Независимо дали се намирате в някоя Балканска, Средиземноморска държава или пък някъде из далечните руски степи, е прието на трапезата освен основното ястие, да се поднасят и различни месни мезета - шунка, филе, суджук, луканка, салами и какво ли още не.
Когато става въпрос за приготвянето на празнична трапеза, много често се случва да прекаляваме с количествата мезета, които предварително сме нарязали и предложили на близките или гостите си. Би било истинска грехота да изхвърлите всичко останало от трапезата на боклука или пък да го подхвърлите на домашния си любимец.
Като оставим настрана, че по-голяма част от човешката храна би навредила на здравето на кучето или котката ви, то има безброй начини остатъците от колбаси и мезета да бъдат оползотворени. Ето няколко идеи как да се случи това.
Салати с остатъци от мезета
Някога прочутата руска салата се е приготвяла предимно с кренвирши, но днес вече знаем, че е много по-здравословно да я направите с шунка или филе. Просто ги нарежете на кубчета, добавете към тях нарязани на кубчета сварени моркови, яйце, картофи, както и грах и кисели краставички, майонеза и хоп - ще разполагате с нова храна на трапезата. Примерът с руската салата си остава само пример, защото с колбаси и мезета можете да приготвите още безброй видове салати и то както с майонеза, така и със свежи зеленчуци или зеленийки.
Ордьоври от колбаси
Ако сте присъствали по-често на сватбите, организирани преди десетилетия, то няма как да не ви е направило впечатление, че почти на всяка празнична трапеза като ордьовър са присъствали рулцата от шунка с пълнеж от руска салата. За подобни рулца можете да използвате не само останалата шунка от предходната вечеря, но и всякакви филета, стига да са нарязани на тънко. Също така спокойно можете да експериментирате и да не „залагате“ на стандартната руска салата като пълнеж, а да я замените с патладжанена разядка, шопски хайвер, хумус, тарама и всичко останало, което ви хрумне. Можете дори да си направите рулца от шунка и кашкавал.
Паста и пица с останалите луканки и мезета
Без значение дали става въпрос за останалата от предходния ден нарязана за мезе шунка, филе, суджук или колбаси от типа на Мортадела, Фелино, Чоризо и т.н., помнете че с тяхна помощ можете да си приготвите прекрасна паста. И то както с доматен сос, така и със сметана. Използвайте смело въображението си и няма да сбъркате като поканите италианската кухня у дома си. Тя е любима както на големите, така и на малчуганите. Което важи в пълна степен и за италианската пица, към която можете да добавите всякакви на вид месни деликатеси.
Яхнии с остатъци храна
Надали има нещо по-вкусно от яхнията от зрял фасул, приготвена с пушено месо. Именно пушените меса и колбаси биха придали така приятният ѝ аромат. Можете също така да си приготвите и яхния от грах, зелен боб или картофи, към която да добавите пушени колбаси.
Запеканки
Останалите колбаси и мезета, с които се чудите какво да правите, можете спокойно да използвате за приготвянето на т. нар. запеканки. Не забравяйте, че те могат да бъдат приготвени не само от картофи, но и от карфиол, броколи и почти всякакви други зеленчуци.
Омлети за останалите мезета
Когато се чудим какво можем да сготвим бързо, което освен да е вкусно, но и хранително, то омлетите винаги изскачат в мислите ни. При приготвянето им, можете да употребите всички месни мезета, които са останали от предходната вечеря. Освен всичко друго те ще са нарязани и ще са още по-удобни за прибавянето им в любимите ви омлети.
Солени торти и баници
Всякакви на вид и вкус колбаси могат да бъдат включени в приготвянето на солени торти, които да сервирате както за закуска и обяд, така и за вечеря. Не си мислете и че баниците могат да бъдат приготвяни само със сирене или извара. Чудесно би се получила баница от доматено пюре, колбас, кисели краставички и печени чушки. Нестандартно, но много вкусно, да знаете!
Вижте и някои идеи за:
Коментари