Листата на цвеклото са толкова красиви, а оказва се и полезни, но навярно не знаете какво да ги правите. Не са типичната българска храна, но пък защо да не се възползвате от техните качества? Ще ви дадем идеи какво да приготвите с листата от цвекло с няколко доказани, но не много популярни у нас рецепти. Можете да направите супер меню от тях и да изненадате приятно вашите близки и приятели.
Как да си набавим листа от цвекло
В магазините листата на цвеклото се отстраняват, защото бързо изсъхват и губят своята привлекателност. Въпреки това, ако намерите цвекло с ярки и хрупкави листа, това е ясен знак за свежестта на зеленчука. Купете го заедно с листата. отскоро могат да се намерят и млади листа от цвекло, които се продават самостоятелно, но те са подходящи повече за салата.
Ако имате цвекло в градината си, тогава е по-лесно. Отрежете листата, но не в основата. Оставете около 2, 5-3 см - за да не изтече сокът от цвеклото при варене или печене. Изплакнете под течаща вода и подсушете с хартиени кърпи. Ако има твърде много листа и не можете да се справите с всички наведнъж, поставете неизползваната част в херметически затворен съд и съхранявайте в хладилника като всеки друг листен зеленчук. Така може да се съхранява до 4 дни.
Рецепти с листа от цвекло
Салата със сурови листа от цвекло
Ще са ви нужни: 3 бр цвекло с листата, 1 средна прясна краставица, 1 сладко-кисела ябълка, 1 малка глава червен сладък лук, 120-130 мл зехтин, 1 см пресен корен от джинджифил ситно настърган, 1 ч.л. сладка горчица, 1 с.л. пчелен мед, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
Отрежете листата и измийте обилно. Измийте цвеклото, увийте всяко във фолио и печете в предварително загрята до 200 °C фурна за 40 минути. или до готовност. Оставете да изстине, обелете и нарежете на средни парчета. Краставиците и ябълките се измиват и нарязват на малки кубчета. Обелете и нарежете лука. Нарежете листата от цвеклото на ситно. Разбийте зехтина с джинджифила, горчицата и меда. Посолете. Сложете цвеклото, листата, краставиците, ябълката и лука в купа. Полейте с дресинга и разбъркайте.
Салата с пържени листа от цвекло
Дръжките на листата на цвеклото също могат да се пържат! За да направите това, съберете листата и стъблата на цвеклото на куп и нарежете на малки парченца с еднакъв размер (1, 5-2 см). Загрейте малко растително масло в тиган и запържете на среден огън, като разклащате тигана от време на време, 1-1, 5 минути. Прехвърлете в купа за салата и ги полейте с дресинг от зехтин, натурално кисело мляко, счукан чесън, лимонова кора и сок. Не забравяйте да посолите и поръсите с черен пипер салатата. Добавете кедрови ядки и сервирайте с препечени филийки или друг вид хляб.
Салата с варени листа от цвекло
Сварете вода в голяма тенджера. Добавете нарязани листа (500 г на 3 литра вода) и гответе 1 минута, без да покривате тигана с капак. Проучванията показват, че варенето на листата в голямо количество вода намалява съдържанието на оксалова киселина, а отворената тенджера ви позволява допълнително да премахнете част от киселините заедно с парата. Прецедете в гевгир, натиснете ги няколко пъти с ръка или лъжица, като отстраните излишната течност. Прехвърлете в купа и оставете да изстине. Добавете домати и класически средиземноморски дресинг. Салата може да се сервира. Може да се смеси с рукола или маруля.
Запеканка от извара с листа от цвекло
Може да се сервира за закуска със заквасена сметана или домашна майонеза. Или за обяд вместо гарнитура, например с телешко или пилешко. Само не забравяйте да го нарежете на тънки филийки и залейте сос Бешамел.
Нужни са 300 г листа от червено цвекло, 3 ч. л. захар, сок от половин малък лимон, 200 г извара, 300 г крема сирене, 2 яйца, 1 с.л. брашно, растително масло.
