Включете пресни сардини и съставки от долапа в автентично и просто сицилианско ястие с паста. Защо ли? Защото днес по цял свят се отбелязва денят на сардините. Те са вкусни и приготвени по даден начин, може да получите уютно блюдо за цялото семейство или изискан деликатес за вас и гостите ви.
Паста със сардини
Необходими продукти: 1 шепа едро нарязан див копър/резене (ако не може да ползвате главата, тогава нарежете листата), 10 супени лъжици зехтин, една глава жълто-кафяв лук - ситно нарязан, 5 филета аншоа, консервирани в мазнина, 1 кг пресни сардини /почистени/, 2 супени лъжици доматено пюре, 2 ч.л. стафиди, 2 супени лъжици кедрови ядки, 2 щипки шафран, 800 г букатини, по-твърд вид паста или спагети, 2 с.л. галета, сол и прясно смлян черен пипер.
Начин на приготвяне:
Сложете да заври една голяма тенджера с вода, а после в нея добавете нарязаното на едро резене и го оставете да се вари в продължение на 20 минути.
Междувременно загрейте 8 с.л. зехтин в голям тиган на умерен огън. Добавете лука и го запържете за пет минути, докато поомекне и избистри, след което сложете към лука и филетата от аншоа. Всичко се запържва леко в продължение на 3-4 минути.
Добавете в тигана 1/2 от сардините, доматеното пюре и една чаена чаша бульон от водата, в която ври резенето. Разбърква се добре в продължение на няколко минути, след това се слагат стафидите, кедровите ядки и шафранът. Оставете сместа да се готви в продължение на 15 минути.
Когато се приготви резенето, изцедете го и запазете водата му за готвене. Добавете го към сардинената смес, както и повече вода от бульона от резенето, за да придобие сместа гъстата консистенция на сос. Прибавете останалата част от сардините и оставете всичко да къкри за 10 минути.
През това време сложете запазената останала вода от варенето на резенето да заври отново. Добавете сол и долейте с гореща вода, ако е необходимо, след това изсипете букатините или спагетите. Варете според инструкциите на пакета на избраното тестено изделие.
Докато букатините се приготовляват, запържете галетата с останалия зехтин на средно-висока температура и изчакайте да стане на златисто-кафяви и хрупкави топчета.
След това смесете изцедените букатини със сардинения сос и оставете продуктите да постоят за около 10 минути.
Сервирайте, като поръсите букатините най-отгоре с галетения чипс.
Тарта от овкусени картофи със сардини и печени ароматни доматчета
Необходими продукти:
За доматите: 6 домати - разрязани наполовина по дължина, 2 стръка мащерка, сол и прясно смлян черен пипер, 2 супени лъжици зехтин.
За рукола пестото: 125 г рукола, 50 гр. сирене Пармезан - ситно настърган, 40 г кедрови ядки - леко препечени, 1 скилидка чесън - ситно нарязана, 4-5 супени лъжици зехтин, сол и прясно смлян черен пипер.
За тартата: 5 супени лъжици зехтин, 450 г картофи - обелени и нарязани на тънко, 8 пресни сардини - излюспени и филитирани, 2 ч.л. листа от риган, растително масло за запържване на каперсите, 2 супени лъжици каперси, сирене Пекорино или друг вид твърдо сирене за настъргване.
Начин на приготвяне:
За доматите: загрейте фурната до 150 градуса.
Поставете доматите с отрязаната страна нагоре в тава за печене. Поръсете ги с мащерка, сол, прясно смлян черен пипер на вкус и зехтин. Печете доматите, докато влагата се изпари от тях и те леко засъхнат. След това ги извадете от фурната и ги оставете да се охладят.
За пестото: поставете всички съставки с изключение на олиото, солта и пипера в кухненски робот и пасирайте до грубо пюре. След това постепенно добавяйте олиото и пасирайте отново, докато се получи гъсто пюре. Подправете пестото на вкус със сол и прясно смлян черен пипер.
За тартата: загрейте котлона до 200 градуса. В тавичката добавете няколко супени лъжици зехтин. Подредете нарязаните картофи, така че да образуват припокриващи се кръгове и да покрият дъното на тавата напълно. Подправя се със сол и прясно смлян черен пипер и намалете температурата на котлона. Гответе в продължение на 5 минути, докато картофките не станат златисто кафяви по краищата и полупрозначни по средата. Сипете пестото от рукола над слоя картофи.
Поставете сардините на върха над картофите и пестото - с опашките, насочени към средата на ястието. След това поръсете с риган. Поставете тавата във фурната и печете в продължение на 15-20 минути до златисто кафяво.
Когато тартата е готова, я извадете от фурната и след като изстине, внимателно я преместете от тавата.
