Когато става въпрос за начините за консумирането на тиква, веднага се сещаме за разказа на Елин Пелин Печена тиква. Наистина печената тиква е невероятно кулинарно изкушение, любимо на малки и големи.
Всъщност тиквата дава много възможности на кулинарите да я включат в своите рецепти, но трябва да се има предвид, че не всеки вид тиква става за всеки вид ястие. Известни са 3 вида тикви:
- Обикновена готварска тиквичка - тя узрява късно през пролетта и началото на лятото - представлява дребен плод с цилиндрична форма и много крехка и нежна месеста част;
- Голяма бяла тиква - тя е с твърда кора и ароматна вътрешна част и се нарича кестенка;
- Мускатна жълта тиква - тя е повече известна като тиква цигулка, с кафява кора и по-тъмна мека вътрешност.
Предвид малкото количество белтъчини и мазнини и по-голямото количество захари, представено от захароза и глюкоза, тиквата е много подходяща за десерти, както и за сладки тестени изделия.
С какво си подхожда тиквата
Към идеите за използването на тиквата в готвенето трябва да се внесе пояснението, че тя няма силно изразен аромат и затова е добре да бъде овкусявана допълнително с по-силни подправки.
Тиквата толерира джинджифила, канелата, ванилията, лимоновия сок, а също така чесъна, червения, пипер, кърито. Те са силни подправки, които придават неочакван и различен вкус на добре познатия плод.
Какво да сготвим с тиква
Тъй като този плод търпи различни топлинни обработки, тя може да се използва за различни ястия с тиква.
- Сварената на пара тиква - много е добра за активно спортуващи хора, няма нужда от подсладител;
- Печена тиква - възможностите за нея са много: да се подслади с мед или захар, да се подправи с мляко, яйца, захар и ванилия и други;
- Пюрирана тиква - направена на пюре и с подходящи подправки като чесън, къри или лимонов сок, тиквата е подходяща за гарнитура на по-мазни ястия;
- За приготвяне на супи - кремсупата от тиква е изключително популярна. Партнира си много добре със сметана, може да се добавят кротони или пък да се направи по-пикантна с къри;
- За сладкиши и кремове - с джинджифил, ванилия, мед и захар с нея се прави чийзкейк с тиква, тиквен пай, тиквеник, сладкиш с тиква и много други десерти с тиква;
- Сок от тиква - този вид сок не е толкова популярен, но е много полезен при лечение на гастрити, повишена киселинност на стомаха и безсъние.
Коментари