Хрупкавите пържени картофки са храна, която се харесва на всеки човек, независимо от възрастта, хранителните предпочитания и кулинарните традиции, към които принадлежи. Случва се тази кулинарна сладост да остане неизползвана, а когато картофките изстинат, те губят своята хрупкава същност, повяхват и развалят вкуса си.
Нужно е да им се създаде нов живот, като ги включим в неочаквани кулинарни рецепти с останали картофи. Ето някои предложения.
Омлет с пържени картофки
Останалите пържени картофки се режат на малки кубчета. Разбиват се няколко яйца, подправят се със сол и черен пипер, билки и подправки на вкус, разбъркват се с пържените картофки, добавя се настърган кашкавал и целият микс се изсипва в незалепващ тиган, в който е разтопено парче масло. Пържи се като обикновен омлет. Може да се украси с кубчета шунка и зеленчуци, за да се получи балансирано блюдо.
Тортила с пържени картофки
Една глава лук се реже на ситно, добавя се нарязана на ситно шунка и 2-3 яйца. Тези продукти се смесват с остатъците от пържени картофи и се запържват в малко олио на тиган. За да се получи форма на палачинка, сместа се разстила равномерно в тигана. Палачинката се обръща от двете страни, за да се запържи равномерно и се поднася със свежа салата.
Омлет с варени картофи и сирене
Варените картофи, които са изостанали, също могат да се включат в нови свежи рецепти с картофи. За омлет по испански са нужни:
- 2 сварени картофа;
- 6 яйца;
- 80 г сирене;
- Бялата част на 1 глава праз;
- Щипка сушен градински чай;
- Бучка масло за пържене;
- Сол и черен пипер на вкус.
Картофите се режат на филийки, а бялата част на праза на тънки пръстени. В маслото се запържа празът до порозовяване. Яйцата се разбиват и се смесват с настърганото сирене, добавят се подправките сол и черен пипер и чаят.
В намаслен съд за печене се разпределят картофите на слоеве като се редуват с яйчената смес. Най-отгоре се слага праза и се залива с останалата смес от яйца и сирене. Омлетът с картофи се пече около 15-20 минути на умерена фурна.
Сварените картофи може да се замразят (макар и да не е препоръчително) и да се използват като сгъстител в супите, както и да се приготви крем супа от картофи с крутони. Добавете ги в различни картофени салати, в които може да сложите сварено цвекло на кубчета, моркови и каквото ви хрумне.
Коментари