Междувременно загрейте тиган с около 2 см. растително олио. В него добавете каперсите и ги изпържете, докато станат хрупкави, а след това ги извадете и ги отцедете от излишната мазнина върху кухненска хартия.
Сервирайте, като над тартата посипете от апетитните печени доматчета, а на върха на ястието поръсете с каперсите. Отгоре настъргайте малко сирене.
Обядът на рибаря
Опитайте това ястие - пиршество за изключително специален обяд.
Необходими продукти:
За фокачата: 1 кг. много бяло брашно, 4 чаена лъжичка морска сол, 25 г мая, 85 мл зехтин Екстра Върджин, 550 мл хладка вода, няколко клончета пресен розмарин.
За салатата: 1 глава резене - нарязано на кибритени клечки, 1 кисела зелена ябълка - нарязана също на кибритени клечки, сокът от 2 лайма и кората от единия, 1 супена лъжица пудра захар, сол и прясно смлян черен пипер, 250 гр. сух салам по избор, нарязани на кибритени клечки.
За лаврака: 100 г млади картофи, морска сол, 100 г масло - омекотено, 1 лимон - кората и сокът от него, 1 стрък дива мащерка, 1 дафинов лист, 1 лаврак от 2 кг филитиран на четири части /филета/, 50 г морски копър, 50 г тученица, 50 г див копър.
За сардините: 2 нарязани моркова, 1 глава шалот лук - накълцана, 2 супени лъжици зехтин, щипка шафран, 2 звездни анасона, 1/2 чаена лъжичка натрошени семена от кориандър, 150 мл сухо бяло вино, 3 супени лъжици ябълков оцет, 1 супена лъжица пудра захар, 25 г нарязан пресен кориандър, 4 сардини с отстранени кости.
Начин на приготвяне:
За фокачата: смесете всички съставки, с изключение на розмарина, заедно в купа, докато се съчетаят добре и хомогенно. Покрийте с фолио тестото и го оставете в хладилник за една нощ. Извадете го на следващия ден и го оставете настрана, за да се климатизира за 2 часа.
Когато тестото е готово, се поставя в намаслена тава за печене. Разстелете го, докато покрие дъното на тавата и го оставете да престои в продължение на един час.
Загрейте фурната до 220 градуса.
Поръсете тестото със зехтин и му направете леки вдлъбнатинки с пръсти. Посипете отгоре с морската сол и клончетата розмарин. Поставете настрани и изчакайте в продължение на 10 минути.
Печете фокачата за 10 минути, след което намалете фурната до 180 градуса и печете за още 10 минути. Извадете хляба от фурната и го оставете настрана да изстине леко.
За резене салатата: смесете резенето, ябълката и кората от лайма заедно в купа. Прецеденият лимонов сок и захарта се слагат да заврат в тенджера, след това се изсипват над салатата. Тя се подправя със сол и прясно смлян черен пипер и се оставя да се маринова за един час. Разбърква се със салама едва накрая.
За лаврака: поставете картофите в тенджера, залейте ги със студена вода, добавете щипка сол и ги оставете да заврат. Сварете ги за 5-10 минути или докато омекнат. Изцедете ги и ги оставете настрана да изстинат, след което нарежете всеки картоф на четвъртинки.
Мекото масло, лимоновата настъргана кора и сокът от лимона се поставят в купа. Добавя се щипка сол и сместа се разбърква, докато продуктите се съчетаят добре. Разпръснете соса от маслото и лимона върху всяко филе лаврак и ги оставете в хладилника.
Загрейте фурната до 150 градуса. Изрежете четири листове от пергаментова хартия за печене - всеки достатъчно голям, за да се увие в него филето от рибата.
Смесете останалите съставки в купа. Поръсете от билките върху всеки лист от хартията, добавете щипка сол и малко лимонов сок. Поставете парчетата риба върху хартията. Сложете картофчетата около парчетата, издърпайте нагоре ъглите на хартията и ги притиснете, за да завиете добре съдържанието. Поставете всяко парче риба в пергамент в тава и печете в продължение на 12-15 минути.
За сардините: Загрейте олиото в тенджера и запържете морковите, лука, звездния анасон, шафрана, кориандъра на семена в продължение на 2-3 минути. Добавете бялото вино, белия винен оцет и пудрата захар. Оставете всичко да къкри в продължение на пет минути. Свалете съда от котлона и поръсете с пресния кориандър. Поставете сардините в тава за печене, подправете със сол и след това покрийте рибата с морковената смес. Запечете на умерена фурна.
Сервирайте първо сардините в основата на блюдото, а над него поставете лаврака. Гарнирайте със салатата от резене. Поставете фокачата в панерка за хляб.
Коментари