С картофи могат да се приготвят най-различни вкусни ястия. Най-лесно е да сварите картофи – с кората или без и след това да ги поднесете с допълнителна заливка или сос.
Варените картофи са вкусни, поднесени с чесън и зелени подправки. Скилидките чесън се нарязват на ситно, смесват се с малко разтопено масло или сметана, добавя се нарязан магданоз и копър и сол. С този сос се поливат горещите сварени картофи.
Вкусни са картофите, поднесени със запържен лук. Две глави лук се нарязват на ситно и се пържат в масло или олио до златисто. Горещите картофи се слагат в голяма чиния, поръсват се със сол и отгоре се поръсва със запържения лук.
Много вкусни са задушените картофи. Те се приготвят, като нарязаните картофи леко се запържват до полуготовност, а след това се добавят подправки, зеленчуци, кашкавал и други продукти в зависимост от рецептата.
Задушените картофи с домати стават бързо и са вкусни. Необходими продукти: 8 картофа, 3 домати, 1 червена чушка, 1 глава лук, 4 яйца, 150 грама кашкавал.
Лукът се нарязва на шайби, червената чушка и доматите – на кубчета. Картофите се обелват, нарязват се на пръчици и се запържват в сгорещено олио. Преди да са готови, се добавят нарязаните зеленчуци. След пет минути се добавят разбитите яйца и настъргания кашкавал, соли се и се добавят подправки на вкус. Похлупва се с капак и се готви още 3 минути.
Печените сребърни картофи ще изненадат гостите ви. Необходими продукти: 8 картофа, 200 грама извара, 2 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, сол.

Картофите се обелват, а ако са млади – просто се измиват добре с вода. Върху всеки картоф се прави разрез във вид на кръст. Картофите се увиват един по един във фолио и се пекат в загрята на 220 градуса фурна около 40 минути.
Нарязват се копърът и магданозът, смесват се с изварата и нарязания на ситно чесън, добавя се сол на вкус. Готовите картофи се разгръщат леко, без да се маха фолиото.
С чаена лъжичка се маха част от сърцевината на всеки картоф, пълни се с плънката и съвсем леко се загръща с фолиото. Пече се още 7 минути. След като престои във фурната 5 минути, се отваря фолиото, за да порозовее плънката.
Много бързо и лесно се приготвят картофи със сметана и лук. Необходими продукти: 15 картофа, 2 чаши и половина течна сметана, 2 глави лук, черен пипер, сол.
Картофите се сваряват, без да се обелват. След това се маха кората и се нареждат в тава. Лукът се нарязва на ситно или се настъргва. Картофите се солят, поръсват се с черен пипер и се покриват с лука. Отгоре се поливат със сметана и се пекат 1 час на 180 градуса.
Коментари