.

Покрийте купата с чиста кърпа и оставете тестото да втаса на топло място за около 1 час. Оформете тестото в хляб и го поставете в подходяща форма за печене. Покрийте отново и оставете да втаса за още 30 минути. Печете в предварително загрята фурна на 180 °C за около 30-35 минути, или докато царевичният хляб стане златист.

Вижте още:

- За ползите от царевичен грис;

- Царевичнa паста - какво трябва да знаем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest