Езикът е деликатес, но за приготвянето му е необходимо малко повече време. В случай, че разполагате с такова, може да го приготвите по най-различни начини – да го изпържите, да го направите на фурна или да бъде пълнен. Всяка от рецептите има своите добри страни и е вече въпрос на вкус коя ще ви допадне най-много.
Това, което трябва да направите задължително с езика, когато си го купите, е да го сварите. След това вече може да прибегнете до избраната рецепта. Свинският език се вари около 40 минути, докато за телешкия е нужно малко повече време – в тенджера под налягане около 1 час и 30 мин.
След като вече е сварен, обелвате кожата и езикът е готов, за да го приготвите по избраната рецепта. Подбрали сме рецепта за пълнен телешки език. Има доста подготовка, но пък става наистина много вкусен. Ето я и рецептата:
Пълнен телешки език
Необходими продукти: 1 бр. телешки език, 1 глава лук, бахар, черен пипер на зърна, дафинов лист, сол
Начин на приготвяне: Езикът се изкисва за няколко часа в студена вода, за да изтече кръвта и слузта, които са останали в него. По този начин ще може да се използва бульона след сваряването му. Вари се в тенджера под налягане за около час и половина заедно с 1 глава лук, срязана на две и останалите подправки. След сваряването му се обелва, докато е още горещ, защото се бели по-лесно. Прибира се в хладилник, за да се изстуди напълно. След изстудяването му се разрязва по дължина, но не до край, а колкото да може да се разтвори.
Необходими продукти за пълнежа: 150 г гъби, 200 г бекон, 3 кисели краставички, 150 г топено сирене, 50 г кашкавал, масло, черен пипер (млян), ½ ч.ч бяло вино и сол
Начин на приготвяне на пълнежа: В тиган слагаме парче масло (100гр.) и задушаваме първо гъбите, нарязани на филийки. След това добавяме бекона и киселите краставички, нарязани на ивици и задушаваме и тях заедно с гъбите, като разбъркваме от време на време. След като изключим котлона добавяме топеното сирене, нарязано на ситни кубчета и разбъркваме добре.
Поръсваме с млян черен пипер, може и с малко сол, но внимаваме да не пресолиме, защото беконът, киселите краставички и сиренето са солени. Разпределяме плънката във вече разрязания език, поставяме отгоре няколко парченца масло, прехвърляме езика в намаслена тава, заливаме с бульон от варенето на езика и половин чаша бяло вино и печем на 180-200 градуса за около 20-30 мин. Накрая поръсваме с настърган кашкавал и запичаме само на горен реотан.
Така приготвен езикът може да се сервира и като мезе, нарязан на филийки, и като основно ястие с гарнитура от пържени картофи или картофено пюре. За разкош може да си направите сметанов сос, с който да залеете всяка от порциите преди поднасяне.
Ако обичате да похапвате език, препоръчваме да опитате от тези рецепти за:
- свински език;
- телешки език;
Коментари