Макар и позабравена, домашната триеница е била една от често използваните закуски, приготвяна от нашите баби и прабаби. Рецептата за домашна триеница се е предавала от майка на дъщеря години наред.
Приготвянето и е много бързо, а името триеница се дължи на начина на направа на тази селска рецепта. Мокрото тесто се трие с ръцете до получаването на ситни тестени топчета.
Как се прави домашна триеница
В тава си слагаме брашно, гребваме вода и поръсваме брашното, така че да се образуват тестени топченца. Започваме да трием с ръцете до образуването на топченцата.
За по-лесен вариант пресяваме брашното и останалите топченца (трохички) в ситото - поставяме в сух съд. Така редуваме процедурата до получананета на желаното количество.
Може да си приготвите по-голямо количество и да съхранявате в стъклен буркан или купа с капак.
Рецепта за приготвяне с триеница
В тенджера слагаме вода и 1 ч.л. сол, а щом водата заври, пускаме триеницата и оставяме да поври 6-7 минути, като бъркаме, за да не залепне.
Щом е готова, отнемаме от котлона. В тиган си загряваме масло и си правим запръжка с червен пипер.
Заливаме триеницата с пиперената запръжка, разбъркваме и сервираме. Също така може да поръсите и сиренце.
Коментари