Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни ястия с черна ряпа

Вкусни ястия с черна ряпа

НикиНики
Гуру
1411
Вкусни ястия с черна ряпа

Ряпата е един от зеленчуците, които се използва както в кулинарията, така и за така известните бабини илачи. Черната ряпата съдържа Витамин В и С, както и има още доста полезни свойства. Тя е разпространена в доста държави, не само в България. Сокът от черна ряпа е полезен за облекчаване на кашлица.

Рецепта с черна ряпа при болно гърло и кашлица

Взимаме една по-голяма черна ряпа, издълбаваме средата и слагаме 4-5 супени лъжици мед. Оставяме така да престой 7-8 часа на хладно и проветриво място. Ряпата си пуска своя сок. При кашлица се приемат по 1-2 супени лъжици три пъти дневно.

При гнойни рани мажем с изцеден сок от ряпата или настъргана ряпа, която е пуснала своя сок.

Ряпата също така може да се използва и като маска за лице. Настъргваме ряпата и смесваме с растително масло. Намазваме лицето с получената каша, и престояваме около 10 минути. След това измиваме лицето със хладка вода.

В кулинарията ряпата най-често се използва за приготвянето на салати, в комбинация с различни продукти. Заложете на тези вкусни ястия с черна ряпа през зимата, за да сте здрави.

Салата с черна ряпа

Салата с черна ряпа

Необходими продукти:

Ряпа

Цвекло

Моркови

Начин на приготвяне:

Настъргваме всички зеленчуци и овкусяваме със зехтин, лимонов сок и сол. Оттук насетне може да добавите различни семена, ядки като орехи и т.н.

Салата от ряпа с кисело мляко

Необходими продукти:

Черна ряпа - 2 бр. средни

Кисело мляко - 1 ч.ч.

Праз-1/2 стрък

Зехтин

Сол

Черен пипер

Начин на приготвяне:

Ряпата настъргваме и отцеждаме. Добавяме настъргания на ситно праз, киселото мляко, зехтина, солта и черния пипер. Омесваме хубаво всички продукти и поднасяме с една хубава ракия.

Местна чорба с ряпа в гювеч

Необходими продукти:

Свинско месо - 1 кг шарено

Кисело зеле - 1 бр.

Черна ряпа - 1 бр.

Морков - 1 бр.

Черен пипер

Червен пипер

Начин на приготвяне:

Месото нарязваме на кубчета е го запържваме в дълбока тенджера. Добавяме нарязаните на ситно кисело зеле, ряпа, морков. Прибавяме и черен и червен пипер. Наливаме зелева чорба и варим супата на тих огън до готовност.

Печено пиле с кореноплодни

Печено пиле с кореноплодни и ряпа

Необходими продукти:

Пиле -1 бр.

Ряпа - 1 бр.

Картофи - 3 бр.

Моркови - 1 бр.

Праз - 1 стрък

Чесън - 5 скилидки

Бира - 1/2 ч.ч.

Сол

Черен пипер

Червен пипер

Начин на приготвяне:

Пилето намазваме хубаво с подправките. Поставяме го в тава. Около него подреждаме предварително нарязаните и овкусени зеленчуци. Заливаме с бирата и покриваме с фолио. Печем пилето в предварително загрята фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest