Анасонът „Pimpinella anisum” е популярна билка, от която се получава известната и изключително полезна подправка. Анасонът възвръща апетита и носи редица ползи за нашето здраве. Родината на анасона е Южна Европа и по-топлите части на Азия. Билката принадлежи към семейство Сенникоцветнови - семейството на копър и кимион. Анасонът бива два вида - обикновен и звездовиден /звезден/.
Анасонът намира широко приложение в кулинарията. Като подправка се използват както листата, така и плодчетата му. Използвайте анасона умерено, защото има много силен, парлив аромат, който е леко сладникав.
Анасонът се използва главно за овкусяване на сладкиши, бисквити, месни ястия и сосове. Листата му успешно допълват вкуса на много салати. Анасонът се използва за ароматизиране на на напитки, сред които най-известните са гръцкото узо и френския пастис. В нашата страна анасонлийката е един от любимите ни видове ракия.
Анасонът е много популярен в китайската кухня. Използва се за овкусяване на някои зеленчуци, ястия с месо и супи. Нерядко може да го срещнете в бонбони и здравословни чайове.
Вкусът на анасон се комбинира чудесно с подправки като индийско орехче, джинджифил, канела и карамфил. Червено вино пък е страхотно допълнение към ястията с анасон.
Предлагаме ви рецепта за мариновано пиле по китайски с анасон.
Необходими продукти: 1 цяло пиле и 2 стръка пресен лук. За соса трябват 1 ч.ч. соев сос, 2 с.л. алкохол, 1 ч.л. сол, ч.л. захар, 2-3 парченца звезден анасон, канела на вкус, 1 парченце джиджифил.
Начин на приготвяне: Изброените подправки се увиват в марля и се варят в 500 мл вода, в която са изсипани алкохолът и соевия сос. Необходими са около 15 минути. Отделно сварете пилето и малко преди да стане напълно готово се изважда и се слага във вече готовия сос. Варете на бавен огън докато стане напълно готово. Разрежете на порционни парчета и поръсете с нарязания пресен лук.
Анасонът може да се консумира и под формата на чай. За целта си направете запарка от 1 ч.л. счукани анасонови плодчета и 500 мл вряща вода. След около час прецедете запарката и приемайте по половин чаена чаша преди хранене. Чаят от анасон подобрява храносмилането и увеличава апетита. Освен това той е полезен за хора, които имат проблеми с нервите и страдат от безсъние.
Следващото ни предложение е за нестандартен сладолед с анасон.
Необходими продукти: 2 ч.ч. пълномаслена сметана, 2 ч.ч. мляко, 1/2 ч.ч. звездички анасон, 1/2 ч.ч. захар, 2 с.л. Перно и 8 жълтъка.
Начин на приготвяне: Смесете млякото, сметаната, захарта и анасона в подходяща тенджера. Кипнете сместа и отстранете от котлона. Разбийте много добре жълтъците и прибавете към получената смес. Отново върнете на умерения котлон и разбърквайте периодично крема, докато не достигне температура от 75 градуса. Прецедете сместа през фина цедка и оставете да изстине напълно. Добавете перното и замразете.
Коментари