Често се случва така, че когато сме поканили гости или просто искаме да приготвим вечеря на семейството си, ние мислим единствено за основното ястие и забравяме, че към него е добре да поднесем и някаква гарнитура.
В редица случаи пресните салати могат да ни спестят това, но не винаги разполагаме с пресни зеленчуци, особено ако не е сезонът им. Това е причината тук да ви предложим идеи за лесна гарнитура към вечерята, независимо дали тя е официална или не.
Оризът е чудесна гарнитура за почти всички ястия, а и става доста бързо. За да избягате от стереотипите обаче, можете да се снабдите с червен или черен ориз, като не забравяйте, че последният обикновено се накисва преди да се подложи на топлинна обработка.
При положение, че не сте успели да намерите по-екзотични видове ориз, то можете просто да превърнете белия традиционен ориз в жълт, като добавите към него жълти подправки - куркума, къри, шафран и т.н.
Задушените картофи с добавка масълце, копър и чесън са си истинска класика и освен на месни блюда пасват много добре и на рибни. За разлика от пържените картофки, както и онези, които се приготвят на фурна, те стават много бързо, а и с цел да не се разкашкат, не е необходимо да ги режете на много ситно. Това определено ще улесни задачата ви.
Задушените зеленчуци с масло са също класика, която можете да превърнете в изключително лесна за приготвяне гарнитура, подходяща както към месни, така и към постни ястия.
Може да ви се стори странно, но пастата (без спагетите и другите по-дълги видове паста) също може да бъде гарнитура, а не основно ястие. Цветните фусили или макарони, подправени единствено със зехтин и ароматни билки и треви биха били по-нестандартен, но също много лесен избор за гарнитура.
Макар темата ни да е за лесна гарнитура за вечеря, тук ще си позволим да ви дадем и някои идеи за гарнитура, които не са чак толкова лесни, но пък се приготвят от предходния ден. Т. е биха ви спестили време точно, когато най-много се нуждаете от него.
Типичен пример са студените гарнитури, които колкото повече време престоят, толкова по-вкусни стават. Можете да направите от онези топчета, които се приготвят от кашкавал или сирене и в средата на които се поставя маслина, кисела краставичка или пък орех. Тъй като, за да слепнат, към тях неизбежно се добавя и масло, то те със сигурност трябва да бъдат приготвени колкото се може по-рано, за да може то да се втвърди.
Коментари