Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да сготвим език?

Как да сготвим език?

Език с картофи

Езикът е деликатес, но за приготвянето му е необходимо малко повече време. В случай, че разполагате с такова, може да го приготвите по най-различни начини – да го изпържите, да го направите на фурна или да бъде пълнен. Всяка от рецептите има своите добри страни и е вече въпрос на вкус коя ще ви допадне най-много.

Това, което трябва да направите задължително с езика, когато си го купите, е да го сварите. След това вече може да прибегнете до избраната рецепта. Свинският език се вари около 40 минути, докато за телешкия е нужно малко повече време – в тенджера под налягане около 1 час и 30 мин.

След като вече е сварен, обелвате кожата и езикът е готов, за да го приготвите по избраната рецепта. Подбрали сме рецепта за пълнен телешки език. Има доста подготовка, но пък става наистина много вкусен. Ето я и рецептата:

Пълнен телешки език

Необходими продукти: 1 бр. телешки език, 1 глава лук, бахар, черен пипер на зърна, дафинов лист, сол

Начин на приготвяне: Езикът се изкисва за няколко часа в студена вода, за да изтече кръвта и слузта, които са останали в него. По този начин ще може да се използва бульона след сваряването му. Вари се в тенджера под налягане за около час и половина заедно с 1 глава лук, срязана на две и останалите подправки. След сваряването му се обелва, докато е още горещ, защото се бели по-лесно. Прибира се в хладилник, за да се изстуди напълно. След изстудяването му се разрязва по дължина, но не до край, а колкото да може да се разтвори.

Необходими продукти за пълнежа: 150 г гъби, 200 г бекон, 3 кисели краставички, 150 г топено сирене, 50 г кашкавал, масло, черен пипер (млян), ½ ч.ч бяло вино и сол

Начин на приготвяне на пълнежа: В тиган слагаме парче масло (100гр.) и задушаваме първо гъбите, нарязани на филийки. След това добавяме бекона и киселите краставички, нарязани на ивици и задушаваме и тях заедно с гъбите, като разбъркваме от време на време. След като изключим котлона добавяме топеното сирене, нарязано на ситни кубчета и разбъркваме добре.

Поръсваме с млян черен пипер, може и с малко сол, но внимаваме да не пресолиме, защото беконът, киселите краставички и сиренето са солени. Разпределяме плънката във вече разрязания език, поставяме отгоре няколко парченца масло, прехвърляме езика в намаслена тава, заливаме с бульон от варенето на езика и половин чаша бяло вино и печем на 180-200 градуса за около 20-30 мин. Накрая поръсваме с настърган кашкавал и запичаме само на горен реотан.

Така приготвен езикът може да се сервира и като мезе, нарязан на филийки, и като основно ястие с гарнитура от пържени картофи или картофено пюре. За разкош може да си направите сметанов сос, с който да залеете всяка от порциите преди поднасяне.

Ако обичате да похапвате език, препоръчваме да опитате от тези рецепти за:

- свински език;

- телешки език;

- език на фурна;

- език на тиган;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
55
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
15.02.2013 18:34
Здравейте,мога да направя лека корекция.И аз правя подобна рецепта,но в случая в тенджера под налягане езикът,телешкият се вари надъпчен на няколко места с игла,да не се надуе и запуши клапана.Варенето е само за 25 или 30 минути.Не само,че така пише в книжката на самата тенджера,но и аз правя език често.След сваряването му,се залива за няколко минутки със студена вода и се бели съвсем лесно.Освен това,киселите краставички не е нужно да се задушават,а само да се добавят към задушената смес.Останалите продукти могат да се сложат и с въображение да се сменят.Става наистина деликатес и превъзходно.Харесва ми рецептата.
0
0