Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да сготвим с картофи

Какво да сготвим с картофи

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Картофи
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.

Картофите са ценен хранителен продукт, той съдържа над осемдесет процента вода, много полезни минерали, нишесте, захар и белтъчини. С картофи можете да приготвите червена салата.

Необходими са ви пет картофа, една глава червено цвекло, четири супени лъжици сметана, две чаени лъжички естрагон, едно яйце, черен пипер, сол на вкус.

Сварете картофите, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Измийте цвеклото и го опечете във фурната. Изчистете от кората и нарежете на тънки филийки.

Смесете зеленчуците, добавете сол и черен пипер, залейте със сметана и поръсете със ситно нарязан естрагон и настърган сварен жълтък.

Вкусно ястие са картофите по савойски. За да го приготвите, са необходими пет картофа, две яйца, три супени лъжици настърган кашкавал, щипка индийско орехче, черен пипер и сол на вкус, половин чаена чаша прясно мляко.

Ястия с Картофи

Разбийте суровите яйца с малко прясно мляко, добавете настъргания кашкавал, индийското орехче, черния пипер и солта. Нарязаните на тънки резенчета сурови обелени картофи се нареждат в тава и се заливат с млечната смес. Пекат се до златисто.

Печените картофи по френски са засищащо ястие, което се приготвя лесно и е много вкусно. Необходими са десет картофа, чаша и половина течна сметана, шепа настърган кашкавал, две супени лъжици масло, щипка индийско орехче, черен пипер и сол.

Почистените картофи се режат на тънки кръгчета. Тавата се намазва с масло и се нареждат слоеве от картофи, като всеки слой се поръсва с индийско орехче, сол и черен пипер.

Залива се със сметаната, отгоре се нареждат парченца масло и се оставя на слаба фурна за около час, докато картофите не станат златисти. Сервират се, поръсени с настърган кашкавал и нарязан копър.

Картофената супа със сметана се приготвя лесно и е изключително вкусна. Необходими са осем картофа, четири яйца, една чаена чаша течна сметана, две супени лъжици брашно, зелени подправки и сол на вкус.

Обелените и нарязани на кубчета картофи се сваряват и при желание се пасират. Във водата от варенето се добавя сметаната, смесена с брашното. В готовата супа се добавят ситно нарязани сварени яйца, зелени подправки, сол. Супата е вкусна и студена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest