С тиква може да се приготви супа, основно ястие и десерт. За да направите супа от тиква, са необходими следните продукти: 400 грава тиква, 200 грама картофи, 1 глава лук, сметана за сервиране, сол и черен пипер на вкус, магданоз.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва, към него се добавя тиквата, нарязана на ситно, и се запържва съвсем леко. Добавят се нарязаните на кубчета картофи и всичко се залива с вряла вода. След като тиквата и картофите омекнат, се пасират, добавят се сол и черен пипер, поръсва се с магданоз. При сервиране се добавя 1 супена лъжица сметана във всяка чиния.
С тиква се приготвя ефектно ястие – месо с гъби в тиква.
Необходими продукти: тиква около 3 килограма, 1 килограм картофи, половин килограм свинско месо, 2 глави лук, 2 моркова, 200 грама печурки, сол на вкус, магданоз за поръсване.
Тиквата трябва да е кръгла, леко сплескана, за да влезе лесно във фурната. Срязва се капачето, с лъжица се изважда меката част, като се оставят стени с дебелина три сантиметра. Тази тенджера от тиква, както и капачето, се пекат на фурна около 40 минути.
В това време се почистват и леко се запържват картофите, нарязани на едро, запържва се и нарязаното на едри парчета месо. То се поръсва със сол, добавят се ситно нарязаните глави лук и настърганите моркови.
Гъбите се запържват отделно. В картофите се добавя половин литър вода, оставя се да кипнат и се добавя месото. Задушава се десет минути. В тиквата се слагат картофите с месото и лука, след това гъбите, долива се вряла вода, ако е необходимо, и при нужда – още сол.
Тиквата се покрива с капака и се пече половин час. Сервира се в голяма чиния, като в нея се слага цялата тиква. Преди сервиране супата се поръсва с нарязан магданоз.
С тиква се приготвя нежен тиквен чийзкейк. Необходими продукти: една чаша захар, щипка канела, 1 супена лъжица уиски, 150 грама масло, щипка сол, 2 чаши натрошени бисквити, 250 грама печена тиква без кората, 2 яйца, половин чаена лъжичка ванилова захар, 1 супена лъжица сметана, щипка индийско орехче, 100 грама извара, половин чаша орехи, 200 грама маскарпоне или крема сирене.
Орехите се смилат и се смесват с натрошените бисквити, захарта и маслото. Полученото тесто се слага във форма, предварително намазана с масло, като се издигат стени отстрани и тестото се изравнява с намокрени във вода ръце. Оставя се за 1 час в хладилника.
Фурната се нагрява до 170 градуса. Печената тиква се намачка на пюре, добавят се яйцата, сметаната, половината захар, уискито и ваниловата захар.
Останалата захар се смесва с канелата, индийското орехче и солта. Добавят се изварата и маскарпонето. Разбива се с миксер, докато не стане пухкава.
Разбиването продължава и се добавя тиквеното пюре. Тестото се изважда от хладилник, залива се с тиквената смес и се пече 50 минути. След изключването на фурната чийзкейкът се оставя на отворена вратичка, докато изстине. Чийзкейкът се оставя за четири часа в хладилника.
Коментари