Сортирайте листата на червеното цвекло, измийте обилно и нарежете на ситно. Сварете 2 литра вода в тенджера, сложете 1 с.л. захар и лимонов сок. Потопете листата във вряща вода и гответе на умерен огън 5 минути. Отцеждат се в гевгир и се поставят върху хартиени кърпи, за да изсъхнат добре.
Комбинирайте извара, крема сирене и яйца в голяма купа, разбийте до гладкост. Разбийте с миксер до пухкава хомогенна маса, 3 минути. Добавете останалата захар и брашното. Разбийте отново, 2 минути. Загрейте фурната на 180 ºС. Намажете дълбок съд за печене с растително масло. Смесете листата от цвекло с масата от сирене и извара, разбъркайте внимателно. Изсипва се в тава за печене, заглажда се отгоре с шпатула. Сложете във фурната и печете 50 минути. Сервирайте веднага.
Щрудел с цвекло и цвекло
Ще са нужни 4 млади глави цвекло с листа, 1 глава лук лук, 2 с.л. растително масло, щедра щипка захар, 1 с.л. червен винен оцет, 2-3 с.л. наситнени копър и магданоз, 1, 5 с.л. галета, 100 г настъргано твърдо сирене, сол. За тестото: 300 гр брашно, плюс допълнително за овалване, 1 голямо яйце, 1 с.л. растително масло, плюс за намазване на тестото.
От брашно, яйца, щипка сол, 125 мл топла вода се замесва меко тесто. Намажете повърхността му с растително масло, покрийте и оставете за 30 минути.
Обелете цвеклото и лука, измийте листата. Нарежете зеленчуците на малки кубчета. Загрейте олио в тиган и запържете лука за 5 минути. Добавете цвеклото, захарта и оцета, разбъркайте и гответе за 6-7 минути. Пуснете листата във вряща вода и гответе за 1-2 минути. Изсушете, нарежете на малки парченца. Смесете с нарязан копър и магданоз, цвекло и лук.
Върху набрашнена дъска разточете тестото на много тънък слой и го поръсете леко с растително масло. Разстелете галетата по цялата повърхност на тестото. Разпределете плънката върху тестото, загладете повърхността. Внимателно навийте щрудела на руло. Стиснете отворените ръбове. Загрейте фурната на 180°C. Застелете тава с хартия за печене и върху нея поставете щрудела. Напръскайте отгоре с масло. Печете 30 мин. Готовото руло нарежете на филийки и поръсете с настърган кашкавал.
Мариновани листа от цвекло
В буркан заедно с листата от цвекло можете да поставите обелени скилидки чесън, семена от копър, листа от касис и череша - това ще направи листата по-ароматни.
За буркан от 1 литър са нужни: 600-700 г листа от цвекло, 1 литър вода, 100 г захар, 100 мл ябълков оцет, 25 г сол, 8 зърна черен пипер, 1 дафинов лист.
Измийте добре листата. Дръжките и листата се нарязват на парчета, равни на височината на буркана, в който ще се консервират. Измийте буркана, изплакнете с вряла вода и избършете с чиста кърпа. Поставете листата вътре. Смесете останалите съставки, поставете на огън и оставете да заври; след това прецедете и залейте с получената марината. Добавете оцет в самия край на кипенето.
Поставете буркана в тенджера с вряща вода (поставете кърпа на дъното на тенджерата, за да не се счупи буркана при кипене) за 15 минути. Водата трябва да е толкова, че бурканът да е в нея „до раменете“. Сварете, като покриете хлабаво буркана с капак. Затворете плътно стерилизирания буркан с капак.
Какво още да сготвим с листа от цвекло?
Освен в горните рецепти с листа от цвекло, полезното зеленолистно можете да използвате успешно за завиване на сарми, да приготвите на супа, с ориз, на яхния, да ги задушите с с гъби, запържите с бъркани яйца и по всички други начини, по които приготвяте листните зеленчуци като спанак, лапад и др.
Вижте още:
- За какво е полезно цвеклото;
Коментари