Пащърнакът е кореноплоден зеленчук от семейството на морковите, копъра и магданоза. За разлика от тях обаче той се извисява много над тях.
Растението е широко разпространено в Средиземноморието още от древността. Тогава обаче не се е радвал на такава популярност за разлика от морковите. В онези времена те били изключително интересни, тъй като цветът им варирал от лилав до бял.
Днес морковите са оранжеви, а пащърнакът е бял до светложълт. Той е по-жилест и твърд от морковите, но след като премине топлинна обработка, добива структурата на сварен картоф.
Плътната структура и сладкият вкус на пащърнака го правят лесно засищащ. Той е перфектната храна за контролиране на теглото, тъй като освен всичко друго с него много трудно се преяжда. Използва се както в пресен вид за салати, супи и гарнитури, така и като съставка на основни ястия, туршии или изсушен в зимни ястия. Ето няколко идеи какво да сготвим с пащърнак:
Вкусна салата с пащърнак
Необходими продукти: 1/2 кг пащърнак, 1 карфиол, 1 с.л. джинджифил, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. сол, 2 с.л. соев сос, 1 с.л. балсамов оцет, 2 с.л. олио
Начин на приготвяне: Пащърнакът и карфиолът се нарязват на средно големи парчета. Към тях се добавя настърганият корен от джинджифил и накълцаният магданоз. Овкусява се с подправките. Разбърква се добре и се поднася.
Супа с пащърнак
Необходими продукти: 1/2 кг пащърнак, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, джинджифил, 2-3 с.л. зехтин, къри на вкус, зеленчуков бульон, кокос за поръсване
Начин на приготвяне: Пащърнакът се обелва и нарязва на кръгчета. Лукът и чесънът се наситняват. Джинджифилът се обелва и нарязва на ситно.
В подходяща тенджера се изсипва зехтинът. Загрява се и в него се запържват лукът, чесънът, джинджифилът и кърито. Добавя се бульонът и се оставя да заври. Добавя се нарязаният пащърнак и се оставя да се свари.
Готовата супа се пасира. Сервира се поръсена с малко кокос.
Пащърнак на фурна
Необходими продукти: 450 г пащърнак, 450 г моркови, 225 г лук шалот (балучка), 1 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. суха мащерка, 1/2 ч.л. сол, 1/4 ч.л. смлян черен пипер
Начин на приготвяне: Фурната се загрява предварително на 220 градуса. Морковите и пащърнакът се почистват, обелват и нарязват на парчета. Лукът се обелва, измива и подсушава.
Зеленчуците, зехтинът, мащерката, солта и пиперът се смесват в огнеупорна тавичка. Пекат се, докато омекнат зеленчуците, около 50 минути. Полученото се консумира самостоятелно или като гарнитура към месо.
Коментари