Кърито е подправка, която се използва за приготвянето на ястия от азиатската и индийската кухня. Кърито може да се добавя в месни и зеленчукови ястия.
Кърито се приготвя от млян джинджифил, ким, черен пипер, кориандър и корен от куркума, който е основната съставка на подправката.
Куркумата има много приятен аромат и в съчетание с останалите подправки ястията добиват изискан и екзотичен вкус и аромат. С къри ястията стават доста по-апетитни.
В Индия къри сосът се приготвя преди приготвянето на основната храна – ориз, зеленчуци, месни ястия, риба. Къри сосът повишава имунитета, лекува кашлица и е профилактично средство в борбата с много заболявания.
За приготвянето на къри сос са необходими: 15 грама стафиди, 5 грама кокосови стърготини, 6 грама къри на прах, 1 ябълка, 400 грама месен бульон, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 1 супена лъжица брашно, 1 супена лъжица масло, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 чаена лъжичка джинджифил.
Чесънът се обелва и се настъргва, лукът се обелва и се нарязва на ситно. Ябълката се обелва и се нарязва на дребно, стафидите се заливат с гореща вода и се кипват пет минути, след това се охлаждат.
В тиган с масло се запържват лукът и чесънът на бавен огън, добавят се брашното и кърито на прах. Добавя се доматеното пюре и се сваля от котлона. Добавя се горещият бульон и се разбърква.
Добавят се стафидите и ябълката, посолява се и се задушава половин час на бавен огън, като от време на време се разбърква. Накрая се добавя кокосът и джинджифилът и къри сосът е готов. Поднася се с морски дарове, месо, зеленчуци, ориз.
Къри сосът се приготвя и с използване на майонеза или сметана. Много лесно се приготвя къри сос от майонеза, към която се добавят къри на прах, нарязан на ситно и запържен лук и нарязан на ситно ананас.
Лесно се прави къри сос от 150 грама течна сметана, половин банан, една шайба ананас, половин лимон, 20 грама къри на прах, 2 щипки лют червен пипер, 1 малка глава лук, сол, захар и червен пипер – на вкус.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко масло, добавя се сметаната и се вари на бавен огън. Бананът, ананасът и лимоновият сок се пасират до пюре. Добавят се в топлата сметана заедно с подправките. Разбърква се и се охлажда.
Коментари