Както при всякакви други хранителни чудеса, така и при майонезата е ясно, че домашна е най-вкусна. Но за да успеем да я направим плътна, без усещането на отделните съставки и вкусна е нужен майсторлък, който не се отдава на всяка домакиня. Успокоителното е, че ако не се получи, винаги можем да си купим от магазина.
Но не се отказвайте лесно – всичко се получава с опити. Най-важният съвет за направата на вкусна домашна майонеза е да я разбиете добре, но в днешно време вече спокойно можете да използвате блендер или пасатор – те ще ви отменят достойно.
Миксерът не е добра идея, защото пасаторите и блендерите имат ножове, които ще възпрепятстват пресичането на майонезата. Другото, което трябва да вземете под внимание е да не използвате яйца, които да са абсолютно пресни и непосредствено сте извадили от хладилника – оставете ги на стайна температура да се отпуснат.
Млечна майонеза
Необходими продукти: 1 ч.ч прясно мляко, 2 ч.ч. олио, щипка сол, ¼ ч.л. лимонтузу
Начин на приготвяне: Разбивате всички продукти заедно. Получената майонеза става много вкусна, доста по-лека от другата, която съдържа яйца. Имайте предвид, че може да стене доста течна като консистенция.
Майонеза с яйца
Необходими продукти: 3 яйца, олио, 1 ч.л лимонтозу, 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне: Слагате продуктите в компотен буркан, като мазнината трябва да бъде до горната свивка на буркана. Започвате да разбивате с пасатор като е много важно, за да се получи добра майонезата, да разбивате постепенно отдолу нагоре. След като продуктите се уеднаквят майонезата е готова. По желание може да си добавите горчица, чесън на прах, някакви ядки.
Ако не разполагате с пасатор или блендер, можете да я разбиете и ръчно, но е добре да бъркате само в едната посока – иначе има опасност майонезата да не се получи, защото се е пресякла.
Майонеза с босилек
Необходими продукти: 1 яйце, 1 ч.ч олио, ½ ч.л лимонов сок, босилек, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Първо разбивате яйцето заедно с лимоновия сок и солта, постепенно добавяте олиото на тънка струйка. Накрая слагате подправките и обърквате докато се разнесат. Можете да добавите и други подправки, например счукан чесън и малко къри.
Коментари
Майонеза правя от 11-12 годишен (а вече съм на 57). Майка ми помагаше, а аз бърках с дървена лъжица с часове, в една посока и добавях олиото отначало капка по капка. Използвахме само жълтъци. После с миксер. След като се разбият жълтъците, олиото се сипва отначало на тънка струя (при непрекъснато разбиване), а после и по повечко.
От много време обаче я карам с пасатор с ножове. Отначало имаше и провали, но последните години се получава на 100%, при това с цели яйца. Яйцата вземам директно от хладилника, както са студени. Но поради високата производителност и бързото смесване при използване на пасатор, трябва да се съобразим с някои особености. Олиото не трябва да се смесва бързо с яйцата. Ето някои важни правила:
1. Установих, че оптималните пропорции са на едно яйце да се добавя олио до 200 мл общ обем. Например 2 яйца и олио до шийката на конфитюрен буркан 400 мл. или 4 яйца и олио до шийката на компотен 800 мл. буркан. С повече олио майонезата става по-твърда, но ако се разбие докрай Ако не се разбие напълно става по-мека, но твърде мазна. С малко олио не може да се сгъсти достатъчно. Все пак е въпрос на предпочитания.
2.Първо се слагат внимателно яйцата на дъното на съда. Важно условие: Яйцата да покриват дъното. Ако на дъното има и олио, вероятността за неуспех е голяма. Аз при опити да направя майонеза с 2 яйца в компотен буркан се сблъсках с 90% провал. Същата технология, но в конфитюрен буркан става винаги. Сега използвам чашата, която върви с пасатора.
Поставете сол. Лимонена киселина или сок от лимон. Ако обаче е купешки, а не изстискан от мен, предпочитам лимонтозуто - съдържанието е същото, но без излишни добавки. По желание - 1 ч. л. дижонска горчица, чесново брашно, чер пипер или каквото там си искате. Долейте внимателно олио до нужния обем, без то да се смесва с яйцата.
3. Спуснете ножа на пасатора до дъното. Включете на макс. и задръжте !!! пое 10-15 секунди, докато се получи гладка смес на дъното. ТОВА ЗАДЪРЖАНЕ СЪЩО Е ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ! Вдигайте бавно нагоре пасатора и после с бавни движения нагоре-надолу разбийте, докато се сгъсти. Обикновено става толкова гъста, че Трябва от време на време на се премесва с лъжицата, за да я достигне пасатора.
4. Наливате една малка студена, двойна или тройна, поднасяте на масата и... да Ви е сладко. Аз преди разделях на три и с едната част-хайвер с грис, с другата - руска салата, а третата смесвах с цедено кисело мляко и подправки. По Коледа това беше задължителна част от трапезата.
Съотношението между яйца и олио е важно.
Ако искате тежка и мазна майонеза сложете 3 яйца на буркан олио. Ако искате супер гъста майонеза слагайте малко яйца. Едно яйце на буркан и пасаторът ви ще прегрее. Става толкова гъста че може да си направите топчета от нея :)
Пресечената майонеза винаги може да оправите като разбъркате едно яйце със 100 грама олио - това не се пресича никога. После с бъркалка за яйца бъркате и добавяте пресечената майонеза като е за предпочитане да добавите първо твърдата част и после течността (няма да има твърда част и течност ако сте прекалени оптимисти и не спирате да въртите пасатора след като сте видяли че майонезата се пресича).
С ръка никога не се пресича, но и не става толкова гъста колкото с пасатор. Успех.