Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да сготвим с остатъците от картофи

Какво да сготвим с остатъците от картофи

Какво да сготвим с остатъците от картофи
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
Качество без компромис:
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
65.00 лв.

Хрупкавите пържени картофки са храна, която се харесва на всеки човек, независимо от възрастта, хранителните предпочитания и кулинарните традиции, към които принадлежи. Случва се тази кулинарна сладост да остане неизползвана, а когато картофките изстинат, те губят своята хрупкава същност, повяхват и развалят вкуса си.

Нужно е да им се създаде нов живот, като ги включим в неочаквани кулинарни рецепти с останали картофи. Ето някои предложения.

Омлет с пържени картофки

Oстатъци от картофи идеи

Останалите пържени картофки се режат на малки кубчета. Разбиват се няколко яйца, подправят се със сол и черен пипер, билки и подправки на вкус, разбъркват се с пържените картофки, добавя се настърган кашкавал и целият микс се изсипва в незалепващ тиган, в който е разтопено парче масло. Пържи се като обикновен омлет. Може да се украси с кубчета шунка и зеленчуци, за да се получи балансирано блюдо.

Тортила с пържени картофки

Една глава лук се реже на ситно, добавя се нарязана на ситно шунка и 2-3 яйца. Тези продукти се смесват с остатъците от пържени картофи и се запържват в малко олио на тиган. За да се получи форма на палачинка, сместа се разстила равномерно в тигана. Палачинката се обръща от двете страни, за да се запържи равномерно и се поднася със свежа салата.

Омлет с варени картофи и сирене

Oстатъците от картофи

Варените картофи, които са изостанали, също могат да се включат в нови свежи рецепти с картофи. За омлет по испански са нужни:

- 2 сварени картофа;

- 6 яйца;

- 80 г сирене;

- Бялата част на 1 глава праз;

- Щипка сушен градински чай;

- Бучка масло за пържене;

- Сол и черен пипер на вкус.

Картофите се режат на филийки, а бялата част на праза на тънки пръстени. В маслото се запържа празът до порозовяване. Яйцата се разбиват и се смесват с настърганото сирене, добавят се подправките сол и черен пипер и чаят.

В намаслен съд за печене се разпределят картофите на слоеве като се редуват с яйчената смес. Най-отгоре се слага праза и се залива с останалата смес от яйца и сирене. Омлетът с картофи се пече около 15-20 минути на умерена фурна.

Сварените картофи може да се замразят (макар и да не е препоръчително) и да се използват като сгъстител в супите, както и да се приготви крем супа от картофи с крутони. Добавете ги в различни картофени салати, в които може да сложите сварено цвекло на кубчета, моркови и каквото ви хрумне.

Вижте какво да сготвим с остатъците от празниците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest