С авокадо можете да приготвите вкусни и здравословни ястия и салати. Избирайте меко и добре узряло авокадо, за да можете максимално да се насладите на вкус и полезните му съставки.
Много вкусна и красива е трицветната салата с авокадо. Необходими продукти: 1 топка моцарела, 2 домата, 1 авокадо, 1 щипка пресен или сушен босилек, 2 супени лъжици зехтин, половин лимон, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Доматите и моцарелата се нарязват на филийки с дебелина около 5 милиметра и се нареждат като кръг в голяма чиния, като се редуват домати със сирене.
Поръсват се със сол и се оставят за 20 минути в хладилник. В това време авокадото се разрязва на две, изважда се костилката, обелва се кората и плодът се нарязва на големи парчета. Напръсква се с малко лимонов сок.
Авокадото се разпределя върху доматите и сиренето, поръсва се с босилек, овкусява се с лимонов сок и зехтин.
Салатата от авокадо и пилешко е много вкусна и хранителна.
Необходими продукти: 200 грама пилешко филе, 1 зелена салата, 1 авокадо, 150 грама сирене, 10 маслини без костилки, 1 супена лъжица лимонов сок, 4 супени лъжици зехтин, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Пилешкото филе се разрязва на ленти и се запържва в половината зехтин. След като изстине, се нарязва на квадратни парчета. Авокадото се разрязва на две, отстранява се костилката и се обелва кората. Нарязва се на квадратчета с размера на пилешкото месо. Напръсква се с лимонов сок, за да остане цветът му ярко зелен.
Зелената салата се измива, всяко листо се подсушава с кърпа и се оставя за 20 минути в хладилника, за да стане хрупкаво. Сиренето се нарязва на квадратчета или се настъргва.
В салатиерата се слагат листата зелена салата, накъсани на едри парчета, добавя се пилешкото месо, авокадото, маслините и сиренето. Добавя се сол и зехтин. Разбърква се и се сервира.
Ако сте любители на вкусната италианска кухня, пене с авокадо и скариди със сигурност ще ви хареса.
Необходими продукти: 200 грама пене, 250 грама почистени сварени скариди, 2 домата, 1 авокадо, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 чаша зеленчуков бульон, сол и босилек на вкус, олио за пържене.
Начин на приготвяне: В голяма тенджера се кипва вода със сол и малко олио. Макароните се сваряват, докато не станат меки, но с леко твърда сърцевина. Отцеждат се и се изплакват с вода.
Лукът се нарязва на ситно, чесънът се нарязва на тънки филийки, доматите се поливат с вряла вода и се обелват, а след това се нарязват на кубчета. Авокадото се разрязва на две, остранява се костилката и се обелва кората. Нарязва се на кубчета.
Чесънът се запържва до златисто, добавя се лукът, след 4 минути скаридите, а след това доматите и босилекът. Разбърква се и се добавя бульонът. Добавя се сол и се готви 8 минути на бавен огън.
Добавя се авокадото, готви се още 2 минути и сосът се сваля от котлона. Пенето се смесва със соса и се сервира.
Коментари